Goudse natuurverenigingen werken mee aan meer en betere natuur

Ook in Gouda staat de natuur meer en meer onder druk. Gemeente Gouda is zich daar ook zeer van bewust en heeft daarom onderzoek laten doen door Bureau Viridis naar de stand van zaken. Het rapport, maar ook onderzoek van de Goudse natuurverenigingen zelf, laat zien dat, op enkele uitzonderingen na, de kwaliteit van de natuur (het aantal soorten in een gebied) matig of zelfs slecht is.

Vooral de waterkwaliteit is zorgelijk. Dit najaar neemt de Goudse gemeenteraad besluiten over welke soorten in Gouda belangrijk genoeg zijn om hun aantallen te vergroten, hun leefgebieden te verbinden en hun positie in Gouda te versterken.

Waarom 50 icoonsoorten?

Omdat het niet mogelijk is om naar alle (planten en alle diergroepen) soorten te kijken, richt men zich zoals ook de provincie op zgn. icoonsoorten; soorten die kenmerkend zijn voor een bepaald leefgebied (ecosysteem). Om de gemeente hierbij te helpen, hebben de Goudse Natuurverenigingen in analogie met de 50 Goudse iconen (kaasmeisjes) van het 750 jarig bestaan van Gouda vorig jaar, een lijst van 50 Goudse natuuriconen samengesteld. Deze gaat dienen als basis voor de toekomstvisie van de natuurverenigingen op de natuur in Gouda.

Wat doen de Goudse natuurverenigingen?

De Goudse natuurverenigingen KNNV-Gouda e.o. en IVN IJssel en Gouwe doen veel meer voor de natuur in Gouda en omgeving dan het samenstellen van deze icoonsoortenlijst. Ze zijn gesprekspartner van de Gemeente, Staatsbosbeheer, twee Waterschappen en Provincie op het gebied van natuurontwikkeling en biodiversiteit. Verder doen ze aan natuurstudie, landschapsbeheer, geven cursussen en lezingen over de natuur en organiseren tal van natuuractiviteiten voor het publiek in de regio. Kortom, ze doen heel veel belangrijk werk.

Wat kun jij doen?

Wil je ook meer genieten, maar ook wat meer doen voor onze natuur? Wordt dan lid van de Goudse natuurverenigingen. Zie de websites voor verdere info.

https://gouda.knnv.nl/

https://www.ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe/

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.