Theo Krins

Gasheaters onder vuur

Overal in Nederland vindt discussie plaats over verspilling van energie en hoe we dat kunnen voorkomen. Was het voorheen vooral een item dat bepaalde politieke partijen en belangengroepen agendeerden, nu vindt bijna iedereen hier wel wat van. Dat komt natuurlijk vooral omdat velen in hun portemonnee voelen dat de energieprijzen enorm zijn gestegen. Ik ken menigeen die de verwarming uitlaat of heeft teruggezet tot 18 of 19 graden. 


Heaters

In de binnensteden wordt het onderwerp ook steeds vaker aan de orde gesteld. Open winkeldeuren kan echt niet meer, tenzij de verwarming uit staat natuurlijk, en heaters op de terrassen zijn ook op z'n minst omstreden. Een eigenaar van een restaurant zei onlangs: "Ik vind dat ik het niet kan maken om die heaters te gebruiken op mijn terras. Menigeen zit thuis in de kou omdat de gasprijzen zo hoog zijn en dan zou ik op mijn terras gas uit pure luxe verspillen.."

Bij een ondernemer uit een andere stad overheerst de schaamte. ,,Ik vond gasheaters al niet fijn en handig voor het milieu. En nu financier je er ook nog die afgrijselijke oorlog mee." Tot een paar maanden geleden had hij gasheaters op zijn terrassen staan, nu zijn ze vervangen door een groener alternatief: de elektrische (infrarood) heater. Deze verbruikt tussen de 800 en 2.400 Watt en levert een forse reductie van energieverbruik op.

 

 

 

 

 

 

Toch zie je - ook in Gouda - nog genoeg uitbaters die ze laten aanstaan. Voor steeds meer gemeenten is dat not done. Haarlem en Utrecht spreken horecaondernemers erop aan als ze het opmerken. Een verbod zoals in Frankrijk, gaat denk ik te ver, maar aanspreken moet we zeker doen. Maar het zou goed zijn als de Gemeente Gouda in haar winterplan ondernemers ook financieel ondersteunt om hun terras te "vergroenen".

 

 

 

Subsidies

Verschillende gemeenten hebben inmiddels zo'n subsidiepot. Zo stellen Nijmegen, Oss, Amstelveen en Heemstede sinds kort subsidies beschikbaar voor ondernemers die willen overstappen op bijvoorbeeld verwarmde kussens en dekens.

Het bedrijf Sit & Heat, dat warmtekussens en dekens verkoopt, profiteert daar stevig van. Inmiddels zijn volgens hen al zo'n duizend horecazaken hiervan voorzien: van het luxehotel Okura in Amsterdam tot lunchzaakjes.

De verwarmde kussens zijn in trek, omdat ze veel minder energie verbruiken dan heaters. De elektrische heater verbruikt  (gemiddeld) 1.500 Watt, een gasheater 12.000 Watt, en een kussen 40 watt. Bovendien wordt met een kussen niet het hele terras verwarmd maar slechts één persoon. Als een gast op een stoel of bank gaat zitten, gaat het kussen aan. Het heeft sensoren en kan zich aanpassen aan de temperatuur van degene die plaatsneemt. En zodra hij opstaat gaat hij na twee minuten automatisch uit.

Warme billen

Nationaal en internationaal heeft de Blonde Pater in Nijmegen al vaak hoge ogen gegooid bij diverse kampioenschappen. Het café zit meestal bomvol. 

Café De Blonde Pater blijft zich constant verbeteren en vernieuwen. Dit is ook een van de redenen dat Café De Blonde Pater koos voor Sit & Heat in plaats van de traditionele terrasverwarming. De drie heaters die er hingen zijn nu weg. Een mooie besparing van zo’n €3.000,- per jaar!

"Warme billen….GAAAAF!"   

 

Reactie Koninklijke Horeca Nederland

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn veel ondernemers best bereid om over te stappen naar duurzame alternatieven, maar is het voor hen financieel lastig om die stap te maken. Ze hebben ingeteerd op hun reserves, moeten coronaschulden terugbetalen en tegelijkertijd blijven investeren in hun zaak. 

Zonder een financeel zetje vanuit de lokale overheid zullen veel ondernemers niet of niet volledig overstappen op duurzame alternatieven. Dat is gewoon te kostbaar.

Aan de andere kant zou het ook goed zijn als de horeca met elkaar tot een afspraak kan komen om op koude dagen de gasten naar binnen te laten gaan en de terrassen niet te verwarmen. Dat is de meest optimale keuze in het kader van duurzaamheid. Zonder zo'n afspraak blijven waarschijnlijk uit concurrentie oogpunt alle buitenterrassen gewoon open inclusief een vorm van verwarmen. 

Oproep

Laat in het Winterplan van de Gemeente Gouda een subsidie of een vorm van krediet beschikbaar worden gesteld voor het verduurzamen van de terrassen. Het zorgt ervoor dat de ondernemers hun terrassen op een meer duurzame manier open kunnen houden. Het ondersteunt ook het ideaal om verspilling van energie zoveel mogelijk tegen te gaan. 

Daarnaast ook de oproep aan de horeca ondernemers om met elkaar het gesprek aan te gaan met als inzet dat de buitenterrassen op koude dagen niet of minder worden gebruikt, of althans dan in ieder geval niet worden verwarmd.

De Centrummanager zal de komende tijd actief gesprekken aangaan en samen met KHN proberen tot goede afspraken te komen.

 

Zie ook www.theokrins.blogspot.nl 

Theo Krins is werkzaam als Manager Client Serviceteam bij verzekeringsmaatschappij Scildon, het voormalige Legal & General. Met ingang van 1 augustus 2021 is Theo Krins de nieuwe voorzitter van de SOG (Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda), dat in oktober 2021 is opgegaan in de SBG (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda).

Krins was tot maandag 5 juli 2021 fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gouda en ruim 14 jaar raadslid van deze partij in Gouda. Op 5 juli nam hij tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces afscheid van de politiek. Krins werd daarbij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.