Extra lezing in Cinema Gouda over film Oppenheimer
Oppenheimer. De film waar iedereen het over heeft. Maar klopt de film met de feiten? Wat heeft Christopher Nolan aangepast? Wat deed Oppenheimer in Nederland? Was hij verantwoordelijk voor Hiroshima en Nagasaki?
Fysici Machiel Kleemans & Frans Kingma, schrijvers van het boek ‘Splinters van de zon’, beantwoorden deze en andere vragen tijdens een indrukwekkende lezing voorafgaand aan de film. De eerste lezing was snel uitverkocht. Wegens succes gaat Cinema Gouda op herhaling. En wel op zondag 3 september vanaf 13u00. Bekijk de film voor het eerst of nogmaals mét deze onmisbare extra informatie.
Programma:
12:30 uur inloop met een kopje koffie of thee en iets lekkers
13:00 uur begin lezing
14:10 uur start film incl. pauze 20 min
17:45 uur einde film
17:48 uur start terugblik op film en de mogelijkheid om vragen stellen
18:15 uur naborrel inclusief hapje en drankje
Lezing bij de film Oppenheimer
De Amerikaanse regisseur Christopher Nolan zorgt deze zomer voor een fascinerende film over het leven van Robert Oppenheimer. Het is een biografische thrillerfilm over de natuurkundige die bekend is geworden als leider van het ultrageheime Manhattan Project in de Tweede Wereldoorlog. Als introductie op de film verzorgen de twee fysici Machiel Kleemans en Frans Kingma een inleiding op Oppenheimer. Ze zullen een presentatie geven in Cinema Gouda op zondag 27 augustus.
J. Robert Oppenheimer (1904 - 1967) is de fysicus wiens leven fascinerende hoogtes en treurige dieptepunten kent. Hij wordt de ‘vader van de atoombom’ genoemd vanwege zijn rol bij het ontwikkelen van kernwapens in het Manhattan Project. Hij was briljant, maar ook controversieel, die uiteindelijk vanwege zijn vermeende communistische sympathieën als bedreiging voor de Amerikaanse staat werd gezien en gedwongen werd af te treden als nucleair adviseur van de regering.
Parallel aan de film Oppenheimer hebben Kingma en Kleemans een boek over Oppenheimer geschreven, Splinters van de zon. Daarin wordt uitgebreid verteld over het leven van Oppenheimer, zijn fysica, zijn interesse in poëzie en filosofie, zijn scholing in Europa, zijn banden met Nederland, de bom en de risico’s.
Als introductie op de film verzorgen de beide auteurs een lezing over leven en werk van Oppenheimer. Dat is zinvol, want de film is complex, Christopher Nolan gebruikt veel details en verwijzingen. In de lezing zullen diverse scenes worden toegelicht.
- Oppenheimer kende veel belangrijke natuurkundigen, zoals Albert Einstein, Niels Bohr en Edward Teller, wie waren zij?
- Hoe zit zo’n atoombom in elkaar en hoe wordt deze gemaakt? Waarom is het na de explosie zo stil?
- Waren Jean en Kitty zijn enige liefdes?
- In een filmfragment spreekt Oppenheimer heel even in het Nederlands. Hoe kan dat?
- Oppenheimer hield van kunst, hij bezat meerdere schilderijen van Van Gogh. Een van de schilderijen komt in de film voor. Waar?
- Wat was zijn relatie met de politicus Lewis Strauss? Welke functie had Strauss en wat was de rol van JFK?
Kortom: de lezing vormt een prachtige voorbereiding op de film, er valt ineens veel meer te zien!
Het boek Splinters van de zon, gesigneerd door beide auteurs, is na afloop van de lezing (en de film) tegen een gereduceerde prijs te koop.