Maak Gouda Duurzaam

Gouda steunt maatschappelijke organisaties met fors stijgende energielasten

Het college van BenW van Gouda heeft deze week een tijdelijke subsidieregeling vastgesteld om maatschappelijke organisaties te steunen die te maken hebben met fors stijgende energielasten. De regeling is bedoeld voor organisaties op het gebied van welzijn, cultuur of sport die niet het doel hebben om winst te maken. Organisaties kunnen van 4 november tot en met 27 november hun aanvraag indienen.

Tijdelijke regeling

Maatschappelijke organisaties en instellingen, zoals welzijnsorganisaties, sportverenigingen, buurthuizen, culturele instellingen, die geen vast energiecontract hebben of onlangs een nieuw energiecontract hebben moeten afsluiten, worden hard geraakt door de huidige prijswijzigingen van gas en elektra, net als onze inwoners. Met deze tijdelijke regeling wil de gemeente deze organisaties financieel steunen. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat organisaties zelf ook aan de slag gaan om hun energiegebruik waar mogelijk terug te dringen en hun pand te verduurzamen voor zover dat nog niet is gebeurd. Het aanvragen van de subsidie en het bekijken van de voorwaarden kan vanaf 4 november via www.gouda.nl.

Balans

Er is gezocht naar een balans in de aanvraagvereisten; zo min mogelijk bureaucratie, maar voldoende informatie en bewijslast voor een gedegen beoordeling en verantwoording. Voor de berekening van de hoogte van de subsidie is een rekenmodule beschikbaar.

Wethouder Michiel Bunnik (financiën): “Het college wil handelen in deze crisis net als rond corona. De nood is hoog. We willen niet wachten, maar nu actie ondernemen en de organisaties steunen. Zij zijn van grote waarde voor onze samenleving.”

Om een beeld te vormen van de problemen die maatschappelijke, culturele en sportorganisaties ervaren heeft de gemeente een kort onderzoek gedaan. Dat geeft een wisselend beeld. Het blijkt dat een aantal organisaties een vast contract heeft waardoor zij voorlopig geen zorgen hebben over de stijgende lasten. Pas wanneer de contracten verlopen ontstaan de zorgen. Verder blijkt uit het onderzoek dat veel organisaties actief zijn met het verduurzamen en het terugdringen van energieverbruik.

Steunpakket

De tijdelijke subsidieregeling voor de energiecompensatie is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen. Het steunpakket bevat onder meer ook een verhoging van de inkomensgrens voor hulp aan mensen met een laag inkomen en een eenmalige verhoging van het jeugdtegoed. Ook wijst de gemeente de inwoners extra op de bestaande hulp en loketten voor kwetsbare inwoners. Ook geeft de gemeente tips om geld te besparen op de energierekening.

De gemeente heeft voor 2022 2 miljoen euro gereserveerd in de begroting, waarvan in beginsel 1,7 miljoen voor de tijdelijke subsidieregeling.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.