Gouden Dans, Hans Hordijk
Advertorial Dansen

Gouden Dans genomineerd voor Appeltje van Oranje van Oranje Fonds

Gouden Dans heeft een nominatie op zak voor Appeltje van Oranje van het Oranje fonds. Ieder jaar reikt het Oranjefonds de prijs uit voor bijzondere creatieve sociale projecten. Dit jaar is het thema “eenzaamheid verminder je samen” en daar levert de Gouden Dans volgens het Oranje Fonds absoluut een bijdrage aan!

dansen Gouden Dans applaus foto Hans Hordijk.jpg

Stemmen

Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds die in oktober worden uitgereikt. Deze week kan iedereen stemmen op de favoriete organisatie. 

Voor de onderscheidingen zijn dit jaar projecten genomineerd rondom het thema ‘Eenzaamheid verminder je samen’. Uit alle nominaties worden uiteindelijk drie winnaars gekozen die elk een geldbedrag van 25.000 euro krijgen, plus een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Koningin Máxima reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit op Paleis Noordeinde in Den Haag. In lustrumjaren overhandigt Koning Willem-Alexander de prijs.

Voor de eerste stemronde - die nog loopt tot en met komende vrijdag 31 mei - zijn in totaal 50 kanshebbers geselecteerd. Het initiatief met het hoogste aantal stemmen sleept de eerste van de 10 nominatieplaatsen in de wacht. De andere 9 nominaties voor de eindronde wordt bepaald door een jury. Uit de tien kanshebbers worden in oktober de drie winnaars gekozen.

Gouden Dans

Vorig jaar bracht ZoGouds het item over Gouden Dans: Ben je 65 + meld je aan. Dans mee op de klanken van Cubaanse muziek. Vertel dansend je eigen verhaal en onder begeleiding van een professionele choreograaf werk je toe aan een theatrale voorstelling in De Goudse Schouwburg.

Iedereen kon meedoen, vrouwen, mannen, met of zonder een migratie achtergrond. Zelfs danservaring is niet nodig! "Ohjee, kunnen we dat en hoe dan? Het antwoord is ja… Na 15 weken intensief repeteren stonden we daar op het podium . Volgens één van de dansers:  “Ik sta versteld wat we met elkaar neer zetten in zo’n korte tijd.” De succesvolle première was in juni 2023", aldus Loes Keller, een van de initiatiefnemers.

Het prachtige project voor 65 plussers komt tot stand door Gouden Dans. Zij maken amateur dansvoorstellingen voor ouderen door het hele land in samenwerking met culturele als maatschappelijke organisaties. Het doel is bewegen, plezier, eenzaamheid op afstand houden en nieuwe vrienden maken. Dat is dubbel en dwars gelukt.

De Gouwe Voetjes

Er is zelfs uit de Goudse Gouden Dans een gloednieuwe dansgroep voortgekomen: De Gouwe Voetjes met zang, dans, en poëzie die optreden in ontmoetingscentra van Gouda.

Dit fantastische initiatief resulteert in een terechte nominatie voor een Appeltje van Oranje. Ieder jaar reikt het Oranje Fonds de prijs uit voor bijzondere creatieve sociale projecten. Dit jaar is het thema “eenzaamheid verminder je samen” en daar levert de Gouden Dans absoluut een bijdrage aan!

Er kan gestemd worden via de website www.goudendans.nl

Mensen kunnen ook rechtstreeks stemmen via deze link van het Oranjefonds: 
https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten?utm_source=email&utm_medium=digimo&utm_campaign=Stemtiendaagse&utm_id=AvO24&utm_content=kno


Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.