Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Gouda krijgt grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen euro uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De raadscommissie was woensdagavond positief, het definitieve besluit valt 27 september. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Aantrekkelijker verblijf

De beoogde inpandige bewaakte fietsenstalling draagt bij aan een aantrekkelijker verblijf in de binnenstad en aan de wens het gebruik van de fiets voor de rit naar de binnenstad te stimuleren.

De beoogde locatie ligt op de logische route richting binnenstad, is goed bereikbaar voor fietsers, ligt aangrenzend aan het voetgangersgebied en is geschikt voor realisatie van circa 750 fietsparkeerplaatsen, kluisjes, openbare toiletten en een babyverschoonruimte.

Gratis bewaakte fietsenstallingen zijn niet kostendekkend, de exploitatielasten worden verwerkt in de begroting
2024-2027. Door het stallen van de fietsen laagdrempelig te maken worden fietsers verleid hun fiets niet op straat maar in de bewaakte fietsenstalling te parkeren. Daarmee ontstaat een ontspannen binnenstad.

Het college van Gouda stelt de raad voor daarvoor een aantal voormalige winkels om te bouwen tot overdekte fietsenstalling. Dat gaat gebeuren op de Nieuwe Markt en Nieuwstraat, waar voorheen een reisbureau, speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten.

Gebiedsimpuls

Wethouder Thierry van Vugt: "Mooie ontwikkeling in lijn met ambities van Gouda Geef Door, VCP en gezamenlijke acties uit Samenwerkingsprogramma Binnenstad. Belangrijke voorziening om stad te bereiken, ruimte te maken voor ondernemers en een bredere gebiedsimpuls te geven."

Wethouder Michel Klijmij-Van der Laan: "Heel belangrijke en gewenste toevoeging voor de binnenstad: een grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen. Trots op dit voorstel!"


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.