Francois Vrancken-lezing met ridders Militaire Willems-Orde
Niet vergeten! Vrijdag 21 april 2023: Francois Vrancken-lezing 2023. Uitgesproken door brigade-generaal Akram Sameh (Afghan National Army) en de drie ridders Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman, Roy de Ruiter en Marco Kroon. Aanvang 19u00, Markt 1. Dit alles op initiatief van de Mandeville Academy.
De FVL2023 wordt uitgesproken door de drie ridders Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland (vergelijkbaar met de Amerikaanse Congressional Medal of Honor). Uniek is dat alle ridders voor het eerst bijeen zijn: Marco Kroon, Gijs Tuinman en Roy de Ruiter.
Daarnaast spreekt brigade-generaal Akram Sameh (Afghan National Army).
De avond wordt ingeleid door Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda. De ridders worden geïntroduceerd door de Goudse generaal Nico Tak (commandant Duits-Nederlandse legercorps).
Generaal Nico Tak
De avond wordt gemodereerd door H.P. Slappendel, docent Geopolitics bij Mandeville. Het thema is 'De prijs van vrijheid'. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door het orkest van de Koninklijke Marechaussee.
Nederlands staatsman
François Vrancken was een belangrijke Nederlandse staatsman die de Staten-Generaal soeverein maakte.
De François Vrancken-lezing is een initiatief van de hoogbegaafde studenten van Mandeville Academy. De lezing wordt jaarlijks in Gouda georganiseerd en uitgesproken door een persoon of organisatie die zich (inter) nationaal heeft onderscheiden op het gebied van vrijheid, democratie en rechtsstaat. De eerste Vrancken-lezing werd uitgesproken door Pieter Omtzigt.
De naam FVL is gebaseerd op de Goudse pensionaris Francois Vrancken (1555-1617). Na de gewelddadige dood van Willem van Oranje (1584), wilde de Staten de soevereiniteit – die in handen was van Filips II – overdragen aan de koning van Frankrijk (Hendrik III) of de koningin van Engeland (Elizabeth I). Met de afzwering van Filips II in 1581 middels het Plakkaat van Verlatinghe was tenslotte de monarchie niet afgewezen. De positie van de koning was slechts vacant.
Het was de Goudse pensionaris Vrancken die – samen met Johan van Oldenbarnevelt – fel tegenstander was tegen een monarchaal systeem. In 1587 las hij zijn Deductie voor in de Staten. Dit betoog vormde het vertrekpunt van de Republiek en vormde de theoretische basis van onze vrijheid en soevereiniteit.