Gouda verhoogt energietoeslag en verlengt aanvraagtermijn

De energietoeslag voor lage inkomens in de gemeente Gouda is verhoogd van € 800,- naar € 1.300,-. Ook wordt de termijn voor het indienen van een aanvraag verlengd tot 1 januari 2023. Dit heeft het college van BenW besloten naar aanleiding van het extra budget dat hiervoor beschikbaar is gesteld door het kabinet.

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. Het kabinet verlaagt daarom voor iedereen de energiebelasting. Om mensen met een lager inkomen extra te helpen, heeft het kabinet extra geld vrijgemaakt voor de energietoeslag. Het college van BenW had eerder al de inkomensgrens voor de energietoeslag verhoogd van 120% naar 130% van de bijstandsnorm. Huishoudens met een laag inkomen (op of net boven het sociaal minimum) krijgen daarom eenmalig € 1.300,- in plaats van € 800,- om hen te helpen de energierekening te betalen.

Studenten

Het college heeft ook de beleidsregels aangepast voor studenten. Studenten die zelfstandige woonruimte bewonen en in bezit zijn van een lopend energiecontract kunnen voor de energietoeslag in aanmerking komen.

Inwoners die eerder al een aanvraag hebben ingediend en de energietoeslag hebben ontvangen, krijgen automatisch een aanvullend bedrag van € 500,-. Dit gebeurt rond 1 oktober 2022. Zij hoeven niet opnieuw een aanvraag in te dienen. Inwoners die in aanmerking komen voor de energietoeslag en nog geen aanvraag hebben ingediend, kunnen dat doen tot en met 31 december 2022. Je kunt de energietoeslag van € 1.300,- vanaf 1 oktober 2022 aanvragen via de pagina Energietoeslag bij laag inkomen.

De energietoeslag telt niet mee als inkomen. Om in aanmerking te komen voor de energietoeslag wordt niet gekeken naar vermogen. Voor het recht op bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag en collectieve ziektekostenverzekering telt de energietoeslag ook niet mee als vermogen. Ook als de betreffende inwoner kwijtschelding voor lokale heffingen aanvraagt bij BSGR blijft de energietoeslag buiten beschouwing voor het vaststellen van het vermogen. De energietoeslag is ook niet van invloed op toeslagen die door de Belastingdienst worden verstrekt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 11:18

Politie waarschuwt voor malafide stroopwafelverkoper

Agenten waarschuwen voor een man die Goudse stroopwafels verkoopt in de gemeente Reimerswaal. De man zou ook chocolade verkopen, maar eigenlijk heeft hij hele andere plannen. Volgens de politie is er sprake van iemand die met een babbeltruc diefstallen wil plegen. Of het om een Goudse stroopwafelverkoper gaat, is niet bekend.

Advertorial Winkels vandaag 10:34

GoStores Woonmaand bij GoStores Gouda

Het is weer oktober en dat betekent dat we ons weer opmaken voor de herfst! Tijd om het binnen weer gezellig te maken, je zomerdekbed in te ruilen voor wat warmers en om eindelijk die tocht-strips te installeren. De hele maand oktober staat GoStores Gouda in het teken van wonen! Iedere week vind je een leuke blog met de laatste woontrends of een leuke winactie. Maak kans op mooie woonprijzen t.w.v. 250 euro.

Verkeer en vervoer vandaag 10:16

Brugwachtershuisje Steve Bikobrug is niet meer (nodig)

Het brugwachtershuisje van de Steve Bikobrug is maandag verwijderd.  Het huisje is niet meer nodig. De brug is opgeknapt en de brugbediening is verplaatst naar het Huis van de Stad. De brug wordt nu op afstand bediend.    

Gemeente vandaag 09:59

Nieuwe bijbaan voor wethouder Thierry van Vlugt

De Goudse wethouder Thierry van Vugt heeft er een nieuwe bijbaan bij. Van Vugt is deze week benoemd tot voorzitter van de Groenalliantie Midden-Holland. Van Vugt is sinds oktober vorig jaar ook voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Midden Holland, kortweg en beter bekend als ODMH. En hij is voorzitter van het Streekarchief Hollands Midden. Dit alles naast zijn drukke baan als wethouder. "Het zijn geen bijbaantjes  maar een verantwoordelijkheid die inherent is aan je wethoudersrol en de regionale samenwerking die daarvoor nodig is", zo pareert Van Vugt.

Gezondheid en welzijn vandaag 09:22

Wanneer ben jij aan de beurt?

60-plussers, de griepprik groep en mensen met een hoger medisch risico worden nu uitgenodigd voor de Corona herhaalprik. Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Weten welk geboortejaar aan de beurt is? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/herhaalprik

Calamiteiten vandaag 09:00

Politie schrijft zestien boetes uit bij bromfiets controle aan Ronsseweg

Agenten van politie Basisteam Gouda hebben donderdagmorgen aan de Ronsseweg een zogeheten MONO en bromfietscontrole gehouden. MONO rijden, dat is ongestoord, zonder afleiding van je mobiele telefoon, onderweg zijn. Met deze controles wil de politie de kans op ongelukken verkleinen.