ChristenUnie

Goudse politica Mirjam Bikker gaat ChristenUnie leiden

Gert-Jan Segers stopt als Tweede Kamerlid en politiek leider van de ChristenUnie. Hij draagt het fractievoorzitterschap volgende week dinsdag over aan de Goudse politica Mirjam Bikker. Een week later zwaait Segers af als volksvertegenwoordiger. Bikker wordt de eerste vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer van haar partij.

Bekwaam politica

"Een zeer kundig opvolger, een bekwaam politica." Zo noemt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn opvolger Mirjam Bikker. Ze is sinds 2021 Tweede Kamerlid en neemt het leiderschap van de partij over in een politiek en maatschappelijk onrustige tijd.

Bikker (40) begon haar politieke carrière als gemeenteraadslid in Utrecht. Ze was niet van plan om de politiek in te gaan en wilde eigenlijk rechter worden, vertelde ze in 2017 aan het Nederlands Dagblad. Ze nam tijdens haar studie rechten een bijbaan bij de raadsfractie van de ChristenUnie in Utrecht en werd al snel gevraagd om lijsttrekker te worden.

Sinds 2015 was ze Eerste Kamerlid en in 2019 voerde zij daar ook de lijst aan bij de verkiezingen. Bikker vertrok minder dan twee jaar later naar de Tweede Kamer, waar ze namens haar partij het woord voert bij zorg- en justitieonderwerpen.

Ze voerde onder meer debatten over medisch-ethische kwesties en corona. Bikker kwam tijdens de pandemie in het nieuws, toen het kabinet overwoog om 2G in te voeren. Met deze coronapas zouden alleen gevaccineerden of mensen die zijn genezen van COVID-19, bij bijvoorbeeld horeca naar binnen mogen.

Bikker had grote twijfels bij het plan. Ze noemde 2G "geen heilzame weg" en was bang voor een tweedeling in de maatschappij. De ChristenUnie zag meer in een alternatief plan: 1G. Alle mensen - ook gevaccineerden - zouden zich dan moeten testen om toegang te krijgen tot evenementen. Beide plannen zijn er nooit gekomen.

Bikker was al langer in beeld als opvolger

Bikker was al langer in beeld als mogelijke opvolger van Segers. Ze neemt het stokje over in een roerige periode. Ook dit jaar zullen de politieke dossiers stikstof, koopkracht en asiel aan de orde van de dag zijn. Zo buigt de hoogste bestuursrechter zich momenteel over de vraag of het kabinet gezinshereniging wel mag beperken.

Een ruimhartig asielbeleid is een belangrijk onderwerp voor de ChristenUnie. Bovendien komen er Provinciale Statenverkiezingen aan, wat de verhoudingen in politiek Den Haag ook op scherp zal zetten.

Met Bikkers aantreden als fractievoorzitter worden nu de meeste prominente functies binnen de partij vervuld door een vrouw. De Eerste Kamerfractie wordt geleid door Tineke Huizinga, Carola Schouten is vicepremier en Ankie van Tatenhove is partijvoorzitter. Ook de directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij is een vrouw: Trineke Palm.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:22

Derde lekkage dit lopende theaterseizoen bij De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg heeft zaterdagmorgen te maken gehad met een derde lekkage in dit lopende theaterseizoen. De lekkage in de keuken kwam boven water bij de voorverkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. Die voorverkoop loopt voorspoedig.

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.