Gemeente Gouda

'Ga door met het college dat er nu zit'

'Ga door met het college dat er nu zit': Dat is het advies van D66-verkenner Sjoerd Sjoerdsma na gesprekken met alle Goudse politieke partijen. Hij zal zijn advies toelichten vanavond, woensdag 6 april, in een speciale raadsvergadering. 

Het tweede kamerlid adviseert verder onder meer om de inbreng van burgers en de niet-coalitiepartijen bij de formatie te betrekken en nog eens te kijken naar de beoogde wethouderskandidaten: die is weinig divers.

Informatieproces

Verkenner Sjoerd Sjoerdsma heeft in opdracht van de Goudse gemeenteraad de afgelopen periode het informatieproces in Gouda begeleid. Hij heeft onderzocht welke partijen een nieuwe coalitie met elkaar kunnen vormen. Zijn bevindingen presenteert hij woensdag 6 april.  

Vorige week zijn de gesprekken met de 11 politieke partijen, die plaatsvonden op het oude Stadhuis, afgerond. Sjoerdsma: “Ik heb met veel plezier de mogelijkheden voor een Goudse coalitie onderzocht. Het waren zeer constructieve en open gesprekken. Op basis van de inhoud ben ik tot mijn advies gekomen.”

Advies: voortzetting huidige coalitie

In zijn advies concludeert Sjoerdsma dat voortzetting van de huidige coalitie op basis van de (inhoudelijke) standpunten van de partijen het meest voor de hand ligt. Ook in de nieuwe samenstelling van de Gemeenteraad kunnen D66, Groenlinks, CU, PvdA en het CDA op een meerderheid rekenen. Andere coalities stuitten op bezwaren of een gebrek aan draagvlak. Wel wijst Sjoerdsma er nadrukkelijk op dat er werk moet worden gemaakt de vernieuwing van de politieke cultuur. 

Raadsvergadering woensdagavond

Woensdagavond 6 april presenteert Sjoerdsma zijn verslag in een bijzondere raadsvergadering. Daar geeft hij een toelichting op zijn advies en beantwoordt Sjoerdsma eventuele vragen vanuit de politieke partijen. Vervolgens is het aan de politieke partijen om met elkaar in debat te gaan. Na deze raadsvergadering kan een volgende fase van start gaan in de besprekingen voor een nieuwe coalitie.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weer in Gouda gisteren 09:35

Dag begint zonnig en wordt al snel tropisch warm

De zondag begint zonnig en het wordt al snel weer tropisch warm. Het wordt maximaal 30 graden aan zee tot 34 graden in het zuiden. De luchtvochtigheid stijgt, waardoor het 's middags broeierig warm kan aanvoelen. Maandag koelt het af en wordt het 26 tot 29 graden. Ook dan is een enkele onweersbui mogelijk.

Kunst gisteren 09:00

In expo INGEZETENEN delen kunstenaars hun visie op ⁦‪Gouda750jaar‬⁩

I N G E Z E T E N E N  is een project speciaal voor de viering van 750 jaar Gouda en vindt plaats van 20 juli t/m 11 september 2022. In dit project zijn het dan ook de Goudse bewoners die zelf onderdeel zijn van meerdere bijzondere kunstwerken. Aan de tentoonstelling nemen ruim 20 Gouds ingezeten kunstenaars deel met elk een eigen visie op 750 jaar Gouda. Resultaat is een bijzonder boeiende kunstroute over het fraaie GOUDasfalt-terrein met een mooie diversiteit aan kunstwerken en stof tot nadenken.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 08:00

Gratis energie advies aan huis en bespaar op je rekening

Tot wel € 500,- of meer per jaar besparen op je energierekening, met de huidige prijzen? Dat kan vrij eenvoudig als je weet waar je op moet letten. Daarom biedt de gemeente Gouda haar inwoners een gratis energieadvies aan. Dat is zeer nuttig, zeker nu het stookseizoen loopt en de energieprijzen flink zijn gestegen en hoogstwaarschijnlijk nog gaan stijgen.    

Advertorial Bankzaken 13 aug. 2022 13:00

Benieuwd of Rabobank iets voor jouw vereniging of stichting kan betekenen?

Het hoort bij de coöperatieve Rabobank. Een deel van de winst teruggeven aan de gemeenschap. Met het Rabo Coöperatiefonds ondersteunt Rabobank Hollandse IJssel verenigingen en stichtingen die bij Rabobank bankieren met donaties voor lokale maatschappelijke initiatieven. Ook zetten zij kennis en verbindingskracht in om deze initiatieven te versterken.