Gouda komt met actieplan voor meer deelvervoer

Deelvervoer heeft veel voordelen. Zo betaal je alleen wanneer je er gebruik van maakt, heb je keuze uit veel verschillende type voertuigen en kan het er uiteindelijk voor zorgen dat er een stuk minder auto’s geparkeerd staan in de stad. In het Actieplan Deelvervoer staat beschreven hoe de komende twee jaar gewerkt gaat worden aan de ambitie om deelvervoer te stimuleren in Gouda.

mainImage

 

Twee voetbalvelden

Dit actieplan werd op 16 april 2024 door het college van B&W vastgesteld. Wethouder mobiliteit Michel Klijmij-van der Laan: “Auto’s staan gemiddeld wel 96% van de tijd stil! Daarbij zien we dat er per jaar twee voetbalvelden aan auto’s bij komen in Gouda. Daar is op een gegeven moment geen ruimte meer voor. Door met meerdere mensen een auto te delen, kunnen we dit aantal terugdringen. Een ander groot voordeel is dat je geen vaste lasten hebt aan een deelauto, zoals een verzekering of wegenbelasting. Ook is bijna de helft van de deelauto’s inmiddels elektrisch, wat ook nog eens beter is voor het milieu.”

Aanpak van het actieplan 

In het Actieplan Deelvervoer staat hoe Gouda toewerkt naar een stadsbreed aanbod van deelvervoer. Nieuwbouwwijken en de wijken waar gereguleerd parkeren al is ingevoerd of binnenkort wordt ingevoerd hebben hierbij prioriteit. De gemeente houdt goed in de gaten hoe het gaat met het gebruik van de elektrische deelfietsen en onderzoekt of er ook elektrische deelbakfietsen in Gouda kunnen komen. De behoeften en wensen van inwoners en bezoekers wordt onderzocht, zodat het aanbod daarop afgestemd kan worden. Met een probeeraanbod en communicatie wordt deelvervoer in Gouda gestimuleerd.

Gebruik maken van deelvervoer

Op dit moment kan er al gebruik gemaakt worden van deelvervoer in Gouda. Er staan verschillende deelauto’s verspreid door Gouda. Kijk op https://www.startmetdelen.nl/kortingsacties voor de verschillende kortingsacties. Een deelfiets kan ook een handig alternatief zijn. Gebruik een OV-fiets bij de stations of één van de elektrische deelfietsen van GO Sharing die te vinden zijn door heel Gouda.

Vorig jaar stelde de gemeenteraad het Beleidskader Deelvervoer vast op 12 april 2023. In dit beleidskader staan de afwegingen voor de verschillende vormen van deelvervoer beschreven. Die uitgangspunten en keuzes zijn verder uitgewerkt in concrete actiepunten in het Actieplan Deelvervoer. Dit actieplan is nu door het college van B&W vastgesteld.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.