ChristenUnie

Goudse politica Mirjam Bikker gaat ChristenUnie leiden

Gert-Jan Segers stopt als Tweede Kamerlid en politiek leider van de ChristenUnie. Hij draagt het fractievoorzitterschap volgende week dinsdag over aan de Goudse politica Mirjam Bikker. Een week later zwaait Segers af als volksvertegenwoordiger. Bikker wordt de eerste vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer van haar partij.

Bekwaam politica

"Een zeer kundig opvolger, een bekwaam politica." Zo noemt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn opvolger Mirjam Bikker. Ze is sinds 2021 Tweede Kamerlid en neemt het leiderschap van de partij over in een politiek en maatschappelijk onrustige tijd.

Bikker (40) begon haar politieke carrière als gemeenteraadslid in Utrecht. Ze was niet van plan om de politiek in te gaan en wilde eigenlijk rechter worden, vertelde ze in 2017 aan het Nederlands Dagblad. Ze nam tijdens haar studie rechten een bijbaan bij de raadsfractie van de ChristenUnie in Utrecht en werd al snel gevraagd om lijsttrekker te worden.

Sinds 2015 was ze Eerste Kamerlid en in 2019 voerde zij daar ook de lijst aan bij de verkiezingen. Bikker vertrok minder dan twee jaar later naar de Tweede Kamer, waar ze namens haar partij het woord voert bij zorg- en justitieonderwerpen.

Ze voerde onder meer debatten over medisch-ethische kwesties en corona. Bikker kwam tijdens de pandemie in het nieuws, toen het kabinet overwoog om 2G in te voeren. Met deze coronapas zouden alleen gevaccineerden of mensen die zijn genezen van COVID-19, bij bijvoorbeeld horeca naar binnen mogen.

Bikker had grote twijfels bij het plan. Ze noemde 2G "geen heilzame weg" en was bang voor een tweedeling in de maatschappij. De ChristenUnie zag meer in een alternatief plan: 1G. Alle mensen - ook gevaccineerden - zouden zich dan moeten testen om toegang te krijgen tot evenementen. Beide plannen zijn er nooit gekomen.

Bikker was al langer in beeld als opvolger

Bikker was al langer in beeld als mogelijke opvolger van Segers. Ze neemt het stokje over in een roerige periode. Ook dit jaar zullen de politieke dossiers stikstof, koopkracht en asiel aan de orde van de dag zijn. Zo buigt de hoogste bestuursrechter zich momenteel over de vraag of het kabinet gezinshereniging wel mag beperken.

Een ruimhartig asielbeleid is een belangrijk onderwerp voor de ChristenUnie. Bovendien komen er Provinciale Statenverkiezingen aan, wat de verhoudingen in politiek Den Haag ook op scherp zal zetten.

Met Bikkers aantreden als fractievoorzitter worden nu de meeste prominente functies binnen de partij vervuld door een vrouw. De Eerste Kamerfractie wordt geleid door Tineke Huizinga, Carola Schouten is vicepremier en Ankie van Tatenhove is partijvoorzitter. Ook de directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij is een vrouw: Trineke Palm.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Podia vandaag 11:00

Free Music draait mee bij Record Store Day

Zaterdag 20 april is het weer zover: Record Store Day. De dag voor de onafhankelijke platenzaken in 25 landen. De dag met vele schitterende releases op vinyl en cd. En uiteraard, optredens. Ook Free Music aan Turfmarkt 12 draait weer mee.

Werken vandaag 10:21

Zelf een bus besturen? Kom naar open dag vervoerder Arriva

Heb jij er wel eens over nagedacht om buschauffeur te worden maar is het er nooit van gekomen? Heb je altijd al eens in een bus willen rijden? Of zou je graag meer te weten willen komen over het beroep? Arriva nodigt je graag uit om te kijken of het beroep van buschauffeur, fulltime of parttime, bij jou past door een proefrit op de bus te maken.

Geschiedenis vandaag 10:08

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij. Het Historisch Platform Gouda reikte zaterdag aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit. Dit na een goed gemaakt examen in - hoe kan het ook anders - het stadhuis op de Markt.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Spoorstraat weer open voor alle verkeer

De Spoorstraat is zaterdagavond rond 22u00 weer opengesteld voor alle verkeer. Dat was eerder dan gepland. Dit weekend was de tweede afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege de plaatsing van een 160 ton wegend nieuw viaduct. De delen werden in delen aangevoerd en geplaatst door mobiele kranen.

Voetbal vandaag 09:38

Jodan Boys ziet het seizoen als een nachtkaars uitgaan

Jodan Boys heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen. In een wedstrijd waarin gewonnen moest worden gaven de Gouwenaars in de eerste helft niet thuis, waardoor de ploeg van Erik van Zoest tegen een 1-3 achterstand aankeek. Deze slechte vijfenveertig minuten kwam Jodan Boys in de tweede helft niet meer te boven, al wist de ploeg nog wel een keer te scoren. Door dit verlies ziet het er naar uit dat Jodan Boys in de grijze middenmoot eindigt.