Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Geen excuses meer: iedereen kan nu een reanimatiecursus doen

Reanimeren kun je leren. Zo simpel is het, weet het Rode Kruis. Een nieuwe, goedkope en snelle cursus maakt kennis over reanimatie nu beschikbaar voor vrijwel iedereen. Het Rode Kruis wil dat zoveel mogelijk mensen kunnen leren reanimeren, want dat redt levens.

Hartstilstand

Iedere week overkomt een hartstilstand zeker driehonderd mensen. Grote kans dus dat je er een keer mee te maken krijgt. Op zo’n moment telt iedere minuut. Een cursus helpt je dan om snel de juiste handelingen uit te voeren.

Ideaal om samen te doen

Het kost je slechts een paar uur van je tijd om het te leren en dan kan ook jij reanimeren. Voor 35 euro biedt het Rode Kruis een cursus aan van ruim twee uur. De cursus is ideaal om samen te doen met de leden van je voetbalvereniging of een andere sportclub. Een groepsaanvraag kan vanaf acht personen.

Met het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur is er geen betere timing te bedenken: eerst samen een cursus doen, daarna een EK-wedstrijd kijken.

reanimatie gezondheid.jpg

Niet aarzelen, maar gáán

Op straat, maar zeker ook op een vereniging of bij een club waar veel mensen samenkomen, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen wanneer iemand een hartstilstand krijgt.

Voetballer Dion kan erover meepraten. Hij kon helpen op het veld toen het misging. “Na onze eigen wedstrijd nemen we altijd een kijkje bij het eerste team”, vertelt hij. En daar gebeurde het: scheidsrechter Louis zakte ineen. Dion: “Ik zag meteen dat het mis was.” Hij overlegt snel met een vriend die naast hem staat: “Moet ik nu het veld op?” De bevestiging volgt: “Ja, ga maar.”

Met zijn cursus in gedachten weet Dion wat hij moet doen: scheidsrechter Louis moet meteen op zijn rug worden gelegd. Zonder aarzelen begint hij met reanimeren. Na een schok van de AED, begint de scheidsrechter langzaam bij bewustzijn te komen. Dion wordt daarmee een echte clubheld: hij redde een leven.

pieter reanimatie cursus pop defribilator.JPG

Geef jezelf en je vrienden op

Voorop staat: iedere vorm van ingrijpen is goed. Wat je ook doet, het is beter dan niets doen. Alleen, hoe werkt zo’n AED-apparaat eigenlijk? En moet je nu twintig of dertig borstcompressies geven? Je wilt er zo min mogelijk over na hoeven denken. Een reanimatiecursus geeft je het zelfvertrouwen om te handelen in geval van nood. Mensen kunnen zich hiervoor individueel of als groep gemakkelijk opgeven.

Zie ook Geen excuses meer: iedereen kan nu een reanimatiecursus doen - Rode Kruis Nederland


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.