Pixabay

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Recyclen

Vanaf 1 april krijg je 15 cent voor het inleveren van een blikje, net zoals op kleine flesjes. Dit wordt gedaan om zwerfafval te beperken en recyclen te stimuleren.

Volgens de Rijksoverheid gaan er jaarlijks twee miljard blikjes over de toonbank, waarvan er 150 miljoen in het milieu belanden. Dit blijft elk jaar toenemen. Aluminium wordt in de natuur niet afgebroken, waardoor het achterlaten van blikjes extra slecht is voor het milieu. Ook kost de productie van aluminium veel energie en zorgt het dus voor veel CO2-uitstoot.

Zónder deuk

Het Rijk heeft om deze redenen besloten de maatregel in te voeren. Vanaf 1 april betaal je als consument 15 cent meer voor een metalen drankverpakkingen. Dit bedrag krijg je terug als je je blikje inlevert, zónder deuk. Zo kan het apparaat de barcode van het blikje goed scannen.

Waar je je blikjes in kan leveren? Dit kan bij supermarkten groter dan 200 vierkante meter en bemande tankstations langs de snelweg. Zij zijn verplicht een innamepunt te plaatsen en het statiegeld uitkeren.

Andere locaties, zoals sportverenigingen, mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.