Genootschap Floris de Vijfde, Aschwin Snel

Genootschap verwelkomt en neemt afscheid van Ere Waegemeester

We hebben er weer een nieuwe Ere Waegemeester bij. Zijne excellentie Bård Ivar Svendsen Ambassadeur van Noorwegen in Nederland is donderdagmiddag na het afleggen van de proeve van bekwaamheid tot Ere Waegmeester van de Stad Gouda geïntroniseerd. Gouda nam begin maart ook afscheid van een Ere Waegemeester. Rob van Willigen, voorzitter van het Genootschap Graaf Floris de Vijfde, stond in zijn speech stil bij het overlijden van Marianka Peters.

ere waegemeester medaille schort graaf floris.JPG

Geachte aanwezigen,

Ik heet u namens het bestuur van Genootschap Graaf Floris de Vijfde welkom op deze Intronisatie bijeenkomst tijdens de eerste Kaasmarkt 2023 te Gouda.

Een bijzonder welkom aan onze Burgemeester Verhoeve die vandaag in zijn rol als Opper Waegemeester aanwezig is en warm welkomst ekselence Svendsen, Norges ambassadeur in Nederland,  velkommen til Gouda. Ja hoper du hadde en fin tur.

Gelukkig spreekt u vloeiend Engels, Russisch, Duits, Lets en Nederlands en ik heb ervoor gekozen door te gaan in het Nederlands. Ook hartelijk welkom aan uw partner de heer Savenko, fijn dat u er bent.

Mijn naam is Rob van Willigen voorzitter van het Genootschap Graaf Floris de Vijfde.

Voor de mensen die het Genootschap niet kennen sinds 1984 bestaat dit genootschap. Het is een groep veelal Goudse ondernemers die de stad een zeer warm hart toe dragen en die jaarlijks geld doneren aan de Stichting. De stichting heeft een tweetal doelen:

  • Het gedoneerde geld weggeven aan mooie initiatieven die Gouda mooier, leuker, en gezelliger maken. Een selectiecommissie, bestaande uit Marjolein Buitelaar, Femke Haijtema, Werner van den Bosch en Geert Bouwmeester, bepaald vier keer per jaar welke initiatieven geld ontvangen.
  • En de Stichting houdt het Gilde der Ere Waegemeesters in stand. Een gilde dat dit jaar 45 jaar bestaat en mensen die iets bijzonders voor Gouda doen of die Gouda promoten kan laten introniseren tot Ere Waegemeester van de stad Gouda, een ere titel voor het leven die inmiddels ruim 100 mensen hebben mogen ontvangen.

Drie nieuwe donateurs

Het gaat goed met het Genootschap, vandaag kan ik u meedelen dat we twee nieuwe donateurs dit voorjaar mogen begroeten. Het Reeuwijks Wijnhuis en Stg De Goudse Waag. Hierdoor kunnen we dit jaar weer meer initiatieven steunen. Een groot applaus voor al onze donateurs.

Marianka Peters

Ik wil vandaag ook even stilstaan bij het overlijden van onze Ere Waegemeester Marianka Peters. Marianka is op 12 september vorig jaar geïntroniseerd. Marianka heeft veel voor Gouda betekend. In 1984 kwam ze vanuit Alkmaar naar Gouda waar ze vervolgens nooit meer weg ging. Als journalist en fotograaf was ze altijd overal en ze een ware ambassadeur voor Gouda. Ze was al geruime tijd ernstig ziek. Helaas is Marinaka op 6 maart jl veel te vroeg op 66-jarige leeftijd heengegaan.

kaas waegmeesters mea hiskes marianka peters.jpg

Dan over vandaag

Geachte excellentie Svendsen: Voor de mensen die mijn Noors zojuist niet goed hebben verstaan. De heer Bård Ivar Svendsen is Ambassadeur van Noorwegen in Nederland.

U werkt op de Royal Norwegian Embassy te Den Haag. U bent ook de Noorse Ambassadeur in Luxemburg en Permanent Vertegenwoordiger bij de OPCW en het ICC  (de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag).

Nu heeft Nederland natuurlijk veel meer Ambassadeurs maar Nederland heeft wel een heel bijzondere warme band met Noorwegen.

De twee koninklijke families bezoeken elkaar met enige regelmaat

De landen trekken samen op in o.a. de Navo, De verenigde Naties en de Raad van Europa.

Ook als het gaat om:

  • Mensenrechten
  • Veiligheid
  • Ontwikkelingssamenwerking

Zijn ze eensgezind.

Als laatste voorbeeld: op het gebied van Defensie is er ook samenwerking. Het korps Mariniers en de Luchtmobiele Brigade doen hun wintertrainingen in Noorwegen en de schepen van de Koninklijke Marine oefenen in Noorse wateren.     

Wat veel mensen misschien niet weten is dat er ook een belangrijke hoogspanningskabel loopt van Noorwegen naar Nederland 590km lang die zorgt dat Nederland groene stroom kan importeren.

U heeft zelf ook een bijzondere connectie en interesse in onze Stad Gouda. U bent al meerdere keren in Gouda geweest en aanwezig geweest bij Gouda bij Kaarslicht en tijdens de finale van Gouda750. Ik zag op twitter dat u ook een bezoek bracht aan ons Museum Gouda in dec 2021.

U bent geboren in Drammen zo’n 45 km ten zuidwesten van Oslo en precies halverwege de route tussen Kongsberg en Oslo. Kongsberg is natuurlijk onze zusterstad al sinds 1956 waarvan wij al die jaren een schitterende Noorse kerstboom mogen ontvangen. Maar dit is nog niet alles, dankzij u weten we nu ook dat de Kaasschaaf die onlosmakelijk verbonden is met Gouda, oorspronkelijk uit Noorwegen komt. De kaasschaaf werd in 1925 door de uit Lillehammer (Noorwegen) afkomstige timmerman Thor Bjurklun ontworpen die zich liet inspireren door de houtschaaf. Ik hoop dat u ook van Kaas houdt want dat speelt later deze morgen een belangrijke rol.

Overigens las ik ook dat u een verdienstelijke kok bent. U heeft eind vorig jaar gekookt bij het Leger des Heils in Middelburg voor arme en eenzame mensen. Dit project door een landgenoot van u opgezet heeft u dus gesteund door Fårikål (Foriekol) klaar te maken. Letterlijk ‘Schaap in kool’. Nu vroegen wij ons af of u misschien ook een keer in Gouda kunt komen koken. Misschien kunt u dan Ostekål (Oestekol) klaarmaken? Iemand enig idee wat de ingrediënten daarvan zijn? Schijnt overigens een recept uit Curaçao te zijn daar heet het Kolo ku keesji

Deze bovengemiddelde interesse in Gouda in combinatie met het land waar u bent geboren maakt dat wij onze band met u willen bezegelen met de titel Ere Waegemeester van de stad Gouda. Dit is een titel voor het leven.

kaas boor snijblok.jpg

Over ongeveer 5 minuten zullen we getuigen zijn van de proeve van bekwaamheid die u zult moeten doorstaan. Maakt u zich vooral niet teveel zorgen, Twee Ere Waegemeesters en onze Opper Waegemeester zullen u begeleiden en daar waar nodig helpen.

U gaat kaas kloppen, ruiken en proeven en u krijgt de vraag: Hoeveel weken is deze kaas en waar komt deze kaas uit de regio vandaan? Wij zijn nu al benieuwd naar uw antwoord.

Rob van Willigen, voorzitter Genootschap Graaf Floris de Vijfde.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 19:48

Gaslekkage ontdekt onder water aan Turfmarkt

In het water aan de Turfmarkt is woensdagmiddag rond 17u40 een gaslekkage ontstaan. Nadat passanten bubbels hadden gezien in het water werd de brandweer opgeroepen om onderzoek te verrichten. Door de brandweer zijn meerdere metingen verricht waaruit duidelijk werd dat het om een gaslekkage gaat.

4 en 5 mei gisteren 18:53

Rondleiding ‘Gouda in de oorlog’ op 4 mei op Oude Begraafplaats

Voorafgaand aan het programma op de Markt houdt de Oude Begraafplaats Gouda op zaterdag 4 mei twee keer een rondleiding met als thema ‘Gouda in de oorlog’. De rondleidingen starten om 13u30 en 14u30 en duren ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Advertorial Theater gisteren 18:49

Ex-profvoetballer Eljero Elia geeft masterclass in schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

4 en 5 mei gisteren 18:44

Bevrijdingsdag in Gouda volop activiteiten

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. En wel op de Goudse manier: samen. Wandel mee voor vrijheid en vrede, bezoek de expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jóu?’ en ga kijken en luisteren bij Goudse organisaties die zich inzetten voor vrijheid, vrede en gastvrijheid. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis.