Eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn

Vandaag is een spannende dag voor ongeveer 191.000 middelbare scholieren in Nederland. Zij horen namelijk of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Als dat het geval is, kunnen zij de vlag uithangen met hun schooltas eraan. Voor degenen die niet geslaagd zijn, volgt binnenkort een herkansing. Het definitieve aantal geslaagden wordt pas in het najaar bekendgemaakt.

Scholieren

De meeste eindexamenkandidaten, ruim 96.000, zitten op het vmbo. Daarnaast doen bijna 56.000 havisten en ruim 39.000 vwo'ers eindexamen. Het aantal scholieren dat examen doet is licht toegenomen vergeleken met voorgaande jaren; vorig jaar deden bijna 186.000 jongeren eindexamen en het jaar ervoor ongeveer 188.000. Vooral op het vmbo is de toename te zien, terwijl het aantal havisten en vwo'ers nagenoeg gelijk is gebleven.

Vandaag wordt ook de normering voor de centrale examens van het eerste tijdvak bekendgemaakt. Met deze normering kunnen docenten de cijfers berekenen en aan de leerlingen laten weten of zij geslaagd zijn. Het eerste tijdvak begon op 14 mei en duurde tot en met 29 mei. Gedurende deze periode ontving het Landelijk Aktie Komitee Scholieren een recordaantal van ruim 372.000 klachten over de eindexamens.

Herkansing

Voor scholieren die nog niet geslaagd zijn, begint het tweede tijdvak op 18 juni en duurt een week. De uitslagen van dit tweede tijdvak worden op 2 juli bekendgemaakt.

Leerlingen in het speciaal onderwijs hebben hun staatsexamens in andere periodes afgelegd en kunnen tussen vandaag en eind augustus hun uitslag verwachten. Ter ere van deze leerlingen hijst demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul komende vrijdag de vlag op het ministerie van Onderwijs.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.