Advertorial Filmhuis Gouda

Film ‘Anton de Kom, wij slaven van Suriname’ in Filmhuis Gouda

De film ‘Anton de Kom, wij slaven van Suriname’ is de eerste van drie dit jaar, in de langer lopende reeks films over het slavernijverleden in Filmhuis Gouda. Regisseur Frank Zichem (1945) is woensdag 24 april om 20u00, op de sterfdag van Anton de Kom, in het Filmhuis te gast om zijn documentaire over Anton de Kom toe te lichten.

Activist en schrijver

Wij slaven van Suriname vertelt over de inspirerende activist en schrijver Anton de Kom (1898-1945), die streed voor het zelfrespect en zelfbestuur van Surinamers. Aan de hand van zijn levensverhaal, via gesprekken met zijn kinderen en kompanen, naast archiefbeelden waaronder die met zijn vrouw, vertelt de film ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Suriname.
 
Als nationalist was De Kom actief in de antikoloniale beweging in Nederland en Suriname en voorstander van mensenrechten en vakbonden. Vrij zijn kon volgens hem alleen als je zelfrespect hebt, dus door eerst jezelf te kennen en jezelf te waarderen. Over Suriname was echter in de geschiedenisboeken van die tijd niet veel te vinden. Daarom werkte hij vanaf 1930 aan een boek over Suriname en diens geschiedenis, dat uiteindelijk in 1934 uitgegeven kon worden onder de titel ’Wij slaven van Suriname’, dat in de kolonie overigens verboden werd.

Zwarte dinsdag

Als jonge afgestudeerde vertrok De Kom in 1920 uit Suriname en kwam in Nederland terecht. Via zijn werk leerde hij in 1922 zijn latere (Nederlandse) echtgenote en moeder van zijn kinderen kennen. Hij werd actief in tal van linkse organisaties en begon te werken aan zijn boek. Na een kort verblijf in Suriname in 1932 werd hij bij demonstraties op ’zwarte dinsdag’ gearresteerd en later met zijn gezin op de boot naar Nederland gezet. Daar werd het hem onmogelijk gemaakt om werk te vinden, ook na de publicatie van zijn boek. Na de Duitse inval schreef De Kom voor het (communistisch) Nederlands verzet. In de zomer van ’44 werd hij verraden en op transport gezet naar concentratiekamp Sachsenhausen. Hij zou de oorlog niet overleven. Anton de Kom is in 2020 opgenomen in de historische canon van Nederland.
 
Frank Zichem (Paramaribo, 14 juli 1945) is regisseur van televisieprogramma's, documentaires en dramaseries. In de reeks films over het slavernijverleden vertoonde het Filmhuis eerder zijn documentaireKatibo Ye Ye over de trans-Atlantische slavenhandel van Afrika naar Zuid-Amerika. Daarin schetste hij hoe het slavernijverleden in de tegenwoordige tijd nog steeds doorwerkt.


Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.