Robert Oosterbroek

Gemeente geeft mega-muurschildering als cadeau aan de stad

De gemeente Gouda heeft voor Museum Gouda een bijzonder verjaardagscadeau in gedachten: een enorme muurschildering op een van de gebouwen in de stad, bij voorkeur in een wijk buiten de binnenstad. Inwoners worden betrokken bij de keuze van het te schilderen werk én de locatie. Voor muurschildering en organisatie heeft de gemeente in totaal 35.000 euro uitgetrokken.

Cadeau voor de stad

“Ook inwoners die om welke reden dan ook niet dagelijks met kunst en cultuur in aanraking komen, hopen we met dit initiatief te bereiken. Daarmee willen we de muurschildering een cadeau van en voor de stad laten zijn”, aldus wethouder Thierry van Vugt (o.a. Cultuur). Hij onthulde het plan voor de muurschildering woensdagavond tijdens een jubileumbijeenkomst in de museumtuin.

Museum Gouda bestaat 150 jaar en is daarmee een van de oudste musea in Nederland. Het komt voort uit de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Gouda, toen in Arti Legi op de Markt in 1872 een tentoonstelling van ‘Goudsche Oudheden’ werd georganiseerd. De verzameling geschiedkundige en kunsthistorische voorwerpen die de Gouwenaars toen bij elkaar brachten – na een oproep in de krant - vormde de basis voor de stadscollectie en daarmee voor de oprichting van het museum in 1874.

Twee opties

Voor de muurschildering verkent de gemeente op dit moment samen met Museum Gouda twee opties. De eerste is een reproductie van (een detail van) een werk uit het museum, op megaformaat, op een (blinde) muur ergens in Gouda. De tweede optie is het laten schilderen van een optische illusie, met een werk uit de museumcollectie als uitgangspunt. Voor deze laatste optie is een blinde muur niet noodzakelijk.

Als locatie voor een reproductie valt te denken aan flatgebouwen rondom de invalswegen of bijvoorbeeld in Gouda-Oost. Voor een optische illusie zijn de mogelijkheden groter.

Zowel aan het te kiezen werk als aan de te kiezen locatie kunnen (juridische) aspecten kleven, bijvoorbeeld op het gebied van eigendom. Daarom maken gemeente en museum eerst samen een ruime voorselectie. Die voorselectie wordt vervolgens breed met inwoners gedeeld. De details worden nog uitgewerkt. Voor muurschildering en organisatie heeft de gemeente in totaal 35.000 euro uitgetrokken.

Op de foto een voorbeeld uit de gemeente Utrecht: ‘De Fluitspeler’ (1621) van de Nederlandse schilder Abraham Bloemaert, hier op een flat in Utrecht, geschilderd door De Strakke Hand (foto: Robert Oosterbroek)


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk.