Gemeente Gouda

Geen idee op wie je gaat stemmen? Vul Kieskompas voor Zuid-Holland in

Kieskompas heeft een stemhulp gelanceerd voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. De stellingen die de kiezer moeten helpen bij de stemkeuze zijn opgesteld door journalisten van dertien regionale omroepen.

Op 15 maart zijn de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Je kunt dan naar de stembus om de 55 Statenleden van Zuid-Holland te kiezen. In onze provincie doen twintig partijen mee. Maar welke partij past het beste bij jou? In de Kieskompas stemhulp worden dertig stellingen voorgelegd. Na de beantwoording krijg je een plaatje te zien waarin alle partijen zijn weergegeven. Je kan dan zien bij welke politieke partijen je het dichtst staat en bij welke het meest veraf.

Onafhankelijk

De stemhulp is een initiatief van alle dertien regionale publieke omroepen. Eerder werkte Kieskompas vooral samen met politici. Nu is de stemhulp gemaakt door journalisten. Voor iedere provincie hebben verslaggevers van de regionale omroep de belangrijkste thema’s uitgezocht die daar spelen en daar stellingen bij gemaakt. Alle stellingen zijn voorgelegd aan de politieke partijen om te beantwoorden. Na afloop zijn alle ingeleverde standpunten gecontroleerd.

Zuid-Hollandse onderwerpen

Er zijn onderwerpen die in het hele land spelen, zoals de opvang asielzoekers of komst van grote distributie-bedrijven. Maar omdat de provincies ook veel verschillen van elkaar, zijn er ook onderwerpen die regio-gebonden zijn. In de stemhulp van Rijnmond is natuurlijk veel aandacht voor woningbouw. Moet de provincie een gemeente die te weinig aan sociale woningbouw doet meer dwingen dat te gaan doen? Moet woningbouw ook in het buitengebied toegestaan worden als daardoor groen verdwijnt. Een ander belangrijk onderwerp in de stemhulp is klimaat en verduurzaming. Moeten er meer windmolens komen in Zuid-Holland of zonnepanelen op een weiland? En hoe ziet de toekomst van het Groene Hart eruit? Mag het grondwaterpeil omhoog en moeten er meer toeristen naar dit natuurgebied komen?

Politiek te moeilijk? Ook simpelere uitleg mogelijk

Speciaal voor mensen die politiek lastig vinden is er ook een Kieskompas in een simpele taal. In een filmpje worden moeilijke woorden uitgelegd en hoe het programma werkt. Het doel is politiek voor nog meer mensen begrijpelijk te maken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk.