Mandeville Academy

Francois Vrancken-lezing met ridders Militaire Willems-Orde

Niet vergeten! Vrijdag 21 april 2023: Francois Vrancken-lezing 2023. Uitgesproken door brigade-generaal Akram Sameh (Afghan National Army) en de drie ridders Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman, Roy de Ruiter en Marco Kroon. Aanvang 19u00, Markt 1. Dit alles op initiatief van de Mandeville Academy.

De FVL2023 wordt uitgesproken door de drie ridders Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland (vergelijkbaar met de Amerikaanse Congressional Medal of Honor). Uniek is dat alle ridders voor het eerst bijeen zijn: Marco Kroon, Gijs Tuinman en Roy de Ruiter.

Daarnaast spreekt brigade-generaal Akram Sameh (Afghan National Army).

De avond wordt ingeleid door Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda. De ridders worden geïntroduceerd door de Goudse generaal Nico Tak (commandant Duits-Nederlandse legercorps).

leger nico tak luitenant-generaal klein.jpg

Generaal Nico Tak

De avond wordt gemodereerd door H.P. Slappendel, docent Geopolitics bij Mandeville. Het thema is 'De prijs van vrijheid'. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door het orkest van de Koninklijke Marechaussee.

Nederlands staatsman

François Vrancken was een belangrijke Nederlandse staatsman die de Staten-Generaal soeverein maakte.

De François Vrancken-lezing is een initiatief van de hoogbegaafde studenten van Mandeville Academy. De lezing wordt jaarlijks in Gouda georganiseerd en uitgesproken door een persoon of organisatie die zich (inter) nationaal heeft onderscheiden op het gebied van vrijheid, democratie en rechtsstaat. De eerste Vrancken-lezing werd uitgesproken door Pieter Omtzigt. 

De naam FVL is gebaseerd op de Goudse pensionaris Francois Vrancken (1555-1617). Na de gewelddadige dood van Willem van Oranje (1584), wilde de Staten de soevereiniteit – die in handen was van Filips II – overdragen aan de koning van Frankrijk (Hendrik III) of de koningin van Engeland (Elizabeth I). Met de afzwering van Filips II in 1581 middels het Plakkaat van Verlatinghe was tenslotte de monarchie niet afgewezen. De positie van de koning was slechts vacant.

Het was de Goudse pensionaris Vrancken die – samen met Johan van Oldenbarnevelt – fel tegenstander was tegen een monarchaal systeem. In 1587 las hij zijn Deductie voor in de Staten. Dit betoog vormde het vertrekpunt van de Republiek en vormde de theoretische basis van onze vrijheid en soevereiniteit.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Voetbal vandaag 13:23

DONK loopt tegen eerste seizoensnederlaag op

Een bij vlagen goed spelend DONK is tegen een verdedigend ingesteld Alphia door persoonlijke fouten tegen de eerste thuisnederlaag aangelopen: 1-2. Door dit resultaat zakken de Gouwenaars nu naar plek twee, drie punten achter VUC en gelijk met HVV.

Advertorial Feest vandaag 12:49

Organisatie Koningsnacht en Koningsdag in handen van De Theaterbakkerij

De Theaterbakkerij neemt dit jaar de organisatie van Koningsnacht en Koningsdag op de Markt van Gouda op zich. Zo maakte Ruud Bakker zaterdagmiddag bekend in de spelershome van Jodan Boys waar De Theaterbakkerij het buffet bij de wedstrijd Jodan Boys-Woudenberg sponsorde en waar De Theaterbakkerij de plannen voor 2024 presenteerde.

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie.