Parole/ZoGouds.nl, Pieter van Vliet
Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Gouds isolatieprogramma krijgt volle steun gemeenteraad

De gemeenteraad van Gouda steunt unaniem het Gouds Isolatieprogramma! Zo is woensdagavond in de laatste gemeenteraadsvergadering van dit jaar duidelijk geworden. Komende jaren gaan de Gouwenaars hard aan de slag om alle woningen te isoleren. En zo klaar te maken voor aardgasvrij en te werken naar CO2-neutraal in 2040.

De gemeente Gouda gaat eigenaren van woningen helpen met isoleren. "Zo zorgen we er samen voor dat we kunnen overstappen naar een andere manier van verwarmen. Op weg naar een toekomst zonder aardgas", aldus wethouder Duurzaamheid Michel Klijmij-van der Laan.

“Ik ben blij dat wij met het Gouds Isolatieprogramma inwoners kunnen ondersteunen. De overgang naar een aardgasvrije stad is heel belangrijk voor onze toekomst en voor de toekomst van Gouda. Tegelijkertijd heeft deze overgang voor iedereen enorme gevolgen. Dan is het fijn om samen te werken en je gesteund te voelen.”

Isoleren is belangrijk om de warmte binnen te houden

Om een gebouw klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst, moeten de Gouwenaars er eerst voor zorgen dat de warmte binnen blijft. Door isolatie van de gevel, het dak, de ramen en de vloer. Het Gouds Isolatieprogramma, het zogenoemde GIP, helpt daarbij.

We beginnen waar de hulp het hardst nodig is

In 2023 en 2024 start de gemeente met woningen met energielabels G, F en E. En bij huishoudens die problemen hebben met het betalen van de energierekening. Monumenten en beschermd stadsgezicht krijgen vanwege hun bijzondere kenmerken ook voorrang. De gemeente denkt vanaf 2024 ondersteuning te kunnen bieden aan verenigingen van eigenaars, particuliere verhuurders en woningen van woningcorporaties.

Wat betekent deze hulp voor inwoners?

Dit zijn de plannen voor de komende twee jaar:

-Inwoners kunnen meedoen met gezamenlijke inkoopacties voor woningen en gebouwen met slechte energielabels. De gemeente ondersteunt hierbij;

-Inwoners kunnen bij de gemeente Gouda subsidie aanvragen voor isolatie. Dan kan ook nog gebruik gemaakt worden van de landelijke regelingen;

-Energieklussers gaan huishoudens helpen, die moeite hebben hun energierekeningen te betalen. Ze zorgen voor het uitvoeren van kleine maatregelen om te besparen op energie. Bovendien is er een regeling om slechte of oude apparaten te vervangen door energiezuinige apparaten;

-Energiecoaches geven inwoners advies over maatregelen om te besparen. Ook het mobiel energieloket blijft beschikbaar. Hier kunnen inwoners zien welke andere mogelijkheden er zijn om energie op te wekken. Er komt meer maatwerk voor monumenten en beschermd stadgezicht.

-Monumenten kunnen subsidie voor isolatie aanvragen.

We kijken na één jaar of deze aanpak werkt

De Gemeente Gouda denkt dat deze aanpak het best aansluit bij de landelijke aanpak én bij wat nodig is in de stad. Maar het kan zijn dat toch andere mensen sneller geholpen moeten worden. Of dat het geld anders verdeeld moet worden. Als dat zo is, dan past de gemeente haar plannen aan. De gemeente zet 730.000 euro apart voor deze plannen en ontvangt ook geld van het Rijk.

Geef Gouda duurzaam door

De gemeente wil Gouda duurzaam doorgeven aan volgende generaties. "Hier spannen we ons maximaal voor in. Dit staat ook in ons bestuursakkoord Geef Gouda door! We handhaven de ambitie om als Gouda in 2040 CO2 -neutraal te zijn. Zo maken we Gouda samen duurzaam", aldus de wethouder.

Wil je meer informatie over isoleren en besparen? Kijk dan op www.maakgoudaduurzaam.nl/energie 


Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 13:23

Actie bij opening ACTION: voor iedere bezoeker big shopper en kraskaart

Action Winkelcentrum Bloemendaal gaat zaterdag 20 april vanaf 8u30 feestelijke open. De populaire winkelketen opent de winkel van zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.

Stadshart vandaag 11:26

Oplevering nieuwe fietsenstalling Agnietenstraat loopt uit

De verbouwing van het pand, waar voorheen de speelgoedzaak Intertoys en reiswinkel D-Reizen zaten, is in volle gang. Het moet uiteindelijk een openbare fietsenstalling worden. Maar het is nog lang niet af. Helaas is het niet gelukt om deze verbouwing nu al klaar te hebben zoals op de borden om het pand staat.  De verwachting is dat de opening pas eind juni of zelfs begin juli zal zijn.

Media vandaag 11:00

ZoGouds ook op reis goed gelezen

Niet alleen in Gouda wordt ZoGouds (goed) gelezen. Ook buiten Gouda, in heel Nederland. En ook op vele plaatsen in het buitenland. Zelfs over de hele wereld. Zoals hier op Ko Tao, aan de Golf van Thailand.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 10:21

Sportieve meivakantie met SPORT•GOUDA: hier het programma

Tijdens de meivakantie zorgt SPORT•GOUDA ervoor dat niemand zich hoeft te vervelen. Ook deze vakantie staat er namelijk weer een leuk en gevarieerd sport- en beweegprogramma op de planning. Ook kun je vanaf maandag 29 april weer een sprong maken in het buitenbad! Wanneer zien we jou bij onze activiteiten? Bekijk snel het programma op www.sportpuntgouda.nl.