Gouda dit najaar hoofdstad van nationale en internationale fotografie

Met meerdere foto-exposities, waaronder het prestigieuze World Press Photo, is Gouda dit najaar de hoofdstad van de nationale en internationale fotografie. “Gouda is veel meer dan de stad van kaas en stroopwafels. Gouda is de stad waar de wereld thuis is”, zegt Thierry van Vugt.

Volgens de cultuurwethouder van Gouda is fotografie bij uitstek het medium om wereldse verhalen te vertellen. “Fotografie is secondenwerk. Die ene seconde dat het moment wordt geboren, of ineens daar is, en diezelfde seconde dat de fotograaf besluit precies dat moment te verbeelden. Dat is wat ik zo indringend vind aan fotografie, en waarom fotografie soms veel meer zeggingskracht heeft dan video. Het is die ene seconde die plotseling eeuwigheidswaarde krijgt."

"World Press Photo is niet voor niets een wereldmerk geworden en ik ben er niet alleen trots op dat we dat nu in Gouda kunnen beleven, maar óók dat in aansluiting op die beroemde expositie heel veel lokale initiatieven zijn ontplooid. Ons nieuwe innovatiefonds bewijst daarmee ondubbelzinnig zijn waarde: World Press Photo en lokale nevenactiviteiten zijn daarmee symbool van de culturele vernieuwing van de stad”, aldus Thierry van Vugt.

Gratis te zien

World Press Photo Exhibition 2023 is van 25 november tot en met 17 december elke dag van 10 tot 20u00 gratis te zien in de Chocoladefabriek, dé plek voor (beeld)taal en verhalen.

Het is niet de enige foto-expositie in Gouda dit najaar. Vanuit de Chocoladefabriek kun je door naar de Jeruzalemstraat voor de buitenexpositie van Bob de Wit sr.

Een stukje verderop, in Museum Gouda, zie je Bnadem; eigentijdse portretten van Marokkaanse Nederlanders.

Op de Oosthaven is een overzichtstentoonstelling van de Goudse Fotoclub te vinden.

En op GOUDasfalt kun je de expositie ‘In twee werelden’ bewonderen, over de Molukse gemeenschap in Nederland.

In de Garenspinnerij, tot slot, hangen werken die geïnspireerd zijn op World Press Photo.

Cultuurwethouder Thierry van Vugt: “Afgelopen maandagavond heb ik op GOUDasfalt de expositie ‘In twee werelden’ mogen openen over de Molukse geschiedenis. Evenals ‘Bnadem’ over Marokkaanse Nederlanders past ook deze expositie Gouda als een maatpak."

"Gouda streeft ernaar een inclusieve en sociale stad te zijn, waarin iedereen gelijkwaardig is en kan meedoen; en waarin het dus ook niet uitmaakt wat je culturele achtergrond is. Inmiddels heeft een kwart van onze inwoners een migratieachtergrond. Zij horen bij Gouda en Gouda hoort bij hen. Sinds Erasmus en Coornhert is Gouda de stad van tolerantie en verdraagzaamheid. En dat de wereld hier thuis is, wordt nergens zo mooi zichtbaar gemaakt en zo indringend verteld als dit najaar met al die exposities en educatieve en culturele programma’s rondom World Press Photo. Ik kan iedereen aanraden dat zelf te gaan ervaren”.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk.