VNG

Gouda, Alphen en Woerden houden samen VNG Jaarcongres

Maar liefst 9 miljoen mensen wonen in Nederland op slappe veengrond. In de laagst gelegen polders van ons land, in en om Gouda, komen er nog eens duizenden woningen bij. Gekkenwerk, gezien de dalende bodem en stijgende zeespiegel? Nee hoor; kennis, kunde en verbeeldingskracht, zeggen burgemeesters Pieter Verhoeve (Gouda), Liesbeth Spies (Alphen aan den Rijn) en Victor Molkenboer (Woerden). En die willen de drie stadsbestuurders graag met anderen delen. Hun gemeenten houden 25 en 26 juni het VNG Jaarcongres.

Kracht van verbeelding

3000 gemeentebestuurders van 342 gemeenten komen dan naar het Groene Hart om ervaringen uit te wisselen hoe (lokale) uitdagingen het best worden aangepakt en kansen benut. Thema van het congres is ‘Kracht van verbeelding’ – en van de drie gastgemeenten ‘Stad en Land’.

Bodemdaling in combinatie met klimaat-aangepast bouwen is 1 van de ruim 50 onderwerpen die tijdens de tweedaagse op tal van locaties in het Groene Hart aan bod komen. Op de Markt van Gouda in hartje stad – op de plek waar ooit de school stond waar Erasmus als kleine jongen leerde schrijven – bevindt zich nu het Nationaal Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen; te danken aan een financiële impuls die het samenwerkingsverband AWG (Alphen, Gouda, Woerden) destijds van het Rijk kreeg.

Slimme oplossingen

“Daar brengen we kennis bij elkaar en zoeken naar slimme oplossingen. Complexe vraagstukken vragen om inspiratie, samenwerking en kennisdeling. Dit VNG Jaarcongres is het podium daarvoor; niet alleen voor dit onderwerp, maar voor alle uitdagingen waar gemeenten voor staan”, zegt Pieter Verhoeve.

Burgemeester Liesbeth Spies: “Wij zijn er trots op dat we met drie gemeenten hierin samenwerken. Het is bovendien een mooie gelegenheid om ons visitekaartje af te geven aan de rest van Nederland. Ook ondernemers en inwoners spelen een belangrijke rol. We hebben er heel veel zin in”.

“In het Groene Hart liggen mooie kansen, die laten we graag zien”, voegt burgemeester Victor Molkenboer daaraan toe. “Als er een verkiezing zou worden gehouden voor de beste regio van Nederland, dan wint het Groene Hart. Hier is het groen wonen, groen werken en groen recreëren”.

Toeristisch

Naast een belangrijk podium voor samenwerking en kennisdeling is het VNG Jaarcongres ook toeristisch een aantrekkelijk evenement. Voorgaande edities leverden circa 1 tot 1,5 miljoen euro aan extra inkomsten voor de regio op, mede dankzij hotelovernachtingen en andere uitgaven. De drie organiserende gemeenten hebben elk 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de organisatie van het congres.

Op de foto: Burgemeesters Victor Molkenboer, Liesbeth Spies en Pieter Verhoeve van de gastgemeenten voor het VNG Jaarcongres, Woerden, Alphen aan den Rijn en Gouda; foto VNG.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.