XR Gouda

Gerrit Hiemstra in De Goudse Schouwburg: 'Stoppen met fossiel'

Extinction Rebellion Gouda hield afgelopen week de tweede Goudse Klimaatavond, met als spreker de bekende ex-weerman van de NOS, Gerrit Hiemstra. De kleine zaal van De Goudse Schouwburg was volledig uitverkocht.

Gerrit Hiemstra Volle zaal .jpg

Hiemstra, IPCC rapport in een doos meezeulend, had geen behoefte aan de uitnodigende kleedkamer die voor hem gereed was gebracht. Prima dat iemand van XR hem aankondigde, zei hij, maar hij wilde niet “opkomen”. Gerrit Hiemstra was hier duidelijk om informatie te verstrekken en niet om een show te geven.

Zijn boodschap was helder: we moeten stoppen met fossiel. En hij liet aan de hand van voorbeelden zien dat  iedereen daar vandaag al mee kan beginnen. Ook was hij duidelijk dat de noodzakelijke veranderingen niet makkelijk zullen zijn, maar wel absoluut noodzakelijk. De huidige situatie, klimatologisch, is alarmerend. Niets
minder dan dat. En dus moeten we om. Weg van fossiel en meer duurzaam en circulair.

gerrit hiemstra publiek vraag uit het publiek.jpg

Voor XR Gouda was de lezing van Hiemstra niets nieuws. Wel was het overduidelijk dat Gerrit Hiemstra en  Extinction Rebellion verschillende visies hebben over hoe de klimaatverandering moet worden afgeremd. Waar Hiemstra de focus legt op hoe de burger de kachel lager kan zetten, niet meer kan vliegen en het eetpatroon kan aanpassen, stelt XR harde eisen aan overheden en multinationals. Dáár is namelijk waar het grote verschil gemaakt moet worden en waar de knoppen voor een nieuw systeem kunnen worden ingedrukt. Bij Shell, BP en de andere oliemaatschappijen, maar ook bij Tata, de kolenindustrie en de financierders van de agro-industrie bijvoorbeeld.

Hun uitstoot en vervuiling is velen malen groter dan die van de burgers. Dat neemt niet weg dat Hiemstra een goed punt had door te wijzen op onze consumptie van goedkope goederen die we bij winkels zoals de Action kopen. Goederen die in China gemaakt worden en hiernaartoe verscheept worden. Artikelen die we éigenlijk niet nodig hebben.

De afsluiter van Hiemstra was: Aan de slag! En dát is een boodschap waar XR zich wel volledig achter kan scharen.
Voor mensen die ook aan de slag willen en die meer willen weten over hoe Extinction Rebellion dat doet, is er op 18 maart a.s. een introductie-avond. Niks moet, maar informatie vergaren is altijd een goed idee. Dus wees welkom, maar meld je wel even aan: Intro XR Gouda


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.