Gemeente Gouda

Gouda herdenkt 17 maart ruim 1 jaar oorlog in Oekraïne

24 februari was het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnen viel. Daarom hing de Oekraïense vlag voor het Huis van de Stad vrijdag 24 februari halfstok. Vandaag een jaar geleden, op 16 maart 2022, kwamen de eerste Oekraïense vluchtelingen aan in Gouda. Op 17 maart 2023 is er van 16u00 tot 17u00 een herdenking in de Sint Janskerk. 

Op vrijdag 17 maart herdenkt Gouda dat meer dan een 1 jaar geleden de oorlog in Oekraïne uitbrak en de 1e vluchtelingen in onze stad aankwamen. Om 16u00 is er een herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Jan. Alle Gouwenaars zijn welkom om, samen met de Oekraïense gemeenschap, stil te staan bij de oorlog en de slachtoffers die daarbij vielen.

Ds. Esther van Schie, predikant van de internationale ICU-gemeente in Gouda (migrantenkerk), leidt de bijeenkomst. Burgemeester Pieter Verhoeve en een aantal ooggetuigen spreken. En er is muziek van pianistes Sofiia en Larissa, het Oekraïnekoor en het koor van de kinderen van de Blokkerlocatie.

De gemeente Gouda nodigt iedereen die zich betrokken voelt uit om deze herdenkingsbijeenkomst bij te wonen. Je hoeft je daarvoor niet aan te melden.

Na afloop van de herdenking is er in de Sint-Janskerk een informatiemarkt voor mensen die mee willen denken over of werken aan het bieden van (nood)hulp aan Oekraïne en de opvanglocatie.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.