Advertorial Cinema Gouda

Extra lezing in Cinema Gouda over film Oppenheimer

Oppenheimer. De film waar iedereen het over heeft. Maar klopt de film met de feiten? Wat heeft Christopher Nolan aangepast? Wat deed Oppenheimer in Nederland? Was hij verantwoordelijk voor Hiroshima en Nagasaki?

Fysici Machiel Kleemans & Frans Kingma, schrijvers van het boek ‘Splinters van de zon’, beantwoorden deze en andere vragen tijdens een indrukwekkende lezing voorafgaand aan de film. De eerste lezing was snel uitverkocht. Wegens succes gaat Cinema Gouda op herhaling. En wel op zondag 3 september vanaf 13u00. Bekijk de film voor het eerst of nogmaals mét deze onmisbare extra informatie.

Programma:
12:30 uur inloop met een kopje koffie of thee en iets lekkers
13:00 uur begin lezing
14:10 uur start film incl. pauze 20 min
17:45 uur einde film
17:48 uur start terugblik op film en de mogelijkheid om vragen stellen
18:15 uur naborrel inclusief hapje en drankje

Lezing bij de film Oppenheimer

De Amerikaanse regisseur Christopher Nolan zorgt deze zomer voor een fascinerende film over het leven van Robert Oppenheimer. Het is een biografische thrillerfilm over de natuurkundige die bekend is geworden als leider van het ultrageheime Manhattan Project in de Tweede Wereldoorlog. Als introductie op de film verzorgen de twee fysici Machiel Kleemans en Frans Kingma een inleiding op Oppenheimer. Ze zullen een presentatie geven in Cinema Gouda op zondag 27 augustus.

J. Robert Oppenheimer (1904 - 1967) is de fysicus wiens leven fascinerende hoogtes en treurige dieptepunten kent. Hij wordt de ‘vader van de atoombom’ genoemd vanwege zijn rol bij het ontwikkelen van kernwapens in het Manhattan Project. Hij was briljant, maar ook controversieel, die uiteindelijk vanwege zijn vermeende communistische sympathieën als bedreiging voor de Amerikaanse staat werd gezien en gedwongen werd af te treden als nucleair adviseur van de regering.

Parallel aan de film Oppenheimer hebben Kingma en Kleemans een boek over Oppenheimer geschreven, Splinters van de zon. Daarin wordt uitgebreid verteld over het leven van Oppenheimer, zijn fysica, zijn interesse in poëzie en filosofie, zijn scholing in Europa, zijn banden met Nederland, de bom en de risico’s.

Als introductie op de film verzorgen de beide auteurs een lezing over leven en werk van Oppenheimer. Dat is zinvol, want de film is complex, Christopher Nolan gebruikt veel details en verwijzingen. In de lezing zullen diverse scenes worden toegelicht.

- Oppenheimer kende veel belangrijke natuurkundigen, zoals Albert Einstein, Niels Bohr en Edward Teller, wie waren zij?

- Hoe zit zo’n atoombom in elkaar en hoe wordt deze gemaakt? Waarom is het na de explosie zo stil?

- Waren Jean en Kitty zijn enige liefdes?

- In een filmfragment spreekt Oppenheimer heel even in het Nederlands. Hoe kan dat?

- Oppenheimer hield van kunst, hij bezat meerdere schilderijen van Van Gogh. Een van de schilderijen komt in de film voor. Waar?

- Wat was zijn relatie met de politicus Lewis Strauss? Welke functie had Strauss en wat was de rol van JFK?

Kortom: de lezing vormt een prachtige voorbereiding op de film, er valt ineens veel meer te zien!

Het boek Splinters van de zon, gesigneerd door beide auteurs, is na afloop van de lezing (en de film) tegen een gereduceerde prijs te koop.

Zie ook Lezing: Oppenheimer (cinemagouda.nl)


Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.