Gemeente doet voorlopig niets aan lozingen afvalwater in grachten

De museumschepen in het Goudse binnenhavenmuseum en zeker zes woningen in de binnenstad zijn niet aangesloten op het riool. Hierdoor komen nog altijd lozingen van drollen, toiletpapier en wasmiddelresten in het water van de Goudse grachten. De PVDA Gouda stelde hierover de nodige vragen aan het college. De gemeente laat nu weten een onderzoek te kunnen doen naar de kosten, maar dat een oplossing mogelijk niet haalbaar is.

Zwemmen

De PvdA Gouda werd hier door buurtbewoners op gewezen en ontving daarbij ook foto’s, waarop de verontreiniging duidelijk te zien was. "Er wordt helaas geloosd op het oppervlaktewater waardoor er fecaliën, toiletpapier, zeepsop etcetera in de museumhaven drijven. Dit terwijl er ook regelmatig kinderen zwemmen."

Wat de PvdA Gouda betreft is deze situatie echt onverantwoord, niet meer van deze tijd en ook in het kader van de volksgezondheid niet verantwoord. "Daarom pleiten wij ervoor dat de gemeente de schepen in de Museumhaven snel aansluit op het riool", aldus de PvdA Gouda.

"Om deze situatie aan te kaarten, hebben wij hierover vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Gezien het feit dat er de komende periode in de buurt werkzaamheden aan kade en riool plaatsvinden, hopen wij dat er mogelijkheden zijn dit probleem mee te nemen en zodoende de museumschepen te koppelen aan het riool. Het is niet meer van deze tijd dat schepen direct te lozen op het oppervlakte water!"

Pogingen

Het college laat weten dat om de kosten te onderzoeken een nieuw project kan worden gestart, maar dat het oplossen van het probleem mogelijk niet haalbaar is. Ook de gemeente refereert hier aan pogingen uit het verleden: "Er zijn in het verleden al meerdere projecten uitgevoerd om ongezuiverde lozingen aan te sluiten op het gemeentelijke riool. Bij het laatste project zijn panden voor zover mogelijk aangesloten."

,,Echter, het oplossen van alle ongezuiverde lozingen is mogelijk niet haalbaar”, aldus een woordvoerder van de gemeente Gouda. Bij een aantal panden in de binnenstad zijn ingrijpende inpandige aanpassingen nodig, waarvoor uitvoerig bouwkundig onderzoek noodzakelijk is. Het Goudse college noemt de ongezuiverde lozingen wel ‘ongewenst’ en vindt dat het in principe opgelost moet worden.

De gemeente wil laten onderzoeken welke kosten hier precies gemoeid mee zijn, maar dat er op dit moment geen budget en capaciteit voor beschikbaar is. Dit jaar wordt het huidige Gemeentelijke Riolering Plan (GRP) geëvalueerd met de raad. Als de meerderheid van de raad het belangrijk vindt, kan het worden meegenomen in die plannen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.

Weer in Gouda vandaag 11:20

Zonnig, droog en vrij warm weekend!

Zaterdag blijft er met een oost-noordoostenwind droge en vrij warme lucht het Groene Hartgebied instromen. De zon schijnt de gehele dag uitbundig en de maximumtemperatuur loopt op naar 23 graden Celsius in de Goudse regio. In het waterrijke Reeuwijkse plassengebied is het een fractie koeler met circa 21 graden Celsius. De oost-noordoostenwind is overwegend matig van kracht, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Opinie vandaag 11:10

Uniek monument wordt hersteld!

Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!