Goudse politieke partij spant rechtszaak aan tegen gemeente Gouda

De Goudse politieke partij Gouda Vitaal spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Gouda. Gouda Vitaal stapt naar rechter vanwege de geheimhouding rond de mediation en deal tussen de gemeente Gouda en Khalid Boutachekourt, de eigenaar van Turfmarktkerk. Op die manier probeert de fractie openheid van zaken af te dwingen over de 735.000 euro die werd betaald.

Wet Open Overheid

Gouda Vitaal betreurt het dat het nodig is om via de rechter openbaarheid hierover te moeten afdwingen;  uiteindelijk is openbaarheid niet vrijblijvend maar een wettelijke verplichting in het kader van de Wet Open Overheid. Het college weigert de WOO echter goed op dit dossier toe te passen, waardoor geen enkele andere mogelijkheid resteert dan de gang naar de rechter.

Gouda Vitaal vertrouwt op een uiteindelijk goede afloop en hoopt dat naar aanleiding hiervan in de toekomst het college maar ook de raad zorgvuldig deze wetgeving zal toepassen.

Debat

Een jaar geleden vond er in de gemeenteraad van Gouda een debat plaats naar aanleiding van de uitkomsten van het mediation traject dat de gemeente met de eigenaar van de Turfmarktkerk had doorlopen. De mediation werd volledig in het voordeel van de eigenaar beslecht en leidt voor de gemeente tot een strop van 2 miljoen euro.

Normaliter legt het college voor zo’n groot bedrag een deugdelijke verantwoording af en zou de gemeenteraad vanuit haar controlerende taak toetsen. In dit geval weigerde het college zich te verantwoorden omdat het geheimhouding had afgesproken, en kon de gemeenteraad haar controlerende taak niet uitvoeren.

Geheimhouding

Door de fractie van Gouda Vitaal werd op dat moment al gesignaleerd dat geheimhouding hiervoor niet kon gelden. Immers, de gemeenteraad (die uiteindelijk hierover het laatste woord heeft) dient geheimhouding te toetsen aan de criteria van de toenmalige Wet Openbaarheid Bestuur (nu de Wet Open Overheid), en een eerdere uitspraak van de Raad van State laat zien dat een bij overeenkomst afgesproken geheimhouding in een mediation overeenkomst nooit de WOB buiten werking kan plaatsen.

De meerderheid van de gemeenteraad volgde op dat moment de geheimhouding die door het college werd aangedragen en werd er dus geen verantwoording afgelegd. Op dat moment werd door de fractie Gouda Vitaal al uitgesproken de verwachting te hebben dat leden van de partij via de WOB alsnog openbaarheid zou eisen.

Rechter

Door een van de leden van Gouda Vitaal is ook een WOB verzoek ingediend dat echter bij het besluit hierover niet voldoende door het college werd gehonoreerd. "Naar aanleiding hiervan is een bewaarschrift ingediend; het advies van de Bezwaarschriftencommissie was het ingediende bezwaar gegrond te verklaren, het bestreden besluit te herroepen en een nieuw en deugdelijk besluit op het verzoek om openbaarmaking te nemen. Naar aanleiding hiervan heeft het college de motivering van het besluit aangepast, doch het besluit zelf niet. Dan is helaas de enige mogelijkheid nog om naar de rechter te stappen", aldus een woordvoerder van Gouda Vitaal.

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 10:21

Zelf een bus besturen? Kom naar open dag vervoerder Arriva

Heb jij er wel eens over nagedacht om buschauffeur te worden maar is het er nooit van gekomen? Heb je altijd al eens in een bus willen rijden? Of zou je graag meer te weten willen komen over het beroep? Arriva nodigt je graag uit om te kijken of het beroep van buschauffeur, fulltime of parttime, bij jou past door een proefrit op de bus te maken.

Geschiedenis vandaag 10:08

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij. Het Historisch Platform Gouda reikte zaterdag aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit. Dit na een goed gemaakt examen in - hoe kan het ook anders - het stadhuis op de Markt.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Spoorstraat weer open voor alle verkeer

De Spoorstraat is zaterdagavond rond 22u00 weer opengesteld voor alle verkeer. Dat was eerder dan gepland. Dit weekend was de tweede afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege de plaatsing van een 160 ton wegend nieuw viaduct. De delen werden in delen aangevoerd en geplaatst door mobiele kranen.

Voetbal vandaag 09:38

Jodan Boys ziet het seizoen als een nachtkaars uitgaan

Jodan Boys heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen. In een wedstrijd waarin gewonnen moest worden gaven de Gouwenaars in de eerste helft niet thuis, waardoor de ploeg van Erik van Zoest tegen een 1-3 achterstand aankeek. Deze slechte vijfenveertig minuten kwam Jodan Boys in de tweede helft niet meer te boven, al wist de ploeg nog wel een keer te scoren. Door dit verlies ziet het er naar uit dat Jodan Boys in de grijze middenmoot eindigt. 

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.