Goudse Kruiswegstaties verdwijnen na 10 jaar uit Sint Janskerk

Goudse Kruiswegstaties verdwijnen na tien jaar uit de Sint Janskerk. Het bestuur van de Sint-Janskerk heeft besloten na afloop van de tienjarige bruikleenovereenkomst in 2024 deze niet te willen verlengen en daarmee de staties niet langer te willen exposeren. Hiermee dreigen de staties ook voor Gouda verloren te gaan.

kunst cultuur kruiswegmanifestaties sint jan staand.jpeg

Ook een uiterste poging, waarin benadrukt werd dat de Stichting alle kosten, zorgen en verantwoordelijkheid blijvend zou dragen, heeft niet tot het gewenste resultaat mogen leiden. Het bestuur van de Stichting vindt dit erg jammer. Het Stichtingsbestuur kijkt naar de gevolgen hiervan en zoekt naar een duurzame oplossing die recht doet aan de doelstelling van de Stichting.

"Met pijn in het hart moet de Stichting Hedendaagse Kunst en Religie Gouda melden dat de Goudse Kruiswegstaties na maart 2024 niet meer in de St Janskerk te zien zullen zijn. Het bestuur van de Sint-Janskerk heeft besloten na afloop van de tienjarige bruikleenovereenkomst in 2024 deze niet te willen verlengen en daarmee de staties niet langer te willen exposeren", aldus een woordvoerder van de Stichting.

Ook een uiterste poging, waarin benadrukt werd dat de Stichting alle kosten, zorgen en verantwoordelijkheid blijvend zou dragen, heeft niet tot het gewenste resultaat mogen leiden. "Het bestuur van de Stichting vindt dit erg jammer. Het Stichtingsbestuur kijkt naar de gevolgen hiervan en zoekt naar een duurzame oplossing die recht doet aan de doelstelling van de Stichting, namelijk behoud van deze kunstwerken voor Gouda. De Stichting staat open voor ideeën van eenieder en hoopt dat een oplossing wordt gevonden of wordt aangedragen om deze bijzondere Kruiswegstaties voor Gouda te behouden."

kunst cultuur kruiswegmanifestaties sint jan drieluik.jpeg

Afgelopen donderdag 14 december zijn de staties voor de laatste keer tijdelijk verwijderd in verband met de Kerstmarkt. Na de Kerstmarkt keerden de staties nog voor eenmaal terug zijn nog tot 1 april 2024 te bezichtigen in de Sint-Janskerk. Na Pasen worden de werken definitief verwijderd uit de Sint-Janskerk om elders te worden opgeslagen.

"Na 10 jaar komt hiermee een einde aan het exposeren van de Staties op een voor deze werken bijzondere en meest geschikte locatie. De expositie is door de jaren heen onverdeeld zeer lovend ontvangen, zowel door het publiek alsook door mensen uit de kunstwereld en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Reacties in het gastenboek variëren van: indrukwekkend, prachtig, ontroerend, aangrijpend, tot tranen toe bewogen, dankbaar en nog talloze andere mooie bewoordingen. Voor het bestuur is dit een belangrijke drijfveer om waar mogelijk door te gaan met exposities elders zodat veel mensen van deze kunst kunnen genieten. Voor de perioden waarin niet geëxposeerd kan worden is een goede plaats gevonden waar de staties opgeslagen worden."

"Indien iemand ideeën of mogelijkheden ziet voor de toekomst van de staties of indien u mee wilt helpen zoeken naar andere mogelijkheden dan horen we dat graag van u. Neemt u dan svp contact op met iemand van ons bestuur of met onze secretaris, e-mail  annekelowik@gmail.com, zo roept de Stichting op.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Mobiele Milieustraat komt volgende week naar je toe

Bij de Mobiele Milieustraat kun je gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. Bijvoorbeeld: hout, puin, elektra, kunststof, metalen, KCA en papier. Reserveren voor een bezoek aan De Mobiele Milieustraat is niet nodig.

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.