Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Goudse bevrijdingsbaby Van Eck vernoemd naar bevrijders Europa

Er zijn meer ‘bevrijdingsbaby’s’ geboren op 5 mei 1945, maar slechts één mag zich Winston Franklin Joseph van Eck noemen. De Gouwenaar is vernoemd naar de bevrijders van Europa. Burgemeester Pieter Verhoeve haalde het bijzondere feit donderdagavond nog aan in zijn speech bij de Dodenherdenking op de Markt in Gouda.  

oorlog 75 viering vrijheid.jpg

Glenn Miller

De Tommies (Britse soldaten) trokken Gouda binnen, vlaggen hingen uit, mensen vierden feest. Zijn ouders hadden gedanst op muziek van Glenn Miller. Ze stonden voor een ijssalon, toen zijn moeder opeens weeën kreeg. Hendrika van Eck werd in allerijl naar een dependance van het ziekenhuis in Gouda gebracht.

En daar kwam haar eerste kind ter wereld. Voor zijn moeder was het dus een dubbele bevrijding. Zijn vader Hendrik, een schilder, was zo blij met de twee heuglijke nieuwsfeiten dat hij de jongen zes namen wilde geven: Winston Churchill Franklin Roosevelt Joseph Stalin. De gemeenteambtenaar accepteerde dat niet. Achteraf gezien een geluk, want wie wil er - met de kennis van nu - geassocieerd worden met Stalin? 

Bijzondere tenaamstelling

Zijn bijzondere tenaamstelling bood de vandaag 78-jarige geworden W.F.J. van Eck al de nodige voordelen. Toen hij 18 werd, kwam autorijschool Kleine met gratis lessen. Overigens voor alle kinderen die in mei 1945 waren geboren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.