Politie Gouda

Gouda heeft administratie beveiligingscamera's niet op orde

In Gouda hangen op meerdere plekken camera’s. Die helpen het veiligheidsgevoel van een buurt vergroten en bij de handhaving van de openbare orde. Aan het besluit om ergens een camera te hangen, gaat een gedegen afweging vooraf, vaak in overleg met Politie en Openbaar Ministerie. Als het besluit genomen is, wordt dat vastgelegd in een document: het aanwijsbesluit. Nu blijkt dat die documenten voor een aantal gebieden ontbreken. Het gaat daarbij onder meer om de gebieden centrum en stationsgebied, Gouda Oost, winkelcentra Bloemendaal en Goverwelle en GoStores Gouda. 

Per toeval ontdekt

Burgemeester Verhoeve: ‘Een van onze ambtenaren ontdekte bij toeval dat de aanwijsbesluiten niet in het archief zaten. Dat was schrikken. Gelukkig bleek snel dat het om een ontbrekend document gaat en dus niet om een ontbrekende beslissing. Er was, en is, goede grond om op die locaties cameratoezicht te hebben. Dat is destijds afgestemd binnen de driehoek (politie, OM, burgemeester) en tussentijds ook steeds met hen geëvalueerd. Wij waren daarbij in de veronderstelling dat de administratieve borging er was. Dat blijkt nu niet het geval te zijn.’

Meteen handelen

Meteen na deze ontdekking is de gemeente gaan handelen. Aan onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau is gevraagd om snel in kaart te brengen welke impact het ontbreken van een besluit kan hebben. Parallel daaraan is de gemeente nieuwe besluiten gaan voorbereiden. Verhoeve: ‘Omdat ik die besluiten, ondanks de haast, zorgvuldig wil nemen, was dit niet meteen dezelfde dag al geregeld. Het heeft een aantal dagen gekost, maar nu is alles weer op orde.’

Hoe nu verder?

Verhoeve: 'Zoals gezegd liggen er inmiddels nieuwe aanwijsbesluiten. Daarnaast trekken we lering uit deze situatie. We maken duidelijke afspraken over vaste momenten waarop we naast de evaluatie ook een administratieve check inbouwen. En we kijken nogmaals naar onze manier van archiveren. Zijn de verbeteringen die we in de afgelopen tien jaar op dit gebied hebben doorgevoerd afdoende of is er meer nodig?

Transparantie is belangrijk

Vanzelfsprekend informeren we de Raad en de lokale media actief. Verhoeve: ‘Dit is natuurlijk heel vervelend. Het liefst wil je dat het niet gebeurd is of dat je het in stilte kunt repareren. Maar dat is niet hoe wij in Gouda werken. Dit is niet goed gegaan en mag ook niet opnieuw gebeuren. Fouten maken kan, maar er moet dan wel ook openheid zijn en snelheid in het herstellen ervan. Dat is wat we doen.’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.