Mandeville Academy

Francois Vrancken-lezing met ridders Militaire Willems-Orde

Niet vergeten! Vrijdag 21 april 2023: Francois Vrancken-lezing 2023. Uitgesproken door brigade-generaal Akram Sameh (Afghan National Army) en de drie ridders Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman, Roy de Ruiter en Marco Kroon. Aanvang 19u00, Markt 1. Dit alles op initiatief van de Mandeville Academy.

De FVL2023 wordt uitgesproken door de drie ridders Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland (vergelijkbaar met de Amerikaanse Congressional Medal of Honor). Uniek is dat alle ridders voor het eerst bijeen zijn: Marco Kroon, Gijs Tuinman en Roy de Ruiter.

Daarnaast spreekt brigade-generaal Akram Sameh (Afghan National Army).

De avond wordt ingeleid door Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda. De ridders worden geïntroduceerd door de Goudse generaal Nico Tak (commandant Duits-Nederlandse legercorps).

leger nico tak luitenant-generaal klein.jpg

Generaal Nico Tak

De avond wordt gemodereerd door H.P. Slappendel, docent Geopolitics bij Mandeville. Het thema is 'De prijs van vrijheid'. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door het orkest van de Koninklijke Marechaussee.

Nederlands staatsman

François Vrancken was een belangrijke Nederlandse staatsman die de Staten-Generaal soeverein maakte.

De François Vrancken-lezing is een initiatief van de hoogbegaafde studenten van Mandeville Academy. De lezing wordt jaarlijks in Gouda georganiseerd en uitgesproken door een persoon of organisatie die zich (inter) nationaal heeft onderscheiden op het gebied van vrijheid, democratie en rechtsstaat. De eerste Vrancken-lezing werd uitgesproken door Pieter Omtzigt. 

De naam FVL is gebaseerd op de Goudse pensionaris Francois Vrancken (1555-1617). Na de gewelddadige dood van Willem van Oranje (1584), wilde de Staten de soevereiniteit – die in handen was van Filips II – overdragen aan de koning van Frankrijk (Hendrik III) of de koningin van Engeland (Elizabeth I). Met de afzwering van Filips II in 1581 middels het Plakkaat van Verlatinghe was tenslotte de monarchie niet afgewezen. De positie van de koning was slechts vacant.

Het was de Goudse pensionaris Vrancken die – samen met Johan van Oldenbarnevelt – fel tegenstander was tegen een monarchaal systeem. In 1587 las hij zijn Deductie voor in de Staten. Dit betoog vormde het vertrekpunt van de Republiek en vormde de theoretische basis van onze vrijheid en soevereiniteit.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.