Ruud Montagne

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Tweede gemeente van Nederland

Gouda is de tweede gemeente van Nederland met zo’n innovatief Global Goals Dashboard. Het dashboard geeft met duidelijke grafieken een gedetailleerd inzicht in de brede welvaart van de stad, aan de hand van de 17 thema’s van de Global Goals van de VN.

Wethouder Michiel Bunnik is trots op met het nieuwe instrument en benadrukt het belang ervan: “Met dit dashboard kunnen we onze doelen, die voor inwoners vaak wat abstract zijn, heel concreet maken op lokaal niveau. We kunnen niet alleen onze voortgang op het gebied van duurzaamheid nauwkeurig monitoren, maar ook doelgerichter werken aan de brede welvaart van onze stad.”

'Compleet beeld van Gouda'

Het dashboard is te vinden op de website 'Gouda in Cijfers'. Deze site biedt gedetailleerde informatie over verschillende wijken en buurten in Gouda, met gegevens over demografie, leefbaarheid, voorzieningen en andere thema’s. “Het Global Goals Dashboard is een mooie aanvulling op de stadspeiling en de leefbaarheidscirkel, die samen nu een nog completer en integraal beeld van hoe onze stad ervoor staat”, zegt Bunnik.

Up-to-date

Het Goudse Global Goals Dashboard maakt gebruik van data uit de Regionale Monitor Brede Welvaart en het Global Goals Dashboard van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Alle gebruikte bronnen zijn openbaar en worden actueel gehouden, waardoor het dashboard een betrouwbare en up-to-date bron van informatie is voor zowel beleidsmakers als inwoners.

17 doelen van de VN

De Global Goals, officieel bekend als de Sustainable Development Goals (SDG's), zijn 17 doelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn aangenomen. Deze doelen streven ernaar om tegen 2030 een eind te maken aan armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen in vrede en welvaart kunnen leven. Ze bestrijken een breed scala aan thema's zoals schoon water, kwaliteitsonderwijs, betaalbare en schone energie, en duurzame steden en gemeenschappen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.