Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Gemeente beloont zes cultuur-pitches van jongeren

Een culturele uitwisseling op gang brengen tussen jonge lokale kunstenaars en bewoners van het asielzoekerscentrum Molenwiek aan de Groningenweg: daartoe presenteerden de Goudse Chenoa van Wingerden (21) en haar vriendin Qurat (25), AZC-bewoonster, donderdagavond hun plan tijdens een speciale pitchavond in De Goudse Schouwburg.

Culturele idee

Jonge Gouwenaars (tot en met 27 jaar) konden hier hun culturele idee voor de stad, hun wijk of straat pitchen, na een oproep daartoe van de gemeente Gouda.

“In Gouda zijn veel jongeren met goede ideeën. Soms hebben ze een zetje nodig om hun creativiteit te uiten. Kunst en cultuur moeten toegankelijk zijn voor alle inwoners. Voor mensen die moeilijk toegang hebben tot cultuur willen we drempels verlagen of wegnemen. Deze pitchavond heeft laten zien dat zoiets mooie resultaten kan opleveren”, zegt cultuurwethouder Thierry van Vugt.

Pitches beloond met 5000 euro

Doel van de pitchavond was ook om de actieve beoefening van cultuur en deelname aan cultureel aanbod voor en door jongeren te stimuleren. Bij het initiatief werkt de gemeente samen met Jong Belegen, STADSKANT, Studio Squid en De Goudse Schouwburg. Voor de avond kwamen zes pitches van Goudse jongeren in aanmerking. Zij werden ieder beloond met 5000 euro om hun project te organiseren.

Naast Chenoa en Qurat waren dat Luna Zeller (nieuw uitgaansconcept), Jay Schreuder (installatie om politiek bewustzijn onder jongeren te vergroten), Mitonya Quist (samenmaakavonden), Carlijn Hoogeveen (muziektheater over mentale gezondheid) en Lisa Brugman (poëzie- en dansvoorstelling over opgroeien).

Voor alle deelnemers aan de pitchavond is er voorzien in begeleiding; onder meer bij het toetsen op de praktische haalbaarheid van hun plan en het vervolgens eventueel aanpassen en uitwerken ervan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.