Maak Gouda Duurzaam
Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Gouda gaat helpen 29.000 woningen te isoleren

De gemeente Gouda gaat eigenaren van woningen helpen met isoleren. Zo zorgen we er samen voor dat we kunnen overstappen naar een andere manier van verwarmen. Op weg naar een toekomst zonder aardgas.

Wethouder Duurzaamheid Michel Klijmij-van der Laan “Ik ben blij dat wij met het Gouds Isolatieprogramma inwoners kunnen ondersteunen. De overgang naar een aardgasvrije stad is heel belangrijk voor onze toekomst en voor de toekomst van Gouda. Tegelijkertijd heeft deze overgang voor iedereen enorme gevolgen. Dan is het fijn om samen te werken en je gesteund te voelen.”

Uitvoering na besluit gemeenteraad

De verwachting is dat de gemeenteraad op 21 december een besluit neemt over dit plan. Zodra bekend is wat de gemeenteraad heeft besloten, kan het plan worden uitgevoerd.

Isoleren is belangrijk om de warmte binnen te houden

Om een gebouw klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst, moeten de Gouwenaars er eerst voor zorgen dat de warmte binnen blijft. Door isolatie van de gevel, het dak, de ramen en de vloer. Het Gouds Isolatieprogramma, het zogenoemde GIP, helpt daarbij.

We beginnen waar de hulp het hardst nodig is

In 2023 en 2024 start de gemeente met woningen met energielabels G, F en E. En bij huishoudens die problemen hebben met het betalen van de energierekening. Monumenten en beschermd stadsgezicht krijgen vanwege hun bijzondere kenmerken ook voorrang. De gemeente denkt vanaf 2024 ondersteuning te kunnen bieden aan verenigingen van eigenaars, particuliere verhuurders en woningen van woningcorporaties.

Wat betekent deze hulp voor inwoners?

Dit zijn de plannen voor de komende twee jaar:

-Inwoners kunnen meedoen met gezamenlijke inkoopacties voor woningen en gebouwen met slechte energielabels. De gemeente ondersteunt hierbij;

-Inwoners kunnen bij de gemeente Gouda subsidie aanvragen voor isolatie. Dan kan ook nog gebruik gemaakt worden van de landelijke regelingen;

-Energieklussers gaan huishoudens helpen, die moeite hebben hun energierekeningen te betalen. Ze zorgen voor het uitvoeren van kleine maatregelen om te besparen op energie. Bovendien is er een regeling om slechte of oude apparaten te vervangen door energiezuinige apparaten;

-Energiecoaches geven inwoners advies over maatregelen om te besparen. Ook het mobiel energieloket blijft beschikbaar. Hier kunnen inwoners zien welke andere mogelijkheden er zijn om energie op te wekken. Er komt meer maatwerk voor monumenten en beschermd stadgezicht.

-Monumenten kunnen subsidie voor isolatie aanvragen.

We kijken na één jaar of deze aanpak werkt

De Gemeente Gouda denkt dat deze aanpak het best aansluit bij de landelijke aanpak én bij wat nodig is in de stad. Maar het kan zijn dat toch andere mensen sneller geholpen moeten worden. Of dat het geld anders verdeeld moet worden. Als dat zo is, dan past de gemeente haar plannen aan. De gemeente zet 730.000 euro apart voor deze plannen en ontvangt ook geld van het Rijk.

Geef Gouda duurzaam door

De gemeente wil Gouda duurzaam doorgeven aan volgende generaties. "Hier spannen we ons maximaal voor in. Dit staat ook in ons bestuursakkoord Geef Gouda door! We handhaven de ambitie om als Gouda in 2040 CO2 -neutraal te zijn. Zo maken we Gouda samen duurzaam", aldus de wethouder.

Wil je meer informatie over isoleren en besparen? Kijk dan op www.maakgoudaduurzaam.nl/energie 


Meer nieuws

Gemeente vandaag 08:00

Help de gemeente om mensen te helpen met geldproblemen

De gemeente Gouda helpt inwoners die moeite hebben met rondkomen, betalingsproblemen of schulden hebben. Deze hulp kan van levensbelang zijn, en het moet dus goed werken. Daarom heeft de gemeente jouw hulp nodig! 

Sport en recreatie gisteren 21:00

Bij SportCity hoef je niet te kiezen! Ontdek het zelf tijdens het open weekend

Ga je voor BBB - Buik Billen Benen of voor CDA - Cardio Douchen Afdrogen? Misschien heb je meer met PVV - Poweryoga Voor Vrienden, ben je toe aan D66 - Dag66 zonder spierpijn of heb je zin in CU - Cappuccino Uurtje? Bij SportCity hoef je niet te kiezen! Van spanning tot ontspanning: het kan er allemaal. Ontdek het zelf tijdens het open weekend van SportCity Gouda.

Opinie gisteren 20:00

Communiceren

Er was ergens een klusje te doen. Er moest onkruid getrokken worden in een buurtje. Maar hoe gingen we dat aanpakken?

Opinie gisteren 18:45

Kwaliteit van de Kleiweg heeft impuls nodig

Tijdens de bestuursvergadering van de Samenwerkende Binnenstad Ondernemers Gouda (SBG) op 13 september  hebben we gesproken over de kwaliteit van de Kleiweg. We ontvangen meerdere signalen vanuit de ondernemers en de centrummanager dat de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van deze zeer belangrijke winkelstraat een impuls nodig heeft.