Gouda start onderzoek naar waarde kunstcollectie in openbare ruimte

Gouda is een openluchtmuseum vol bijzondere kunstwerken: van de bekende kaasboerin (Ineke van Dijk) tot aan de dit jaar geplaatste Telepoort (Atelier ARI). De afgelopen jaren had de stad, net als veel andere steden, echter meermaals te maken met de beschadiging of verdwijning van kunstwerken in de openbare ruimte. Om goede besluiten te nemen betreffende de keuzes voor herstel, wordt de waarde van zo’n 130 kunstwerken onderzocht.

Wie kent in Gouda de bronzen kikkers van kunstenaar Gerard Logman niet aan de Boerensloot? Helaas zijn drie van de zeven kikkers al enige tijd vermist. Een ander bekend voorbeeld: de ernstig beschadigde Phoenix van maker Frederico Carasso, waarbij drie prachtige vogels boven een grote bol uitrijzen op het Oranjeplein. De oorzaken lijken een gevallen boom en bronsdieven. Twee voorbeelden van kunstwerken in Gouda die nu niet in optimale conditie zijn.

Doel waardemeting

De gemeente Gouda hecht waarde aan kunst in de openbare ruimte. Kunst maakt Gouda aantrekkelijker en zorgt voor sociale cohesie. De gemeente wil dan ook goed omgaan met onze kunstwerken en heeft geld gereserveerd voor de verbetering van het collectiebeheer van kunst in de openbare ruimte. Om betere, snellere keuzes over herstel te kunnen maken, zijn onafhankelijke, ervaren kunstexperts begonnen met een waardemeting en het bieden van een advies voor elk kunstwerk. In de komende maanden onderzoeken zij van zo’n 130 geregistreerde kunstwerken de artistieke waarde en het unieke verhaal achter elk kunstwerk.

gouda750jaar koning iconen op markt.jpg

Participatiesessies

Tegelijkertijd wordt in dit najaar gestart met een serie participatiesessies met lokale bewoners, kunstenaars en experts. De sessies worden georganiseerd in alle wijken zodat iedereen de kans heeft om deel te nemen en de kunstwerken uit alle wijken goed in beeld komen. Deze sessies dienen als basis voor het opstellen van een panel dat in de toekomst de gemeente advies kan geven over vraagstukken rondom kunstwerken in de openbare ruimte.

Wethouder Thierry van Vugt: “De stad kent vele bekende en minder bekende kunstwerken. Elk werk vertelt zijn eigen verhaal en samen nodigen zij uit tot gesprek, verwondering, plezier of discussie. Het is dan ook zeer waardevol om de waarde van de werken in beeld te brengen en ook de inwoners van de stad hierbij te betrekken. Zo kunnen wij nu en in de toekomst zorgen voor een mooie, goed onderhouden collectie. Ik kijk dan ook uit naar de uitkomsten van dit traject en hoop dat veel inwoners aan zullen sluiten bij de sessies die georganiseerd gaan worden.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.