Gouda Vitaal ziet kikkers graag terug op de Boerensloot

Er waren eens zeven kikkertjes op de Boerensloot in Gouda in de wijk Bloemendaal bij de Kinderboerderij. Het zijn kunstwerken gemaakt in brons door kunstenaar Gerard Logman in 1974. De zeven kikkers gaven toen wat kleur aan de toen nieuwe woonwijk. Nu zijn ze plots en plons allemaal verdwenen. Gouda Vitaal ziet en wil ze graag terug. Zie hieronder de column van partijlid Hans van Dijk.

Vrijwel alle kinderen in Gouda zijn bekend met de kikkers, vlakbij de Kinderboerderij was het een geliefd object voor foto's en spelen rond de kikkers. Helaas was er in het begin van het jaar opeens een kikker zoek, de kikkers zijn gemaakt van brons een geliefd waardevol metaal bij dieven. De kikker is waarschijnlijk in een smeltoven terecht gekomen en omgesmolten tot iets anders. Een paar weken geleden was er opeens weer een kikker weg, en vorige week allemaal.

Op vragen via Twitter aan de gemeente Gouda kwam geen antwoord waar de kikkers gebleven zijn. Nu blijkt vorige week de overgebleven kikkers door de gemeente Gouda uit voorzorg zijn verwijderd. Helaas geen communicatie van de gemeente over dit onderwerp. In AD Groene Hart was te lezen dat de kikkers voor een deel vermist zijn en de rest uit voorzorg zijn verwijderd. In hetzelfde krantenartikel laat de gemeente Gouda ook al weten dat de kosten van het vervangen van de kunstwerken te hoog zijn, het moet rond de 35.000 euro kosten.

Dat is inderdaad een hoog bedrag, maar ook weer niet overkomelijk. Ik ben wel benieuwd waar de uitspraak van de Gemeente Gouda zomaar vandaan komt, het college geeft aan geen middelen beschikbaar te hebben voor herstel. Dat is te gemakkelijk.

De gemeente spaart geld voor onverwachte uitgaven; in de meeste gevallen gaat het dan om tegenvallers van miljoenen euro’s. En dan is dit maar een relatief klein bedrag. Maar het college moet niet doen alsof herstel niet mogelijk is. Het college wil het niet herstellen. Dat is het eerlijke verhaal. En dat is jammer.

De gemeenteraad in Gouda heeft nog niets over de kikkers gezegd, en is er onderzoek gedaan wat de mogelijkheden zijn voor vervanging van de kunstwerken? Moet dat beslist weer in duur brons? Wat mijn partij, Gouda Vitaal worden deze kikkers gewoon weer in ere hersteld wat de kosten ook zijn, wel goed vast maken a.u.b.!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.