Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Fairtrade wereldmaaltijd op vier plaatsen in Gouda

Tijdens de Fairtrade Week in Gouda kan op vier plaatsen worden deelgenomen aan een speciale Wereldmaaltijd. Dat houdt in dat de maaltijden worden bereid met fairtradeproducten en met biologische en locale producten. Het thema van de week is: Klimaat.

Fairtrade Gouda houdt al enige jaren tijdens de Faitrade Week (dit jaar 28 oktober tot 5 november) een speciale maaltijd. Meestal gebeurt dat op één locatie, vaak bij een school. Zo vormden De Goudse Waarden aan de Kanaalstraat en het MBO Rijnland aan de Groen van Prinsterersingel al enige tijd afwisselend gastheer voor deze maaltijd. Daarbij werd er door leerlingen van de scholen gekookt.

Dit jaar is het MBO Rijnland weer aan de beurt. Maar de Wereldmaaltijd wordt ook nog in enkele buurtcentra geserveerd. Dat zijn de buurtcentra de Walvis, Nelson Mandela en Van Noord. Deze buurtcentra kennen een vaste eetgroep op een vaste dag. Dit jaar krijgen die vaste eters een Wereldmaaltijd voorgeschoteld door de vaste kookgroepen. Daar gebruiken ze ook fairtrade producten voor. Die bereiden speciaal voor deze gelegenheid een bijzonder gerecht dat geserveerd wordt op een speciaal voor de Fairtrade Week ontworpen placemat over Fairtrade en Klimaatverandering. Overal zullen vrijwilligers van Fairtrade een korte presentatie houden.

Zijn de maaltijden in de buurtcentra speciaal voor de vaste eters, de maaltijd in het MBO Rijnland is openbaar. Daar kunnen belangstellenden op inschrijven. Omdat de ruimte daar beperkt is, geldt hier: vol is vol! Onderaan dit artikel is te lezen hoe belangstellenden zich kunnen aanmelden.

Andere activiteiten tijdens de Fairtrade Week spelen zich af in de Korte en Lange Groenendaal, de eerste Fairtradestraat van Nederland. Zo zullen lunchroom Curcuma, de Biowinkel en de Wereldwinkel speciale activiteiten ondernemen.

De locaties voor de maaltijden zijn op de volgende adressen te vinden:

De Walvis, Walvisstraat 1; Nelson Mandelacentrum, Bernadottelaan 79; Van Noord, Lekkenburg 1; MBO Rijnland, Groen van Prinsterersingel 55.

Aanmelden voor de maaltijd in MBO Rijnland op woensdag donderdag 2 november kan bij: ctlangeveld@gmail.com of 06-30850317. De 3-gangen maaltijd kost €15.

Wie inspiratie op wil doen voor het zelf bereiden van een ‘wereld’maaltijd kan terecht op: www.fairtradeoriginal.nl/recepten


Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.