Gemeente waarschuwt voor grasaren

Bij de gemeente komen de laatste tijd veel meldingen over overlast door grasaren bij dieren. Grasaren zijn een grassoort die scherpe zaden verspreidt. De zaden hebben scherpe weerhaakjes die zich hechten aan de vacht van langharige dieren, zoals honden. 

Weerhaakjes op de zaden leiden tot ontstekingen

De zaden van de grasaren kunnen in oren, neus of op poten terecht komen. Door de weerhaakjes komen ze in de huid. Dat kan ontstekingen veroorzaken. De ontstekingen zijn vaak tussen de tenen, in de neus, oren en huid. Dat is voor het dier natuurlijk heel vervelend.

Vermijd zoveel mogelijk contact met grasaren

De grasaar komt in heel Europa voor. De grassoort is er ook vaak in Nederland te zien. De overlast is het grootst in de zomer. Dan zijn de zaden rijp en laten ze makkelijk los om in de vacht van dieren terecht te komen. Omdat de grassoort overal voorkomt, is deze niet tegen te houden. Het enige dat je kunt doen is je dier niet los laten lopen in gebieden waar de grasaren zijn.

Controleer de vacht als er toch contact is

De gemeente maait minder vaak. Dat is beter voor de hoeveelheid soorten dieren en planten en dus de natuur. Omdat de gemeente minder vaak maait, kan de grasaar makkelijker groeien. "Daarom is het beter om je dier aan de lijn te houden op plekken waar de grasaar groeit. Als je je hond toch loslaat, controleer dan je hond goed na het uitlaten. Vooral bij de neus, oren en poten. De zaden kun je dan nog goed verwijderen", zo zegt de gemeente.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid