De Firma Kunstcentrum Gouda
Advertorial Exposities

Expo Blootgewoon? Blootnodig! op vier locaties

Dertien vrouwelijke kunstenaars tonen hun werk in de expositie 'Blootgewoon? Blootnodig!', te zien van 6 t/m 31 maart bij De Firma | kunstcentrum Gouda en nog drie andere locaties in de stad. De opening van de tentoonstelling was heel toepasselijk op vrijdag 8 maart tijdens internationale vrouwendag.

Deelnemende kunstenaars: Wendy van den Heuvel, Ank van der wal, Petra Werlich, Shirley van de Wiel, House of Daan, Patricia van de Camp, Jet Crielaard, Frances van Gool, Doreen Meer, Saskia Vergunst, Lidy Jacobs, Renee Toonen, Lieke Hendrikse (Keraliek)

We (wij vrouwen) waren zo goed op weg eind jaren 60; bh’s aan de wilgen, “Baas in eigen buik” en de Dolle Mina’s maakten de weg vrij voor gelijke rechten en gelijke behandeling. Wat is er gebeurd dat we nu toch weer in een preutse golf zijn beland? Naakt lijkt taboe, borsten en schaamhaar lijken plots iets vies, censuur op Social Media waar met name de vrouwentepel in de ban is gedaan.

Gelijktijdig zie je (wereldwijd) dat de positie van de vrouw onder druk komt te staan. De ideale vrouw werkt alsof ze geen kinderen heeft en zorgt voor haar gezin alsof ze geen betaalde baan heeft. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, er zijn nog steeds veel minder vrouwen te vinden in topfuncties. Geweld tegen vrouwen neemt toe.

Is hier een verband tussen? Op alle fronten is de beweging weer naar achter de voordeur, onder de handdoek, uit het zicht. Waar komt dit vandaan? Is het de impact van Social Media? De angst voor imperfectie? De angst voor publicatie op het net zonder toestemming? De groeiende rechts-populistische beweging, of speelt ook het geloof en cultuur nog een rol?

Wij zien werk aan de winkel: wees trots op je vrouwzijn, wees trots op je lichaam: vier het! 13 vrouwelijke kunstenaars reageren op dit thema. Ieder op eigen wijze en in verschillende disciplines.

Het werk is te zien van 6 t/m 31 maart 2024 op 4 locaties in de binnenstad van Gouda:
* De Firma, kunstcentrum Gouda, Achter de Kerk 13
* Stadskant, Agnietenstraat 19
* Het Brugwachtershuisje, Korte Vest 2a
* Etalage Nana, Blauwstraat 12

De Firma | kunstcentrum Gouda
Achter de Kerk 13
2801 JX Gouda

Open: wo t/m zo 12-17 uur
www.defirmagouda.nl


Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.