Fototentoonstelling In Twee Werelden vanaf 22 november op GOUDasfalt

Op maandagavond 20 november opent wethouder Thierry van Vugt de fototentoonstelling ‘In Twee Werelden’ op GOUDasfalt. Deze reizende tentoonstelling vertelt de verhalen over 70 jaar Molukkers in Nederland aan de hand van thema’s als strijd, verwarring, afzondering, acties, verandering en identiteit. 

molukken molukse gemeenschap molukkers.jpg

Zes zeecontainers

De tentoonstelling in Gouda is een initiatief van vrijwilligers GOUDasfalt en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Gouda. Van woensdag 22 november tot en met 7 zondag januari is de tentoonstelling open voor iedereen. Entree is gratis.

De reizende tentoonstelling ‘In Twee Werelden’ vertelt in zes zeecontainers de verhalen over de Molukse gemeenschap die sinds 1951 in Nederland woont. Het was de bedoeling dat dat tijdelijk zou zijn, maar het werd noodgedwongen permanent. Gouda heeft een band met de Molukse gemeenschap. In 1961 werd er in Moordrecht een wijk gebouwd, waar toen zo’n 1.000 Molukkers kwamen te wonen. Het merendeel daarvan ging naar school of werkte in Gouda.

expo in twee werelden goudasfalt.jpg

De verhalen van veel mensen

De makers van deze tentoonstelling, documentairemaker Nathalie Toisuta en fotograaf Ed Leatemia, hebben beiden een deels Molukse achtergrond. Zij hebben aan de hand van zes thema’s een tentoonstelling gemaakt over strijd, diversiteit, versmelting en toekomst. In Twee Werelden symboliseert het leven van vele mensen die door dekolonisatie, vluchten of migratie in een ander land en cultuur moeten aarden dan daar waar hun geboortegrond was. Opnieuw aarden is een proces dat vaak generaties duurt en gepaard gaat met veel emoties. In deze tentoonstelling wordt dat visueel en thematisch verbeeld, onder meer met historische beelden, verhalen en prachtige foto’s.

Vanaf woensdag 22 november open voor publiek

Iedereen is van harte welkom bij de fototentoonstelling op het terrein van GOUDasfalt. Open van woensdag t/m zondag van 11-17 uur. De entree is gratis. Kom bij voorkeur lopend of met de fiets. In het weekend vaart het pontje van de Veerstal naar GOUDasfalt, check de actuele vaartijden www.facebook.com/pontjeGOUDasfalt. Op het terrein zijn (beperkte) parkeermogelijkheden.

Meer fototentoonstellingen in Gouda

‘Een foto vertelt meer dan 1000 woorden’. Dat is het motto van drie mooie fototentoonstellingen die deze winter in Gouda en op GOUDasfalt zijn te zien. In Twee Werelden is een mooie aanvulling op de andere fototentoonstellingen in Gouda die in de wintermaanden in Gouda zijn te zien, denk aan World Press Photo Gouda in de Chocoladefabriek en De Mix van Nederland|Bnadem in Museum Gouda. Een mooi drieluik dat een bezoek van een breed publiek meer dan waard is.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.