Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet
Advertorial Ondernemen

Genootschap Graaf Floris de Vijfde maakt Gouda al 40 jaar levendiger

Veertig jaar geleden ontstond het mooie en goede idee om een genootschap op te richten die Goudse evenementen financieel ondersteunde: Genootschap Graaf Floris de Vijfde. Op 2 januari 2024 bestond dit genootschap op de kop af 40 jaar en is het nog steeds springlevend en hard nodig. Morgen komen de leden weer bij elkaar voor de intronisatie van de nieuwe Ere Waegemeesters en zullen ze waarschijnlijk stil staan bij de verjaardag en het jubileumjaar. 

graaf floris hoofdprijs cooltalent.jpg

Financiële steun

Het Genootschap Graaf Floris V is al meer dan 40 jaar een no nonsense club met maar één doelstelling: ertoe bijdragen dat Gouda nog levendiger wordt voor Gouwenaars en bezoekers van buiten Gouda.

Gouda kent enkele waardevolle tradities die jaarlijks tienduizenden mensen naar het hart van Gouda trekken. Deze evenementen en nieuwe initiatieven kunnen rekenen op financiële steun van het Genootschap Graaf Floris V.

"Wij zijn een ‘no nonsens’ club. Er zijn normaliter geen verplichtingen. De leden treffen elkaar enkele keren per jaar, hoofdzakelijk tijdens speciaal voor de leden georganiseerde bijeenkomsten. Bij deze bijeenkomsten ligt de nadruk op het ‘onder elkaar zijn’ in een ontspannen sfeer", aldus voorzitter Rob van Willigen.

graaf floris sponsors 2023.jpg

Prominent

Op 2 januari 1984 werd het Genootschap Graaf Floris de Vijfde opgericht op initiatief van Ad Bouwmeester, toenmalig voorzitter Raad van Bestuur van De Goudse Verzekeringen, Jan Lowik, toenmalig directeur van Unichema/Unilever (voorheen Croda Nederland BV, nu Cargill) en enkele andere prominente Gouwenaars.

In 2010 veranderde het genootschap haar naam naar Hoofdkwartier Gouda. In 2014 vierde het genootschap zijn 30ste verjaardag. Begin 2018 is de oorspronkelijke naam weer hersteld naar Genootschap Graaf Floris V.

floris V gouda 750 jaar.jpg

Oude verhalen

Begin december vorig jaar bezochten twee bestuursleden, Rob van Willigen en Jasper Kuin één van de oprichters van het Genootschap: Ad Bouwmeester, inmiddels 89 jaar. Dit om oude verhalen op te halen maar vooral ook om te horen hoe het toenmalige bestuur bedrijven wist te verleiden om geld over te maken.

Samen met de twee andere bestuursleden Marcel Moons en Marco van der Horst roept het genootschap bedrijven op om Gouda via hen te ondersteunen.

Voor meer info kijk op www.gfd5.nl


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.

Museum vandaag 08:00

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.

Advertorial Exposities gisteren 09:17

Expositie Anton Martineau nu te zien in Kunstuitleen Gouda

Een aantal kunstwerken van beeldend kunstenaar Anton Martineau (1926-2017) is in de maand april te bezichtigen in Kunstuitleen Gouda. Het thema ‘Dans’ loopt als een rode draad door zijn oeuvre; met name de gepassioneerde tango had zijn voorkeur.

Advertorial Muziek gisteren 08:43

Heel weekeinde vol ART & MUSIC op GOUDasfalt

Een heel weekend vol ART & MUSIC op GOUDasfalt. Elf kunstenaars en tien muzikale acts vertonen als onderdeel van Open Atelier Gouda op zaterdag 13 en zondag 14 april hun kunsten op de creatieve broedplaats aan de Gouderaksedijk.