Advertorial Evenementen

Goudse Keramiekdagen in teken van muziek

Op Hemelvaartsdag 9 mei en op de vrijdag erna vinden in Gouda weer de Goudse Keramiekdagen plaats onder het thema Muziek. De markt is beide dagen open van 10 tot 17u00 en vrij toegankelijk.  De Wethouder van Cultuur van Gouda zal de markt openen en het eerste vaasje draaien. De belangstelling bij de keramisten is groot en de kwaliteit van het werk is hoog. 100 kramen met keramiek uit binnen en buitenland bieden het publiek een goed overzicht van wat er nu te koop is.

keramiekdagen poster 2024 muziek.jpg

Nieuwe technieken

Dat de keramisten hun stijl voortdurend verder ontwikkelen blijkt uit de grote hoeveelheid nieuw werk en uit nieuwe technieken die zijn toegepast. Een kwart van de aanbieders zijn afkomstig uit het buitenland. Duitsland en België zijn zoals vanouds goed vertegenwoordigd maar ook werk uit Israël, Spanje, Portugal, Engeland, Tsjechië en Hongarije is te bewonderen.

Over de verkoop in Gouda zijn de keramisten over het algemeen zeer tevreden. Het publiek neemt tijdens de Keramiekdagen zijn kans waar om mooi werk aan te schaffen dat voor de markt vaak tegen scherpe prijzen wordt aangeboden. Veel keramisten produceren speciaal voor de markt werk voor kleine prijsjes zodat ook de bezoeker met een smalle beurs zijn slag kan slaan. Niet alle aankopen worden ter plaatse afgewikkeld overigens. Vanwege de kwetsbaarheid van het keramiek leggen steeds meer bezoekers contact met de keramist van hun keuze en brengen later een bezoek aan het atelier.

keramiekdagen pieter verhoeve potje klein.jpg

Draaien van hoogste vaas

Al jaren komen tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers tijdens de twee dagen naar de Keramiekmarkt. Er valt dan ook veel te zien, te doen en te beleven. Op beide dagen zijn er wedstrijden in het draaien van de hoogste vaas en de breedste schaal. Daar tonen de vaklieden van de markt hun vaardigheid en meten ze zich onderling met grote publieke belangstelling. Ook kinderen kunnen onder deskundige begeleiding hun eigen vaardigheid ontdekken en met klei aan de slag. Blomatelier organiseert op de markt wedstrijden bloemschikken met deelname en jurering door het publiek.

In de Burgerhal van het stadhuis exposeren de keramisten van de markt hun beste stukken die aansluiten bij het thema van het jaar en dingen ze mee naar de prijzen die de gemeente Gouda beschikbaar stelt. Bij die prijzen hoort een trofee die is gemaakt door de winnaar van vorige keramiekdagen. Niet alleen de deskundige jury bepaalt wie er een prijs krijgt, er is ook een publieksprijs. De bezoekers van de expositie, jong en oud,  mogen op een stembiljet hun keuze bepalen.

Een speciale plek op de markt wordt ingeruimd voor het collectief van De Brugspin uit Ter Aar. Dat is een locatie voor dagbesteding van verstandelijk gehandicapten die met klei en glazuur aan het werk zijn. De producten, meest gebruiksvoorwerpen, komen met grote toewijding en collectieve inspanning tot stand. De begeleiders vertellen het publiek daar graag over.

evenement goudse keramiekdagen kraam publiek.jpg

Opleiding tot keramist

Tijdens de keramiekdagen houdt de Nederlandse Keramiek Opleiding aan de Winterdijk in Gouda open huis voor bezoekers die belangstelling hebben om zelf een opleiding tot keramist te willen volgen. Bezoekers kunnen dus ook daar hun bezoek aan Gouda beginnen en daarna naar de markt wandelen. Op de markt is de NKO trouwens ook aanwezig met een informatiestand. Op de Lange Tiendeweg en op de Kleiweg demonstreren studenten van de NKO het draaien en daar kunt u het zelf ook eens proberen.

Omdat Muziek het thema is van dit jaar kunnen de bezoekers genieten van straatmuziek en gratis inloopconcerten. Er klinkt muziek uit het Carillon van de Sint Jan en er zijn draaiorgels, harmonieorkesten, zangkoren en straatmuzikanten op de markt. In het stadhuis zijn 5 gratis inloopconcerten van een half uur met kamermuziek en barokmuziek.

Keramiekroute

Voor de echte liefhebbers hebben de musea en galerieën in Gouda met keramiek in hun collectie speciaal voor de tweedaagse een Keramiekroute samengesteld. Een wandeling door de mooiste straten van Gouda kan zo worden gecombineerd met bezoeken aan het Goudse kunstaanbod. Het programma van de twee dagen en de keramiekroute zijn te vinden op de website goudsekeramiekdagen.nl en bij de informatiestand op de markt.

Zie ook www.goudsekeramiekdagen.nl


Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.