Rijksweg A12

Ergste file ooit op A12 blijft uit dankzij weggebruikers

De werkzaamheden aan de A12 van Den Haag richting Utrecht zijn inmiddels op de helft. De verwachte monsterfiles bleven tot nu toe uit. ‘Dit hebben we te danken aan de weggebruiker. We zien dat ze goed geïnformeerd zijn en daarom andere keuzes maken door bijvoorbeeld op een ander tijdstip te reizen of de omleidingsroutes te volgen. Een mooi resultaat!’ aldus projectmanager Arend Nagel.

Alsnog is er serieuze hinder geweest de afgelopen twee weken, ook op onderliggende wegen. Rijkswaterstaat blijft weggebruikers daarom oproepen om ook de komende weken tijdens de diverse afsluitingen de A12 te mijden of anders te reizen. Weggebruikers die toch per se de weg op moeten, doen er verstandig aan om vooraf de verkeersinformatie te checken en de omleidingsroutes via de A15 of de A4 te volgen.

De werkzaamheden tot nu toe

In de eerste twee weken is er al veel gebeurd op en langs de A12. Zo ligt er van Nieuwerbrug tot De Meern tien kilometer aan nieuw, stiller asfalt. Een omvangrijke klus omdat meerdere lagen van het asfalt vervangen moesten worden. Ook zijn bij drie viaducten de voegovergangen verwijderd. In de laatste twee weekenden van juni worden hier nieuwe, stille voegen aangebracht. Daarnaast zijn de bermen weer op de juiste hoogte gebracht en zijn er werkzaamheden uitgevoerd aan de geleiderails.

De aankomende twee weken wordt er nog bijna vier kilometer nieuw, stiller asfalt gelegd op de A12 van Harmelen tot knooppunt Oudenrijn bij Utrecht. Ook vervangen we nog de voegovergangen van het viaduct Strijkviertel bij De Meern. De automobilist blijft dus nog even hinder ondervinden op de A12 van Den Haag richting Utrecht.

verkeer vervoer reparatie voegovergang rijksweg a12.jpg

Hinder weggebruiker nog niet voorbij

Al is de helft van de werkzaamheden inmiddels afgerond, de hinder voor de automobilist is nog niet voorbij. Zo is de A12 van donderdag 20 juni 22u00 tot vrijdag 21 juni 05u00 in de nacht dicht van Harmelen tot knooppunt Oudenrijn. Vrijdag 21 juni zijn er overdag tussen 05u00 en 21u00 twee van de vier rijstroken beschikbaar op dit traject.

Daarnaast gaat de A12/A20 nog twee weekenden dicht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn in de richting van Utrecht; 21 - 24 juni en 28 juni – 1 juli. Een gedetailleerde planning van alle hinder is te vinden op www.rws.nl/GOA12.

Werk thuis, reis anders of op navigatie

Verkeershinder bij deze werkzaamheden is onvermijdelijk. Maar groot onderhoud is hard nodig op deze weg om onvoorspelbare hinder straks, bijvoorbeeld in de winterperiode, te voorkomen. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken werkt Rijkswaterstaat vooral in het weekend. Het advies aan weggebruikers is om als het mogelijk is in juni tijdens de werkzaamheden geen gebruik te maken van de A12, thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. Moet je toch de weg op? Gebruik dat je navigatiesysteem, deze leidt naar de meest gunstige omleidingsroutes.

Slim Reizen-app

De vaste weggebruikers van de A12 wordt beloond als zij gedurende de werkzaamheden geen gebruik maken van de A12. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden voor de Slim Reizen challenge via de Dumoco+-app. Zo houden we samen de A12 bereikbaar voor noodzakelijk verkeer tijdens de werkzaamheden.

Verkeershinder in regio Utrecht

In 2024 voert Rijkswaterstaat, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. Rijkswaterstaat vervangt de stalen kabels van de Galecopperbrug, vernieuwen het wegdek op grote delen van A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2). Meer informatie over het groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht lees je in het nieuwsbericht Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024.

Aansluitend op de werkzaamheden aan de A12 vinden er werkzaamheden plaats aan de N11. In het weekend van 5-8 juli is de N11 in beide richtingen afgesloten tussen afrit 10 Alphen a/d Rijn-Oost en de aansluiting met de A12. In het weekend van 12-15 juli wordt de N11 in beide richtingen afgesloten tussen de kruising met de Burgemeester Smeetsweg en afrit 10 Alphen a/d Rijn-Oost.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina Groot Onderhoud A12 of bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.