Gouda Vitaal ziet kikkers graag terug op de Boerensloot

Er waren eens zeven kikkertjes op de Boerensloot in Gouda in de wijk Bloemendaal bij de Kinderboerderij. Het zijn kunstwerken gemaakt in brons door kunstenaar Gerard Logman in 1974. De zeven kikkers gaven toen wat kleur aan de toen nieuwe woonwijk. Nu zijn ze plots en plons allemaal verdwenen. Gouda Vitaal ziet en wil ze graag terug. Zie hieronder de column van partijlid Hans van Dijk.

Vrijwel alle kinderen in Gouda zijn bekend met de kikkers, vlakbij de Kinderboerderij was het een geliefd object voor foto's en spelen rond de kikkers. Helaas was er in het begin van het jaar opeens een kikker zoek, de kikkers zijn gemaakt van brons een geliefd waardevol metaal bij dieven. De kikker is waarschijnlijk in een smeltoven terecht gekomen en omgesmolten tot iets anders. Een paar weken geleden was er opeens weer een kikker weg, en vorige week allemaal.

Op vragen via Twitter aan de gemeente Gouda kwam geen antwoord waar de kikkers gebleven zijn. Nu blijkt vorige week de overgebleven kikkers door de gemeente Gouda uit voorzorg zijn verwijderd. Helaas geen communicatie van de gemeente over dit onderwerp. In AD Groene Hart was te lezen dat de kikkers voor een deel vermist zijn en de rest uit voorzorg zijn verwijderd. In hetzelfde krantenartikel laat de gemeente Gouda ook al weten dat de kosten van het vervangen van de kunstwerken te hoog zijn, het moet rond de 35.000 euro kosten.

Dat is inderdaad een hoog bedrag, maar ook weer niet overkomelijk. Ik ben wel benieuwd waar de uitspraak van de Gemeente Gouda zomaar vandaan komt, het college geeft aan geen middelen beschikbaar te hebben voor herstel. Dat is te gemakkelijk.

De gemeente spaart geld voor onverwachte uitgaven; in de meeste gevallen gaat het dan om tegenvallers van miljoenen euro’s. En dan is dit maar een relatief klein bedrag. Maar het college moet niet doen alsof herstel niet mogelijk is. Het college wil het niet herstellen. Dat is het eerlijke verhaal. En dat is jammer.

De gemeenteraad in Gouda heeft nog niets over de kikkers gezegd, en is er onderzoek gedaan wat de mogelijkheden zijn voor vervanging van de kunstwerken? Moet dat beslist weer in duur brons? Wat mijn partij, Gouda Vitaal worden deze kikkers gewoon weer in ere hersteld wat de kosten ook zijn, wel goed vast maken a.u.b.!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.