Goudse politieke partij spant rechtszaak aan tegen gemeente Gouda

De Goudse politieke partij Gouda Vitaal spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Gouda. Gouda Vitaal stapt naar rechter vanwege de geheimhouding rond de mediation en deal tussen de gemeente Gouda en Khalid Boutachekourt, de eigenaar van Turfmarktkerk. Op die manier probeert de fractie openheid van zaken af te dwingen over de 735.000 euro die werd betaald.

Wet Open Overheid

Gouda Vitaal betreurt het dat het nodig is om via de rechter openbaarheid hierover te moeten afdwingen;  uiteindelijk is openbaarheid niet vrijblijvend maar een wettelijke verplichting in het kader van de Wet Open Overheid. Het college weigert de WOO echter goed op dit dossier toe te passen, waardoor geen enkele andere mogelijkheid resteert dan de gang naar de rechter.

Gouda Vitaal vertrouwt op een uiteindelijk goede afloop en hoopt dat naar aanleiding hiervan in de toekomst het college maar ook de raad zorgvuldig deze wetgeving zal toepassen.

Debat

Een jaar geleden vond er in de gemeenteraad van Gouda een debat plaats naar aanleiding van de uitkomsten van het mediation traject dat de gemeente met de eigenaar van de Turfmarktkerk had doorlopen. De mediation werd volledig in het voordeel van de eigenaar beslecht en leidt voor de gemeente tot een strop van 2 miljoen euro.

Normaliter legt het college voor zo’n groot bedrag een deugdelijke verantwoording af en zou de gemeenteraad vanuit haar controlerende taak toetsen. In dit geval weigerde het college zich te verantwoorden omdat het geheimhouding had afgesproken, en kon de gemeenteraad haar controlerende taak niet uitvoeren.

Geheimhouding

Door de fractie van Gouda Vitaal werd op dat moment al gesignaleerd dat geheimhouding hiervoor niet kon gelden. Immers, de gemeenteraad (die uiteindelijk hierover het laatste woord heeft) dient geheimhouding te toetsen aan de criteria van de toenmalige Wet Openbaarheid Bestuur (nu de Wet Open Overheid), en een eerdere uitspraak van de Raad van State laat zien dat een bij overeenkomst afgesproken geheimhouding in een mediation overeenkomst nooit de WOB buiten werking kan plaatsen.

De meerderheid van de gemeenteraad volgde op dat moment de geheimhouding die door het college werd aangedragen en werd er dus geen verantwoording afgelegd. Op dat moment werd door de fractie Gouda Vitaal al uitgesproken de verwachting te hebben dat leden van de partij via de WOB alsnog openbaarheid zou eisen.

Rechter

Door een van de leden van Gouda Vitaal is ook een WOB verzoek ingediend dat echter bij het besluit hierover niet voldoende door het college werd gehonoreerd. "Naar aanleiding hiervan is een bewaarschrift ingediend; het advies van de Bezwaarschriftencommissie was het ingediende bezwaar gegrond te verklaren, het bestreden besluit te herroepen en een nieuw en deugdelijk besluit op het verzoek om openbaarmaking te nemen. Naar aanleiding hiervan heeft het college de motivering van het besluit aangepast, doch het besluit zelf niet. Dan is helaas de enige mogelijkheid nog om naar de rechter te stappen", aldus een woordvoerder van Gouda Vitaal.

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Geschiedenis gisteren 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 11:31

Gratis festival Gouda Maakt Toekomst is terug!

Op zondag 4 juni 2023 van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!  

Evenementen gisteren 11:18

Goudse Hofstedendagen: feest aan 2 kilometer Bloemendaalseweg

De Goudse Hofstedendagen worden op zaterdag 3 en zondag 4 juni voor de 44-ste keer gehouden. Dit feestelijke weekend is te bezoeken van 11u00-17u00 en vindt plaats langs de Bloemendaalseweg. Veel bewoners en organisaties houden open huis en bieden een kijkje in hun pand en erf en in hun bezigheden.

Ondernemen gisteren 10:38

Goudse Haringparty tijdens Goudse Bedrijvendag

Gouda Onderneemt en de Gemeente Gouda houden op 20 juni, vanaf 16u30, een Goudse Haringparty. Dit in het kader van de Goudse Bedrijvendag. De bijeenkomst van en voor Goudse ondernemers is bij het nieuwe Strandpaviljoen Gouwestrand op Goudasfalt. 

Advertorial Exposities gisteren 10:16

Expositie Daniƫl Tavenier in Kunstuitleen

Kunstuitleen Gouda toont tot en met 24 juni de tentoonstelling ‘De reizende kunstenaar. Daniël Tavenier op reis met schetsboek en schilderslinnen’. In deze expo laat de Kunstuitleen de spontane reisimpressies van Daniël Tavenier zien, die hij schilderde en optekende in onder meer Bretagne, Ierland en Venetië. Inspiratie opdoen voor de zomervakantie? Kom dan kijken!