Gemeente Gouda

'Ga door met het college dat er nu zit'

'Ga door met het college dat er nu zit': Dat is het advies van D66-verkenner Sjoerd Sjoerdsma na gesprekken met alle Goudse politieke partijen. Hij zal zijn advies toelichten vanavond, woensdag 6 april, in een speciale raadsvergadering. 

Het tweede kamerlid adviseert verder onder meer om de inbreng van burgers en de niet-coalitiepartijen bij de formatie te betrekken en nog eens te kijken naar de beoogde wethouderskandidaten: die is weinig divers.

Informatieproces

Verkenner Sjoerd Sjoerdsma heeft in opdracht van de Goudse gemeenteraad de afgelopen periode het informatieproces in Gouda begeleid. Hij heeft onderzocht welke partijen een nieuwe coalitie met elkaar kunnen vormen. Zijn bevindingen presenteert hij woensdag 6 april.  

Vorige week zijn de gesprekken met de 11 politieke partijen, die plaatsvonden op het oude Stadhuis, afgerond. Sjoerdsma: “Ik heb met veel plezier de mogelijkheden voor een Goudse coalitie onderzocht. Het waren zeer constructieve en open gesprekken. Op basis van de inhoud ben ik tot mijn advies gekomen.”

Advies: voortzetting huidige coalitie

In zijn advies concludeert Sjoerdsma dat voortzetting van de huidige coalitie op basis van de (inhoudelijke) standpunten van de partijen het meest voor de hand ligt. Ook in de nieuwe samenstelling van de Gemeenteraad kunnen D66, Groenlinks, CU, PvdA en het CDA op een meerderheid rekenen. Andere coalities stuitten op bezwaren of een gebrek aan draagvlak. Wel wijst Sjoerdsma er nadrukkelijk op dat er werk moet worden gemaakt de vernieuwing van de politieke cultuur. 

Raadsvergadering woensdagavond

Woensdagavond 6 april presenteert Sjoerdsma zijn verslag in een bijzondere raadsvergadering. Daar geeft hij een toelichting op zijn advies en beantwoordt Sjoerdsma eventuele vragen vanuit de politieke partijen. Vervolgens is het aan de politieke partijen om met elkaar in debat te gaan. Na deze raadsvergadering kan een volgende fase van start gaan in de besprekingen voor een nieuwe coalitie.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winkels vandaag 15:37

Sam's Bakery & Lunchroom is weer terug in binnenstad

Sam's Bakery & Lunchroom is terug in de Goudse binnenstad. De bakker was de afgelopen weken bezig met de verbouwing van het pand aan Korte Groenendaal 22 waar voorheen Keurslager Konermann in zat. Deze week is Sam's Bakery & Lunchroom open gegaan. De bakkerij zat tot 2022 aan de Lange Tiendeweg.

Vastgoed vandaag 15:24

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Groen vandaag 14:02

Gemeente trekt 400.000 euro uit voor groenblauwe schoolpleinen

De gemeente Gouda stelt 400.000 euro beschikbaar voor het groener maken van schoolpleinen en het verbeteren van de opvang en afvoer van regenwater. Het bedrag (200.000 euro in 2024 en nog eens 200.000 euro in 2025) is bestemd voor Goudse basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en scholen voor voortgezet onderwijs.

Koningsdag vandaag 13:01

De Goudse Fruitmachine staat ook weer op Oranjeboulevard

Koning Willem-Alexander viert zaterdag zijn verjaardag. En wij vieren die dag graag met hem mee. En wat is er nou beter dan lekker naar buiten gaan op Koningsdag? Het is dé perfecte dag om de gekste, leukste en grappigste spelletjes te organiseren op straat. Zoals op De Raam aan de Oranjeboulevard. Daar kwamen we de vorige twee jaar De Goudse Fruitmachine van Cora, Annemarie, Christel en André tegen. Een zeer geslaagde actie voor het goede doel, die bovendien de landelijke media haalde. Zaterdag gaan ze op herhaling.

Ere wie ere toekomt vandaag 12:48

Orgelbouwer Adrie Vergeer ontvangt Romke de Waardpenning

Adrie Vergeer, de bekende orgelbouwer én Gouds Ereburger, ontving onlangs de prestigieuze Romke de Waardpenning. Dit gebeurde tijdens de drukbezochte Algemene Ledenvergadering van de Kring van Draaiorgelvrienden in de prachtige orgelzaal van Hans Bekkers in Deurne.

Advertorial Winkels vandaag 11:47

Koninklijke aanbiedingen bij Klant is Koning VIP-avonden Diertotaal Utopia

Diertotaal Utopia heeft iets speciaals voor jou in petto! Op woensdag 24 april in Winkelcentrum Goverwelle en donderdag 25 april in Winkelcentrum Bloemendaal zijn het de Klant is Koning VIP-avonden bij Diertotaal Utopia, met koninklijke aanbiedingen en leuke verrassingen.