Suzanne Heintz

Footnotes te zien in de Garenspinnerij

De tentoonstelling 'Footnotes' is tot 4 juli te zien in de Garenspinnerij. Met werk van twee Goudse kunstenaars en een internationale gast: fotografe Suzanne Heintz (New York). Samen met foto's van Bram Tackenberg en werk van beeldend kunstenaar Jos van der Biezen vormt het werk van Heintz de indrukwekkende expositie 'Footnotes'.

De gezamenlijke verkooptentoonstelling van Suzanne Heintz, Bram Tackenberg en Jos van der Biezen heeft als thema ‘Vrouw, gezin’

Fotografe Suzanne Heintz (New York) realiseert zich al vroeg dat van vrouwen nog altijd verwacht wordt dat ze voor huisje-boompje-beestje kiezen...

Om mensen aan het denken te zetten over dit benauwende verwachtingspatroon, begint zij zichzelf op mooie locaties te fotograferen met aan haar zijde de perfecte echtgenoot en het perfecte dochtertje. Maar wie beter kijkt, ziet dat zowel de man als het kind etalagepoppen zijn.

Op 10 februari 2021 werd haar documentaire ‘Art Imitating Life’ uitgezonden in het programma Close Up op NPO.

Beeldend kunstenaar Jos van der Biezen (Gouda) is de initiator en organisator van deze tentoonstelling. In zijn werk zet hij zijn dochter op een voetstuk, groot en zelfstandig. Op de grond een briefje: een voetnoot. Verwijzend naar de ogenschijnlijk onbelangrijke rol van de vrouw in de geschiedenis en tegelijkertijd een verwijzing naar de essentiële bron. 

Al zo’n 40 jaar is hij hobbymatig stamboom onderzoeker. In de Middeleeuwen wordt de vrouw als wijf of huisvrouw gepresenteerd. Haar man of voogd wordt voluit genoemd. Die ongelijkheid is nog altijd actueel. 

Fotograaf Bram Tackenberg (Gouda) legt als het ware ‘de bal in het midden’. Gelijkwaardig, zonder oordeel en bijna statig worden gezinnen in hun woonkamers vastgelegd. Te zien is een kleine samenvatting van een serie gemaakt in Heerlerheide. 

De tentoonstelling is te zien van 1 juni tot 4 juli 2022 tijdens openingstijden van de Garenspinnerij

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.

Weer in Gouda vandaag 11:20

Zonnig, droog en vrij warm weekend!

Zaterdag blijft er met een oost-noordoostenwind droge en vrij warme lucht het Groene Hartgebied instromen. De zon schijnt de gehele dag uitbundig en de maximumtemperatuur loopt op naar 23 graden Celsius in de Goudse regio. In het waterrijke Reeuwijkse plassengebied is het een fractie koeler met circa 21 graden Celsius. De oost-noordoostenwind is overwegend matig van kracht, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Opinie vandaag 11:10

Uniek monument wordt hersteld!

Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!

Geschiedenis gisteren 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.