Georganiseerde sport

Het Sociaal Cultureel Planbureau bracht in 2014 een rapport uit waaruit blijkt dat het aantal leden van sportverenigingen toeneemt. Maar begin deze maand, bijna 9 jaar later, kwam er een rapport uit waaruit juist het tegenovergestelde blijkt.

Zowel het aantal verenigingssporters als het aantal sportverenigingen neemt af! Er worden diverse oorzaken genoemd, zoals de vergrijzing, individualisering en de stijging van de contributie.

Ik las dat de jeugd vanaf 13 jaar steeds minder zin heeft in vaste trainingstijden. Verder houden ze ook niet van de verplichtingen die een vereniging nu eenmaal ook met zich meebrengt.

Gebrek aan renners was zondag de oorzaak van de devaluering van het Open kampioenschap Groene Hart. Fietsen is populair, maar blijkbaar geldt dit niet altijd voor georganiseerde wedstrijden.

Recent trok VV Bodegraven haar 1e elftal terug uit de competitie. Oorzaak onvoldoende spelers. Dit weekend maakte ook 5e klasser FC Utrecht United bekend het standaardelftal wegens gebrek aan spelers terug te trekken.

VV Bodegraven vierde in 2020 het 100-jarig bestaan en om toch te kunnen blijven voetballen zet de club nu in op een fusie met VV De Rijnstreek. De leden van beide vereniging zijn voor en nu ligt de bal vooral bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Behalve de terugloop van het aantal georganiseerde sporters verdwijnen er dus hele sportverenigingen. In grote steden als Rotterdam is het aantal fusies niet bij te houden, maar ook dichter bij huis luidt de alarmbel.

De Goudse tafeltennisverenigingen ILAC en Vriendenschaar fuseerden in 2015. In 2003 gingen ook de twee Goudse zwemverenigingen GZC en DONK om te overleven een fusie aan. Korfbalclub Gemini ontstond in 1995 door het samengaan van twee Goudse verenigingen. Eind vorig jaar viel het doek voor de Goudse wandelvereniging DES. Wegens gebrek aan vrijwilligers.

Over vrijwilligers gesproken, daar slaat vooral de vergrijzing keihard toe. Bijna iedere sportvereniging heeft vacatures en nieuw kader is lastig te vinden. Ik hoop niet dat ik het allemaal te somber zie, maar ik ben niet optimistisch dat deze trend weer in positieve zin wordt omgebogen. Hopelijk heb ik ongelijk.

Gerrit Schinkel


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal gisteren 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival gisteren 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Theater gisteren 18:47

Dit is het programma van De Goudse Schouwburg

Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Advertorial Onderwijs gisteren 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.