Theo Krins

Fantastisch theaterspektakel Gouda Op Sterk Water

Dinsdagavond ben ik samen met mijn vrouw op GOUDasfalt naar de  première van de voorstelling Gouda op Sterk Water geweest. Deze voorstelling is gemaakt door John de Heij van de Theaterbakkerheij. Het was een fantastisch spektakelstuk dat geen moment verveelt. De bezoekers worden op een heel originele en aansprekende manier meegenomen in de strijd om het water in Gouda.

Erasmus en Coornhert achter de tribune

Veel bekende gezichten onder de bezoekers :-)

Het verhaal

Gouda op Sterk Water is een meeslepend verhaal. Ik vroeg me af of John dat verhaal zelf had gemaakt. Maar op Facebook las ik dat oud-stadsdichter Ruud Broekhuizen het script heeft geschreven. Vervolgens is het verhaal door John de Heij gaan leven. Citaat van Ruud: "Van fantasie naar werkelijkheid. Van droog papier naar een waterspektakel."

Gouda heeft te maken met verhitte burgerrellen. Inzet is het waterpeil in de stad. Talloze woningen stromen namelijk continu onder water waardoor de huizen verrotten en op instorten staan. De inwoners smeken het stadsbestuur het waterpeil te verlagen. Maar daar zijn andere bewoners juist fel op tegen. Hun woningen zijn gebouwd op houten palen en zullen juist verrotten als het waterpeil zakt. Dan storten hún woningen juist in.

In deze broeierig sfeer kan het stadbestuur maar geen beslissing nemen. Corrupte wethouders traineren, populistische raadsleden draaien met alle winden mee. Maar dan staat een groep bewoners op die het water niet als vijand zien, zij willen de strijd tegen het water heel anders aanpakken. De drie groepen komen steeds meer tegenover elkaar te staan, en de toekomst van de stad staat op het spel. Wat gaat het stadbestuur beslissen: gaat het waterpeil omlaag of niet? Wordt het voor Gouda erop…of eronder?

Groot Theaterspektakel

Gouda Op Sterk Water is een spannende muziektheatervoorstelling over de waterproblematiek in Gouda. De cast bestaat uit 19 spelers die allemaal sterk zijn in spel én zang. Aangevuld met figuranten staan er zo’n 100 spelers op het podium. Zij worden begeleid door een professionele live band.

Voor het eerst wordt er zo’n groot theaterstuk opgevoerd in de buitenlucht, op het GOUDasfalt terrein. Het decor bestaat deels uit natuurlijke elementen, zoals de dijk aan de IJssel en een enorm waterbassin. Andere decorstukken zijn speciaal voor dit project ontworpen en gebouwd door de bouwploeg van de Theaterbakkerheij.
Gouda is een stad van water. Met mooie grachtjes en rivieren. Maar helaas zorgt het water ook al jaren voor problemen. Vochtige vloeren, rioolwater dat omhoog komt, scheef zakkende en scheurende huizen. Het centrum zakt al sinds de vestiging van Gouda in de 13e eeuw, maar door de combinatie van verschillende funderingen, de zakkende grond én klimaatverandering wordt het steeds moeilijker de huizen droog te houden. De vraag is nu zelfs; kunnen we over 30 jaar nog wel in het centrum wonen? Met de muziektheatervoorstelling Gouda Op Sterk Water vragen we aandacht voor de waterproblematiek in de Goudse binnenstad.

Tickets

Er zijn nog tickets te koop! Dus als je nog geen ticket hebt gekocht kan ik je echt aanbevelen deze alsnog te kopen Wanneer te zien: op 14, 15, 16, 17, 18, 29, 30 juni & 1, 2 juli op Goudasfalt. Ga voor kaarten naar www.goudaopsterkwater.nl
 
 
 
 
 
 
 
Erasmus kwam ook even kijken..
 
 
 

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal gisteren 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival gisteren 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Theater gisteren 18:47

Dit is het programma van De Goudse Schouwburg

Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Advertorial Onderwijs gisteren 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.