Gasthuiskapel Museum Gouda weer open met expo religieus verleden

De Gasthuiskapel van Museum Gouda is na een herinrichting vanaf zaterdag 8 april weer geopend voor publiek, met het verhaal over het religieuze verleden van Gouda. Religieus erfgoed dat Beeldenstorm overleefde, krijgt ereplek in Museum Gouda. Topstukken vertellen in de Gasthuiskapel het verhaal over religie in Gouda in de 16e en 17e eeuw.

Erepodium

Monumentale zestiende-eeuwse altaarstukken en metershoge tekeningen voor de beroemde Goudse Glazen van de Sint-Janskerk die de Beeldenstorm overleefden, krijgen nu een erepodium in de nieuwe vaste presentatie.

Ook wordt licht geworpen op de zeventiende-eeuwse Goudse schuilkerken. Topstukken uit eigen collectie worden gecombineerd met bruiklenen van de Sint-Janskerk, het Rijksmuseum en de Oud-Katholieke Kerk in Gouda.

Behalve de kapel is ook de aangrenzende zaal met martelwerktuigen weer geopend voor bezoekers, evenals de museumingang aan de Oosthaven 9 en de museumshop.

In de middeleeuwen was Gouda een rijke en vrome stad, met een grote katholieke stadskerk en verschillende kloosters en kapellen. Door de tolerante houding van het stadsbestuur ging de Beeldenstorm grotendeels aan Gouda voorbij en bleven veel religieuze kunstschatten ook na de overgang naar het protestantisme bewaard.

De overgebleven altaarstukken vormen nu samen met de Goudse Glazen in de Sint-Janskerk en de levensgrote ontwerptekeningen daarvoor een erfgoedensemble van wereldformaat. Naast de altaarsstukken toont Museum Gouda in de Gasthuiskapel de komende jaren ieder kwartaal drie van die kwetsbare ontwerptekeningen, de ‘cartons’. Een speciaal gemaakte animatie van Studio Louter werpt licht op de bijzondere details in de tekeningen én de gebrandschilderde ramen.

Schuilkerken

Bruiklenen van onder meer de Oud-Katholieke Kerk in Gouda vertellen het verhaal van de huis- of schuilkerken die in de zeventiende eeuw ontstonden in de woonhuizen van rijke katholieken en kenmerkend waren voor Gouda. Deze ‘verborgen’ godshuizen waren weelderig en theatraal ingericht en voorzien van enorme en kleurrijke altaarstukken, om de katholieke kerkganger in vervoering te brengen.

Duurzaam

De monumentale altaarstukken uit Museum Gouda keerden vorig jaar voor de tentoonstelling Beleef het Wonder van Gouda voor het eerst in 450 jaar terug naar de Sint-Janskerk. Nu krijgen ze een definitieve plek in de Gasthuiskapel, die eer doet aan het meesterschap van de makers. Bij het maken van de vernieuwende presentatie is veel aandacht voor duurzaamheid: vitrines en frames die al eerder voor de tentoonstellingen Beleef het Wonder van Gouda en Koele Wateren gebouwd waren, zijn door ontwerper Theo Tienhoven hergebruikt.

Geschiedenis Gasthuiskapel

Museum Gouda is sinds 1947 gevestigd in het Catharina Gasthuis, een monumentaal pand waarvan de geschiedenis teruggaat tot de veertiende eeuw. De kapel van dit voormalige ziekenhuis werd waarschijnlijk na 1542 gebouwd. Na de hervorming deed de Gasthuiskapel onder meer dienst als voorraadschuur, kerkgebouw, opslagruimte van een plaatselijke bierbrouwer, stadsarchief en librije. In 1980 kreeg de kapel haar huidige bestemming als tentoonstellingsruimte van Museum Gouda.

De herinrichting van de Gasthuiskapel van Museum Gouda is mede mogelijk gemaakt dankzij genereuze bruiklenen van de Sint-Janskerk, de Oud-Katholieke Parochie van de Heilige Johannes de Doper en het Rijksmuseum, en de bijdragen van het Gouds Catharina Gilde en de Goudse Museumvrienden.

Gasthuiskapel Museum Gouda
Vanaf zaterdag 8 april 2023 weer open
Oosthaven 9 | Achter de Kerk 14  GOUDA
Openingstijden: di. t/m – zo. 11.00 tot 17.00 uur
Zondag 9 april (1e paasdag) gesloten, Maandag 10 april (2e paasdag) geopend
Zie ook: www.museumgouda.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.