Gert Visser

Gewonigheid

Een krant had de afgelopen maanden gesprekken met 100-jarigen die verhalen vertelden over hun leven. Over lelijke en mooie dingen die in hun lange leven voorbij kwamen. Wat een levenswijsheid lees je dan!

100-jarigen hebben crisisjaren en oorlogen meegemaakt. Zij leefden in armoede en deelden groot en klein verdriet. Zij waren getuige van grote ontwikkelingen en bouwden mee aan ons land, allemaal op hun eigen manier. 

Het grootste gedeelte van hun leven hadden zij geen televisie of internet. Kunnen wij het ons nog voorstellen? Het is daarom dat zij die levenswijsheid zo mooi onder woorden kunnen brengen. Omdat zij erbij waren. 

Wat het meest opviel aan die verhalen is dat zij ondanks de vele droevige dingen die zij beleefden nog altijd levenslust uitstralen en optimistisch zijn. Zij kunnen relativeren, zien de nuances. 

Veel dingen in het leven zijn nu eenmaal niet zwart of wit. In onze wereld van praatprogramma’s, internet en snelle meningen is het een verademing hun verhalen te lezen.

Ik moest aan al die verhalen denken toen ik onlangs een interview las met  iemand die een zware ziekte overwon. Hij vertelde dat gewone alledaagse dingen voor hem zo bijzonder waren geworden. Dingen die ogenschijnlijk saai lijken, maar niet zijn. 

Hij genoot van een ontbijtje, van een heerlijke douche, van een wandelingetje in de regen, in de wind, in de zon. 

Het maakte hem niet uit, hij omarmde de ‘gewonigheid’ van alledag. 

Gert Visser


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport en recreatie vandaag 13:14

Wethouder Michiel Bunnik opent People Padel Gouda

Gouda heeft er met People Padel een sportieve trekpleister bij. Komende vrijdag 14 juni is de feestelijke opening van People Padel, de eerste indoor padellocatie in de stad. Rond 16u00 worden de deuren van deze nieuwe sportfaciliteit feestelijk geopend door wethouder Michiel Bunnik. Daarna kun je zelf ook aan de slag. Dus wees welkom...

Advertorial Sport vandaag 12:44

Schrijf snel je club in voor Rabo ClubSupport

Iedereen verdient een club! Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom ondersteunt de coöperatieve Rabobank al 20 jaar verenigingen door heel Nederland. Verenigingen en stichtingen in de regio van de Hollandse IJssel kunnen zich tot en met 14 juni aanmelden via www.rabo-clubsupport.nl. Vanaf 2 tot en met 24 september kunnen Rabobank leden stemmen op hun drie favoriete clubs in deze regio.

Opinie vandaag 12:18

Sportzomer 2024

Als ik naar buiten kijk heb ik toch mijn twijfels, maar het is echt zomer. Voor de weerkundigen is de metrologische zomer op 1 juni begonnen. De astronomische zomer begint pas op donderdag 20 juni. Hoe dan ook, van echt vakantieweer is nog geen sprake.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 11:10

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Stadshart vandaag 10:44

Gemeente past regels aan: binnenstad nog gastvrijer en levendiger

Als een horecaondernemer een plantenbak tegen de gevel van zijn zaak wil zetten, moet hij een terrasvergunning aanvragen. Een winkelier die datzelfde wil, hoeft dat niet. Om aan die scheve situatie een einde te maken, trekt de gemeente Gouda de uitstallingsregels voor detailhandel en horeca gelijk.