Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Schuldhulptraject

Mensen die een schuldhulptraject succesvol hebben afgerond, staan nu nog 5 jaar lang geregistreerd bij Stichting BKR. Daardoor kunnen zij geen telefoonabonnement afsluiten, een eigen bedrijf starten of een woning kopen of huren, ondanks dat zij hun schulden helemaal hebben afgelost. Hierdoor worden mensen na het afronden van een schuldregeling nog jarenlang beperkt in het dagelijks leven.

“Op die manier worden mensen onnodig lang achtervolgd door hun schuldenverleden. Dit hindert niet alleen het proces om weer zelfstandig de draad op te pakken na een vaak pittig schuldentraject, maar kan ook een averechts effect hebben op de bereidheid van inwoners om zich bij schuldhulpverlening te melden”, zegt Oppelaar.

Nazorg

De BKR-registratie van 5 jaar was destijds ingesteld om te voorkomen dat mensen opnieuw problematische schulden gaan maken. “Wij willen natuurlijk ook niet dat mensen na hun traject opnieuw in de schulden raken”, zegt Oppelaar. “In Gouda hebben we ervaren dat onze begeleiding tijdens en na het schuldhulptraject een beter middel is om dat te voorkomen. Als je de financiële zelfredzaamheid van mensen verstevigt, is de kans groter is dat zij ook langdurig financieel gezond blijven.”

De verkorte BKR-registratie van 6 maanden is na het besluit van het college van B&W op dinsdag 11 juni per direct ingegaan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.