Gouda Vitaal ziet kikkers graag terug op de Boerensloot

Er waren eens zeven kikkertjes op de Boerensloot in Gouda in de wijk Bloemendaal bij de Kinderboerderij. Het zijn kunstwerken gemaakt in brons door kunstenaar Gerard Logman in 1974. De zeven kikkers gaven toen wat kleur aan de toen nieuwe woonwijk. Nu zijn ze plots en plons allemaal verdwenen. Gouda Vitaal ziet en wil ze graag terug. Zie hieronder de column van partijlid Hans van Dijk.

Vrijwel alle kinderen in Gouda zijn bekend met de kikkers, vlakbij de Kinderboerderij was het een geliefd object voor foto's en spelen rond de kikkers. Helaas was er in het begin van het jaar opeens een kikker zoek, de kikkers zijn gemaakt van brons een geliefd waardevol metaal bij dieven. De kikker is waarschijnlijk in een smeltoven terecht gekomen en omgesmolten tot iets anders. Een paar weken geleden was er opeens weer een kikker weg, en vorige week allemaal.

Op vragen via Twitter aan de gemeente Gouda kwam geen antwoord waar de kikkers gebleven zijn. Nu blijkt vorige week de overgebleven kikkers door de gemeente Gouda uit voorzorg zijn verwijderd. Helaas geen communicatie van de gemeente over dit onderwerp. In AD Groene Hart was te lezen dat de kikkers voor een deel vermist zijn en de rest uit voorzorg zijn verwijderd. In hetzelfde krantenartikel laat de gemeente Gouda ook al weten dat de kosten van het vervangen van de kunstwerken te hoog zijn, het moet rond de 35.000 euro kosten.

Dat is inderdaad een hoog bedrag, maar ook weer niet overkomelijk. Ik ben wel benieuwd waar de uitspraak van de Gemeente Gouda zomaar vandaan komt, het college geeft aan geen middelen beschikbaar te hebben voor herstel. Dat is te gemakkelijk.

De gemeente spaart geld voor onverwachte uitgaven; in de meeste gevallen gaat het dan om tegenvallers van miljoenen euro’s. En dan is dit maar een relatief klein bedrag. Maar het college moet niet doen alsof herstel niet mogelijk is. Het college wil het niet herstellen. Dat is het eerlijke verhaal. En dat is jammer.

De gemeenteraad in Gouda heeft nog niets over de kikkers gezegd, en is er onderzoek gedaan wat de mogelijkheden zijn voor vervanging van de kunstwerken? Moet dat beslist weer in duur brons? Wat mijn partij, Gouda Vitaal worden deze kikkers gewoon weer in ere hersteld wat de kosten ook zijn, wel goed vast maken a.u.b.!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:22

Derde lekkage dit lopende theaterseizoen bij De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg heeft zaterdagmorgen te maken gehad met een derde lekkage in dit lopende theaterseizoen. De lekkage in de keuken kwam boven water bij de voorverkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. Die voorverkoop loopt voorspoedig.

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.