Theo Krins

Gasheaters onder vuur

Overal in Nederland vindt discussie plaats over verspilling van energie en hoe we dat kunnen voorkomen. Was het voorheen vooral een item dat bepaalde politieke partijen en belangengroepen agendeerden, nu vindt bijna iedereen hier wel wat van. Dat komt natuurlijk vooral omdat velen in hun portemonnee voelen dat de energieprijzen enorm zijn gestegen. Ik ken menigeen die de verwarming uitlaat of heeft teruggezet tot 18 of 19 graden. 


Heaters

In de binnensteden wordt het onderwerp ook steeds vaker aan de orde gesteld. Open winkeldeuren kan echt niet meer, tenzij de verwarming uit staat natuurlijk, en heaters op de terrassen zijn ook op z'n minst omstreden. Een eigenaar van een restaurant zei onlangs: "Ik vind dat ik het niet kan maken om die heaters te gebruiken op mijn terras. Menigeen zit thuis in de kou omdat de gasprijzen zo hoog zijn en dan zou ik op mijn terras gas uit pure luxe verspillen.."

Bij een ondernemer uit een andere stad overheerst de schaamte. ,,Ik vond gasheaters al niet fijn en handig voor het milieu. En nu financier je er ook nog die afgrijselijke oorlog mee." Tot een paar maanden geleden had hij gasheaters op zijn terrassen staan, nu zijn ze vervangen door een groener alternatief: de elektrische (infrarood) heater. Deze verbruikt tussen de 800 en 2.400 Watt en levert een forse reductie van energieverbruik op.

 

 

 

 

 

 

Toch zie je - ook in Gouda - nog genoeg uitbaters die ze laten aanstaan. Voor steeds meer gemeenten is dat not done. Haarlem en Utrecht spreken horecaondernemers erop aan als ze het opmerken. Een verbod zoals in Frankrijk, gaat denk ik te ver, maar aanspreken moet we zeker doen. Maar het zou goed zijn als de Gemeente Gouda in haar winterplan ondernemers ook financieel ondersteunt om hun terras te "vergroenen".

 

 

 

Subsidies

Verschillende gemeenten hebben inmiddels zo'n subsidiepot. Zo stellen Nijmegen, Oss, Amstelveen en Heemstede sinds kort subsidies beschikbaar voor ondernemers die willen overstappen op bijvoorbeeld verwarmde kussens en dekens.

Het bedrijf Sit & Heat, dat warmtekussens en dekens verkoopt, profiteert daar stevig van. Inmiddels zijn volgens hen al zo'n duizend horecazaken hiervan voorzien: van het luxehotel Okura in Amsterdam tot lunchzaakjes.

De verwarmde kussens zijn in trek, omdat ze veel minder energie verbruiken dan heaters. De elektrische heater verbruikt  (gemiddeld) 1.500 Watt, een gasheater 12.000 Watt, en een kussen 40 watt. Bovendien wordt met een kussen niet het hele terras verwarmd maar slechts één persoon. Als een gast op een stoel of bank gaat zitten, gaat het kussen aan. Het heeft sensoren en kan zich aanpassen aan de temperatuur van degene die plaatsneemt. En zodra hij opstaat gaat hij na twee minuten automatisch uit.

Warme billen

Nationaal en internationaal heeft de Blonde Pater in Nijmegen al vaak hoge ogen gegooid bij diverse kampioenschappen. Het café zit meestal bomvol. 

Café De Blonde Pater blijft zich constant verbeteren en vernieuwen. Dit is ook een van de redenen dat Café De Blonde Pater koos voor Sit & Heat in plaats van de traditionele terrasverwarming. De drie heaters die er hingen zijn nu weg. Een mooie besparing van zo’n €3.000,- per jaar!

"Warme billen….GAAAAF!"   

 

Reactie Koninklijke Horeca Nederland

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn veel ondernemers best bereid om over te stappen naar duurzame alternatieven, maar is het voor hen financieel lastig om die stap te maken. Ze hebben ingeteerd op hun reserves, moeten coronaschulden terugbetalen en tegelijkertijd blijven investeren in hun zaak. 

Zonder een financeel zetje vanuit de lokale overheid zullen veel ondernemers niet of niet volledig overstappen op duurzame alternatieven. Dat is gewoon te kostbaar.

Aan de andere kant zou het ook goed zijn als de horeca met elkaar tot een afspraak kan komen om op koude dagen de gasten naar binnen te laten gaan en de terrassen niet te verwarmen. Dat is de meest optimale keuze in het kader van duurzaamheid. Zonder zo'n afspraak blijven waarschijnlijk uit concurrentie oogpunt alle buitenterrassen gewoon open inclusief een vorm van verwarmen. 

Oproep

Laat in het Winterplan van de Gemeente Gouda een subsidie of een vorm van krediet beschikbaar worden gesteld voor het verduurzamen van de terrassen. Het zorgt ervoor dat de ondernemers hun terrassen op een meer duurzame manier open kunnen houden. Het ondersteunt ook het ideaal om verspilling van energie zoveel mogelijk tegen te gaan. 

Daarnaast ook de oproep aan de horeca ondernemers om met elkaar het gesprek aan te gaan met als inzet dat de buitenterrassen op koude dagen niet of minder worden gebruikt, of althans dan in ieder geval niet worden verwarmd.

De Centrummanager zal de komende tijd actief gesprekken aangaan en samen met KHN proberen tot goede afspraken te komen.

 

Zie ook www.theokrins.blogspot.nl 

Theo Krins is werkzaam als Manager Client Serviceteam bij verzekeringsmaatschappij Scildon, het voormalige Legal & General. Met ingang van 1 augustus 2021 is Theo Krins de nieuwe voorzitter van de SOG (Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda), dat in oktober 2021 is opgegaan in de SBG (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda).

Krins was tot maandag 5 juli 2021 fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gouda en ruim 14 jaar raadslid van deze partij in Gouda. Op 5 juli nam hij tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces afscheid van de politiek. Krins werd daarbij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.