Maak Gouda Duurzaam
Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Gouda gaat helpen 29.000 woningen te isoleren

De gemeente Gouda gaat eigenaren van woningen helpen met isoleren. Zo zorgen we er samen voor dat we kunnen overstappen naar een andere manier van verwarmen. Op weg naar een toekomst zonder aardgas.

Wethouder Duurzaamheid Michel Klijmij-van der Laan “Ik ben blij dat wij met het Gouds Isolatieprogramma inwoners kunnen ondersteunen. De overgang naar een aardgasvrije stad is heel belangrijk voor onze toekomst en voor de toekomst van Gouda. Tegelijkertijd heeft deze overgang voor iedereen enorme gevolgen. Dan is het fijn om samen te werken en je gesteund te voelen.”

Uitvoering na besluit gemeenteraad

De verwachting is dat de gemeenteraad op 21 december een besluit neemt over dit plan. Zodra bekend is wat de gemeenteraad heeft besloten, kan het plan worden uitgevoerd.

Isoleren is belangrijk om de warmte binnen te houden

Om een gebouw klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst, moeten de Gouwenaars er eerst voor zorgen dat de warmte binnen blijft. Door isolatie van de gevel, het dak, de ramen en de vloer. Het Gouds Isolatieprogramma, het zogenoemde GIP, helpt daarbij.

We beginnen waar de hulp het hardst nodig is

In 2023 en 2024 start de gemeente met woningen met energielabels G, F en E. En bij huishoudens die problemen hebben met het betalen van de energierekening. Monumenten en beschermd stadsgezicht krijgen vanwege hun bijzondere kenmerken ook voorrang. De gemeente denkt vanaf 2024 ondersteuning te kunnen bieden aan verenigingen van eigenaars, particuliere verhuurders en woningen van woningcorporaties.

Wat betekent deze hulp voor inwoners?

Dit zijn de plannen voor de komende twee jaar:

-Inwoners kunnen meedoen met gezamenlijke inkoopacties voor woningen en gebouwen met slechte energielabels. De gemeente ondersteunt hierbij;

-Inwoners kunnen bij de gemeente Gouda subsidie aanvragen voor isolatie. Dan kan ook nog gebruik gemaakt worden van de landelijke regelingen;

-Energieklussers gaan huishoudens helpen, die moeite hebben hun energierekeningen te betalen. Ze zorgen voor het uitvoeren van kleine maatregelen om te besparen op energie. Bovendien is er een regeling om slechte of oude apparaten te vervangen door energiezuinige apparaten;

-Energiecoaches geven inwoners advies over maatregelen om te besparen. Ook het mobiel energieloket blijft beschikbaar. Hier kunnen inwoners zien welke andere mogelijkheden er zijn om energie op te wekken. Er komt meer maatwerk voor monumenten en beschermd stadgezicht.

-Monumenten kunnen subsidie voor isolatie aanvragen.

We kijken na één jaar of deze aanpak werkt

De Gemeente Gouda denkt dat deze aanpak het best aansluit bij de landelijke aanpak én bij wat nodig is in de stad. Maar het kan zijn dat toch andere mensen sneller geholpen moeten worden. Of dat het geld anders verdeeld moet worden. Als dat zo is, dan past de gemeente haar plannen aan. De gemeente zet 730.000 euro apart voor deze plannen en ontvangt ook geld van het Rijk.

Geef Gouda duurzaam door

De gemeente wil Gouda duurzaam doorgeven aan volgende generaties. "Hier spannen we ons maximaal voor in. Dit staat ook in ons bestuursakkoord Geef Gouda door! We handhaven de ambitie om als Gouda in 2040 CO2 -neutraal te zijn. Zo maken we Gouda samen duurzaam", aldus de wethouder.

Wil je meer informatie over isoleren en besparen? Kijk dan op www.maakgoudaduurzaam.nl/energie 


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.