Gemeente doet voorlopig niets aan lozingen afvalwater in grachten

De museumschepen in het Goudse binnenhavenmuseum en zeker zes woningen in de binnenstad zijn niet aangesloten op het riool. Hierdoor komen nog altijd lozingen van drollen, toiletpapier en wasmiddelresten in het water van de Goudse grachten. De PVDA Gouda stelde hierover de nodige vragen aan het college. De gemeente laat nu weten een onderzoek te kunnen doen naar de kosten, maar dat een oplossing mogelijk niet haalbaar is.

Zwemmen

De PvdA Gouda werd hier door buurtbewoners op gewezen en ontving daarbij ook foto’s, waarop de verontreiniging duidelijk te zien was. "Er wordt helaas geloosd op het oppervlaktewater waardoor er fecaliën, toiletpapier, zeepsop etcetera in de museumhaven drijven. Dit terwijl er ook regelmatig kinderen zwemmen."

Wat de PvdA Gouda betreft is deze situatie echt onverantwoord, niet meer van deze tijd en ook in het kader van de volksgezondheid niet verantwoord. "Daarom pleiten wij ervoor dat de gemeente de schepen in de Museumhaven snel aansluit op het riool", aldus de PvdA Gouda.

"Om deze situatie aan te kaarten, hebben wij hierover vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Gezien het feit dat er de komende periode in de buurt werkzaamheden aan kade en riool plaatsvinden, hopen wij dat er mogelijkheden zijn dit probleem mee te nemen en zodoende de museumschepen te koppelen aan het riool. Het is niet meer van deze tijd dat schepen direct te lozen op het oppervlakte water!"

Pogingen

Het college laat weten dat om de kosten te onderzoeken een nieuw project kan worden gestart, maar dat het oplossen van het probleem mogelijk niet haalbaar is. Ook de gemeente refereert hier aan pogingen uit het verleden: "Er zijn in het verleden al meerdere projecten uitgevoerd om ongezuiverde lozingen aan te sluiten op het gemeentelijke riool. Bij het laatste project zijn panden voor zover mogelijk aangesloten."

,,Echter, het oplossen van alle ongezuiverde lozingen is mogelijk niet haalbaar”, aldus een woordvoerder van de gemeente Gouda. Bij een aantal panden in de binnenstad zijn ingrijpende inpandige aanpassingen nodig, waarvoor uitvoerig bouwkundig onderzoek noodzakelijk is. Het Goudse college noemt de ongezuiverde lozingen wel ‘ongewenst’ en vindt dat het in principe opgelost moet worden.

De gemeente wil laten onderzoeken welke kosten hier precies gemoeid mee zijn, maar dat er op dit moment geen budget en capaciteit voor beschikbaar is. Dit jaar wordt het huidige Gemeentelijke Riolering Plan (GRP) geëvalueerd met de raad. Als de meerderheid van de raad het belangrijk vindt, kan het worden meegenomen in die plannen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.