D.G. van Vreumingen, Marco van der Horst

Gemeente past regels aan: binnenstad nog gastvrijer en levendiger

Als een horecaondernemer een plantenbak tegen de gevel van zijn zaak wil zetten, moet hij een terrasvergunning aanvragen. Een winkelier die datzelfde wil, hoeft dat niet. Om aan die scheve situatie een einde te maken, trekt de gemeente Gouda de uitstallingsregels voor detailhandel en horeca gelijk.

Regels voor iedereen gelijk

“Regels moeten logisch en uit te leggen zijn en voor iedereen gelijk. Dat waren ze in dit geval niet. Daarom veranderen we dat”, zegt wethouder Thierry van Vugt (onder meer Binnenstad en Economie).

Uitstallingen helpen ondernemers hun zaak aan de buitenkant aantrekkelijker te maken en daarmee ook een winkelstraat te verlevendigen. Extra zitgelegenheid, zoals een ‘Frans terrasje’ (tafeltje met 2 stoelen) tegen de gevel, maakt de stad bovendien gastvrijer voor iedereen. De gemeente komt winkeliers en horeca in de binnenstad nu tegemoet, omdat voor zo’n uitstalling geen vergunning meer nodig is.

“In het verleden liepen initiatieven nog wel eens stuk op het verschil in regels. Zonde. Want voor een vitale binnenstad zijn ondernemers cruciaal”, aldus wethouder Thierry van Vugt.

Frans terrasje

Er zijn wel voorwaarden. Zo’n ‘Frans terrasje’ bijvoorbeeld geldt als een zitgelegenheid en mag niet als horecaterras worden geëxploiteerd, dus bediening is niet toegestaan. Ook moeten de winkelier en de horecaondernemer de uitstalling buiten de openingstijden naar binnen halen.

Ruimte is schaars in Gouda, zeker in de binnenstad. Door voor horecaondernemers naast hun terras ook uitstallingen mogelijk te maken, komen straten nog voller te staan. Om voetgangers niet te veel te hinderen, geldt in de smallere straten Korte Groenendaal, Stoofsteeg, Zeugstraat en Wilhelminastraat dat uitstallingen maximaal een halve meter van de gevel mogen staan in plaats van een meter elders.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.