Advertorial Natuur en recreatie

Goudse natuur staat meer en meer onder druk

Ook in Gouda staat de natuur meer en meer onder druk. Gemeente Gouda is zich daar ook zeer van bewust en heeft daarom onderzoek laten doen door Bureau Viridis naar de stand van zaken. Het rapport, maar ook onderzoek van de Goudse natuurverenigingen zelf, laat zien dat, op enkele uitzonderingen na, de kwaliteit van de natuur (het aantal soorten in een gebied) matig of zelfs slecht is.

Vooral de waterkwaliteit is zorgelijk. Dit najaar neemt de Goudse gemeenteraad besluiten over welke soorten in Gouda belangrijk genoeg zijn om hun aantallen te vergroten, hun leefgebieden te verbinden en hun positie in Gouda te versterken.

Waarom 50 icoonsoorten?

Omdat het niet mogelijk is om naar alle (planten en alle diergroepen) soorten te kijken, richt men zich zoals ook de provincie op zgn. icoonsoorten; soorten die kenmerkend zijn voor een bepaald leefgebied (ecosysteem). Om de gemeente hierbij te helpen, hebben de Goudse Natuurverenigingen in analogie met de 50 Goudse iconen (kaasmeisjes) van het 750 jarig bestaan van Gouda vorig jaar, een lijst van 50 Goudse natuuriconen samengesteld. Deze gaat dienen als basis voor de toekomstvisie van de natuurverenigingen op de natuur in Gouda.

Biodiversiteitsweekend

In het biodiversiteitsweekend van 8, 9 en 10 september staan vele activiteiten op het programma. Op de zaterdagochtend  9 september zijn de Goudse raadsleden, die in het najaar moeten beslissen wat de koers wordt voor de aanpak van het verbeteren van de biodiversiteit, aanwezig maar ook ambtenaren, de stadsecoloog en de wethouder Michel Klijmij van der Laan.

Wat doen de Goudse natuurverenigingen?

De Goudse natuurverenigingen KNNV-Gouda e.o. en IVN IJssel en Gouwe doen veel meer voor de natuur in Gouda en omgeving dan het samenstellen van deze icoonsoortenlijst. Ze zijn gesprekspartner van de Gemeente, Staatsbosbeheer, twee Waterschappen en Provincie op het gebied van natuurontwikkeling en biodiversiteit. Verder doen ze aan natuurstudie, landschapsbeheer, geven cursussen en lezingen over de natuur en organiseren tal van natuuractiviteiten voor het publiek in de regio. Kortom, ze doen heel veel belangrijk werk.

Wat kun jij doen?

Wil je ook meer genieten, maar ook wat meer doen voor onze natuur? Wordt dan lid van de Goudse natuurverenigingen. Zie de websites voor verdere info.

https://gouda.knnv.nl/

https://www.ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe/

 


Meer nieuws

Brand vandaag 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht vandaag 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt vandaag 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater vandaag 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.