Gemeente Gouda

Gouda herdenkt 17 maart ruim 1 jaar oorlog in Oekraïne

24 februari was het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnen viel. Daarom hing de Oekraïense vlag voor het Huis van de Stad vrijdag 24 februari halfstok. Vandaag een jaar geleden, op 16 maart 2022, kwamen de eerste Oekraïense vluchtelingen aan in Gouda. Op 17 maart 2023 is er van 16u00 tot 17u00 een herdenking in de Sint Janskerk. 

Op vrijdag 17 maart herdenkt Gouda dat meer dan een 1 jaar geleden de oorlog in Oekraïne uitbrak en de 1e vluchtelingen in onze stad aankwamen. Om 16u00 is er een herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Jan. Alle Gouwenaars zijn welkom om, samen met de Oekraïense gemeenschap, stil te staan bij de oorlog en de slachtoffers die daarbij vielen.

Ds. Esther van Schie, predikant van de internationale ICU-gemeente in Gouda (migrantenkerk), leidt de bijeenkomst. Burgemeester Pieter Verhoeve en een aantal ooggetuigen spreken. En er is muziek van pianistes Sofiia en Larissa, het Oekraïnekoor en het koor van de kinderen van de Blokkerlocatie.

De gemeente Gouda nodigt iedereen die zich betrokken voelt uit om deze herdenkingsbijeenkomst bij te wonen. Je hoeft je daarvoor niet aan te melden.

Na afloop van de herdenking is er in de Sint-Janskerk een informatiemarkt voor mensen die mee willen denken over of werken aan het bieden van (nood)hulp aan Oekraïne en de opvanglocatie.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.

Museum vandaag 08:00

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.

Advertorial Exposities gisteren 09:17

Expositie Anton Martineau nu te zien in Kunstuitleen Gouda

Een aantal kunstwerken van beeldend kunstenaar Anton Martineau (1926-2017) is in de maand april te bezichtigen in Kunstuitleen Gouda. Het thema ‘Dans’ loopt als een rode draad door zijn oeuvre; met name de gepassioneerde tango had zijn voorkeur.