Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Geschilderd plattegrond Gouda anno 1828 in Huis van de Stad

In de entreehal van het Huis van de Stad in Gouda hangt sinds vandaag (maandag 8 april) een bijzondere plattegrond. Het gaat om een geschilderd precisiewerk van de hand van kunstenaar en geboren Gouwenaar Sjaac van Esschoten en stelt Gouda’s kadastrale kaart anno 1828 voor.

Keizerlijk decreet

“Bij keizerlijk decreet van 1811 voerde Napoleon destijds het kadaster in”, vertelt wethouder Thierry van Vugt van onder meer Cultuur, Erfgoed en Monumenten, die de stadsplattegrond samen met de maker onthulde. “Daarbij werden als eerste de grenzen van een gemeente vastgesteld en daarna de overige kavels. Dankzij Sjaac van Esschoten kunnen we nu zien hoe Gouda er toen uitzag. Het is een bijzonder gedetailleerde kaart; erg leuk om te bekijken voor wie in het Huis van de Stad moet zijn”.

Sjaac van Esschoten heeft drie jaar over het omvangrijke kunstwerk (schaal 1:1250) in acrylverf gedaan. “Daarbij ging de meeste tijd zitten in het onderzoek”, aldus de kunstenaar. “Het schilderen zelf was een klein kunstje”.

Eerder maakte hij al de plattegrond van Schoonhoven op basis van het kadaster anno 1835.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk.