Gert Visser

Floris...

Waar gaat dit stukkie nu over? Over de oude TV-serie Floris met Rutger Hauer, over Floris-Jan Bovelander de oude hockey-international, over Floris van Bommel, een schoenenverkoper?

Nee, ik wil het hebben over Floris Alkemade, de man die in 2021 afscheid nam als Rijksbouwmeester. Je hoort en leest niet zoveel over hem, maar wat een inspirerende man.

Een Rijksbouwmeester was vroeger vooral bezig met de architectuur van Koninklijke paleizen, maar tegenwoordig geeft hij met in de breedste zin van het woord gevraagd en ongevraagd advies over de inrichting van ons land.

Als voorzitter van het College van Rijksadviseurs heeft hij leiding gegeven aan een toekomstvisie onder de titel Panorama Nederland. Google eens  op Panorama Nederland.

Floris Alkemade heeft ook een boekje geschreven waar ik zo ontzettend veel van hebt geleerd. De titel luidt ‘De toekomst van Nederland’ met als ondertitel de kunst van richting te veranderen.

Alkemade beschrijft in zijn boekje over een aantal ingewikkelde vraagstukken waar ons land voor staat. Over klimaatveranderingen, over de steeds ouder wordende samenleving, over energievraagstukken, over het tekort aan woningen en over verduurzaming van de landbouw.

Het is geen boekje met alleen maar doemscenario’s, maar het is vooral het optimisme wat eruit spreekt. Alkemade laat verbeeldingskracht zien als motor voor verandering.

Hoe we ook na de watersnoodramp onze schouders eronder hebben gezet. Ons land ligt nu eenmaal voor een kwart onder zeeniveau en 60% is kwetsbaar door overstromingsrisico’s. Wat er zich in 2021 afspeelde in Limburg is een wrang voorbeeld.

Floris Alkemade was juli 2021 te gast in het programma Zomergasten.

Je zou willen dat heel Nederland naar hem gaat kijken en zich vooral laat inspireren… En dat kan ook nog in de herhaling, bij uitzending gemist.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.