Flitspalen Goudse Poort goudmijn: bijna 76.000 boetes!

Gouda telt vanaf juli 2021 vijf flitspalen. Daarvoor waren dat er 'maar' drie, die allemaal gegroepeerd staan op de kruising Plaswijckweg/Burgemeester van Reenensingel/Groen van Prinsterersingel. Twee zijn er bijgekomen bij de in- en uitgang van Goudse Poort, van en naar de rijkswegen A12 en A20. De twee nieuwe flitspalen langs de Goudse Poort in Gouda gingen donderdag 15 juli 2021 aan. Vanaf die tijd worden bestuurders die te hard rijden op de Goudse Poort bekeurd. En dat hebben ze bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) gemerkt en geweten. Beide flitsers maken een flitsende start. Bijna 76.000 automobilisten reden de afgelopen vijf maanden, te hard. Zo blijkt uit de laatste cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Goudmijn

De snelheidscamera’s op de Goudse Poort in Gouda blijken enkele maanden nadat ze in werking zijn gesteld een goudmijn voor de staatskas. De beide camera’s langs de entree en de uitvalsweg van Gouda van en naar de A12 staan zelfs in de top 3 van meeste snelheidsboetes genoteerd. De camera richting de rijksweg staat landelijk zelfs met stip op nummer één, zo laat het CJIB zien.

Meer dan in aantal provincies

Sinds de camera’s half juli in werking werden gesteld werden op de Goudse Poort naar de A12 46.264 snelheidsovertredingen geconstateerd. Deze automobilisten reden dus harder dan de 50 kilometer per uur die hier is toegestaan. In de andere richting, waar zich in het verleden de meeste ongelukken voordeden, werden 29.337 boetes opgemaakt. In totaal dus 75.601 verkeersboetes. Ter vergelijking: de provincies Drenthe 37.720, Flevoland 42.577, Friesland 14.447, Groningen 63.127 en Zeeland 64.562 telden in totaal minder overtredingen.

Verkeersveiligheid

De gemeente Gouda en de politie hadden bij het Openbaar Ministerie (OM) lang aangedrongen op plaatsing van de flitspalen bij de in- en uitgang van Gouda. Dat had te maken met het grote aantal (bijna-)ongelukken op dat traject door te hard rijdende auto's en vrachtwagens. Een flitspaal ‘aanvragen’ kan pas als alle andere opties al geprobeerd zijn. Het plaatsen van een camera is het laatste redmiddel en is het sluitstuk van de handhaving. Het beter attent maken van de automobilisten op de scherpe bocht die hen te wachten staat en het zichtbaar maken van de trottoirband, bracht geen soelaas.

Dus camera's. De betrokken partijen verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de Goudse Poort verbetert. Wie regelmatig via de Goudse Poort Gouda in- of uitrijdt, ziet dat rond de beide tankstations van Shell het gaspedaal minder diep wordt ingedrukt. De cijfers laten echter zien dat menigeen zich nog altijd niet of te laat van bewust is dat er snelheidscamera’s staan.

De Sjaak

Rij je Gouda in of uit via de Goudse Poort... pas dan even op je snelheid! De twee nieuwe flitspalen bij de twee Shell-tankstations houden je in de gaten... En let op, je bent zo de Sjaak. De weg Goudse Poort is aangelegd om er 70 te rijden met een snelheidsbeperking tot 50. En vlak bij een snelweg. Dat wil wel. Kassa dus...

De nieuwe flitspalen staan op de ontsluitingsweg van de A12/A20, in beide richtingen. De toegestane snelheid is daar 50 km/uur. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspalen te plaatsen nadat de gemeente Gouda en de politie hebben aangegeven dat op deze weg de snelheidslimiet veelvuldig wordt overschreden en daardoor onveilige situaties ontstaan. Zo gebeuren er regelmatig ongevallen in de bocht door een te hoge snelheid. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

De flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de provincie, of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.

Kruising Van Reenensingel met de Plaswijckweg

We hadden dus voorheen 'slechts' drie flitspalen. En die staan alle drie op de kruising Plaswijckweg/Burgemeester van Reenensingel/Groen van Prinsterersingel. Dat is toch zo langzamerhand bekend zou je zeggen. En je zou toch zeker denken dat automobilisten daarvan bewust zijn. Maar nee, toch velen (nog) niet. Al wordt het wel wat minder. Op het enige kruispunt in Gouda dat met camera’s is uitgerust, werden ieder jaar gemiddeld 3000 verkeersovertreders geflitst. Dit betekent dat er dagelijks zo’n acht mensen op dit punt een boete kregen. In 2021 waren dat er 1933. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CJIB.

De drie flitspalen staan op de kruising Van Reenensingel met de Plaswijckweg. Dat is toch zo langzamerhand bekend zou je zeggen. En je zou toch zeker denken dat automobilisten daarvan bewust zijn. Maar nee, toch velen (nog) niet. Op het enige kruispunt in Gouda dat met camera’s is uitgerust zijn vorig jaar toch nog 1933 verkeersovertreders geflitst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CJIB.

Op de kruising van de Van Reenensingel met de Plaswijckweg kregen in de periode jan. tot en met december 861 automobilisten een bekeuring voor te hard rijden, 193 mensen reden er door rood. Dat geldt voor de flitspaal aan de Oostkant. Aan de Westkant werden uiteindelijk 486 verkeersboetes voor snelheid en 268 voor door rood rijden uitgeschreven. De andere flitspaal (langs Plaswijckweg) hoefde minder in actie te komen. In totaal waren er 122  boetes voor door rood rijden en 3 voor snelheid.

Zondegeld

Het rechtervoetje voelt bij iedereen wel eens te zwaar. Extra vervelend als dat net gebeurt bij een flitspaal. Kennelijk vinden we het toch best lastig om ons in te houden. En wat jammer, dat dan het verkeerslicht net van oranje op rood springt en we het net niet kunnen redden. En het is allemaal zondegeld. Het laagste boetebedrag voor te hard rijden is € 27,- binnen de bebouwde kom. En voor door rood rijden is de boete € 230,-. Dit is exclusief de administratiekosten van € 9,-.

Meer dan 8 miljoen geconstateerde verkeersovertredingen in 2021

Beeld: ©Politie

De stijging van het aantal verkeersboetes is vooral toe te schrijven aan meer op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv: 7.524.743 in 2021, tegen 7.223.157 een jaar eerder. Het aantal verkeersboetes na een staandehouding is daarentegen gedaald van 556.304 in 2020 naar 499.375 in 2021. Doordat er veel politie-inzet is gevraagd tijdens corona en bij andere ontwikkelingen in de maatschappij, heeft de politie tijd nodig gehad om hiervan te herstellen. Dit verklaart mogelijk de daling in het aantal staande houdingen.

Snelheidsovertredingen

De meeste verkeersboetes zijn opgelegd voor te hard rijden: 6.641.936. Een jaar eerder waren dat er nog 6.364.857. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met handhaving op kenteken. In 2020 zijn 2.803.661 snelheidsboetes opgelegd na controle met een flitspaal, in 2021 waren dat er 2.830.213. Ook zijn 1.509.650 snelheidsovertredingen met mobiele radarsets geconstateerd, tegen 1.476.304 een jaar eerder.

Er is een stijging te zien bij het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen met trajectcontrolesystemen. Bij de trajectcontroles is in totaal het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen gestegen van 1.963.918 in 2020 naar 2.103.772 in 2021. Een verklaring hiervoor is dat in 2020 en 2021 de trajectcontroles op N-wegen zijn aangezet. Dat was in 2020 nog niet overal het hele jaar het geval.

Het gemiddelde boetebedrag voor een verkeersovertreding vorig jaar was €81,15 en voor een snelheidsovertreding specifiek was dit €63,60. In 2020 was dit respectievelijk €81,38 en €64,19.

Buitenlandse verkeersovertreders

In 2021 zijn 784.421 van de opgelegde verkeersboetes boetes opgelegd aan een bestuurder van voertuig met een buitenlands kenteken, tegenover 870.695 een jaar eerder. Deze daling is waarschijnlijk te verklaren doordat minder over de grens werd gereisd door de coronapandemie en de lockdowns in ons land en bijvoorbeeld in België en Duitsland. Daarnaast zijn er minder Britten beboet. Deze daling door de Brexit zet verder door. Sinds 31 januari 2020 geldt de Cross Border Enforcement richtlijn niet meer voor de Britten.

* Het overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, Nationale Politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Opinie vandaag 10:00

Kleurrijke sokken

Ik was deze week op een jaarlijkse bijeenkomst voor specialisten en klanten van een groot Amerikaans IT-bedrijf. Dit soort bijeenkomsten hebben een huizenhoog yuppie gehalte met grote parkeerplaatsen voor dure auto’s en een hoog ons-kent-ons gehalte.

Ere wie ere toekomt vandaag 08:58

Vrijwilligerspenning Gouda voor Leen Ouweneel

Leen Ouweneel heeft dinsdag uit handen van wethouder Thierry van Vugt de vrijwilligerspenning van Gouda gekregen. Ouweneel is als sinds 1982 actief bij Stichting Vrienden van Archief en Librije. Onder andere als penningmeester.

4 en 5 mei gisteren 18:53

Rondleiding ‘Gouda in de oorlog’ op 4 mei op Oude Begraafplaats

Voorafgaand aan het programma op de Markt houdt de Oude Begraafplaats Gouda op zaterdag 4 mei twee keer een rondleiding met als thema ‘Gouda in de oorlog’. De rondleidingen starten om 13u30 en 14u30 en duren ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Advertorial Theater gisteren 18:49

Ex-profvoetballer Eljero Elia geeft masterclass in schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:46

Week van Tweedehands Textiel: doe jij mee?

Om het belang en plezier van het hergebruik van textiel te benadrukken heeft het Leger des Heils de Week van Tweedehands Textiel in het leven geroepen. Dit jaar is het alweer de 6e editie. Doe jij mee? Breng je kleding bijvoorbeeld naar Stichting kringloop Gouda of Appel&Ei!

4 en 5 mei gisteren 18:44

Bevrijdingsdag in Gouda volop activiteiten

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. En wel op de Goudse manier: samen. Wandel mee voor vrijheid en vrede, bezoek de expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jóu?’ en ga kijken en luisteren bij Goudse organisaties die zich inzetten voor vrijheid, vrede en gastvrijheid. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis.