Goudse politieke partij spant rechtszaak aan tegen gemeente Gouda

De Goudse politieke partij Gouda Vitaal spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Gouda. Gouda Vitaal stapt naar rechter vanwege de geheimhouding rond de mediation en deal tussen de gemeente Gouda en Khalid Boutachekourt, de eigenaar van Turfmarktkerk. Op die manier probeert de fractie openheid van zaken af te dwingen over de 735.000 euro die werd betaald.

Wet Open Overheid

Gouda Vitaal betreurt het dat het nodig is om via de rechter openbaarheid hierover te moeten afdwingen;  uiteindelijk is openbaarheid niet vrijblijvend maar een wettelijke verplichting in het kader van de Wet Open Overheid. Het college weigert de WOO echter goed op dit dossier toe te passen, waardoor geen enkele andere mogelijkheid resteert dan de gang naar de rechter.

Gouda Vitaal vertrouwt op een uiteindelijk goede afloop en hoopt dat naar aanleiding hiervan in de toekomst het college maar ook de raad zorgvuldig deze wetgeving zal toepassen.

Debat

Een jaar geleden vond er in de gemeenteraad van Gouda een debat plaats naar aanleiding van de uitkomsten van het mediation traject dat de gemeente met de eigenaar van de Turfmarktkerk had doorlopen. De mediation werd volledig in het voordeel van de eigenaar beslecht en leidt voor de gemeente tot een strop van 2 miljoen euro.

Normaliter legt het college voor zo’n groot bedrag een deugdelijke verantwoording af en zou de gemeenteraad vanuit haar controlerende taak toetsen. In dit geval weigerde het college zich te verantwoorden omdat het geheimhouding had afgesproken, en kon de gemeenteraad haar controlerende taak niet uitvoeren.

Geheimhouding

Door de fractie van Gouda Vitaal werd op dat moment al gesignaleerd dat geheimhouding hiervoor niet kon gelden. Immers, de gemeenteraad (die uiteindelijk hierover het laatste woord heeft) dient geheimhouding te toetsen aan de criteria van de toenmalige Wet Openbaarheid Bestuur (nu de Wet Open Overheid), en een eerdere uitspraak van de Raad van State laat zien dat een bij overeenkomst afgesproken geheimhouding in een mediation overeenkomst nooit de WOB buiten werking kan plaatsen.

De meerderheid van de gemeenteraad volgde op dat moment de geheimhouding die door het college werd aangedragen en werd er dus geen verantwoording afgelegd. Op dat moment werd door de fractie Gouda Vitaal al uitgesproken de verwachting te hebben dat leden van de partij via de WOB alsnog openbaarheid zou eisen.

Rechter

Door een van de leden van Gouda Vitaal is ook een WOB verzoek ingediend dat echter bij het besluit hierover niet voldoende door het college werd gehonoreerd. "Naar aanleiding hiervan is een bewaarschrift ingediend; het advies van de Bezwaarschriftencommissie was het ingediende bezwaar gegrond te verklaren, het bestreden besluit te herroepen en een nieuw en deugdelijk besluit op het verzoek om openbaarmaking te nemen. Naar aanleiding hiervan heeft het college de motivering van het besluit aangepast, doch het besluit zelf niet. Dan is helaas de enige mogelijkheid nog om naar de rechter te stappen", aldus een woordvoerder van Gouda Vitaal.

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 14:42

Goudse bussen staan zaterdag ook even stil vanwege geweld tegen conducteur

Naast de treinen staan ook de bussen van regionale streekvervoerders zaterdag om 22u30 drie minuten stil vanwege de mishandeling van een NS-conducteur. Het gaat om bussen van onder meer Arriva, Keolis, Qbuzz en Connexxion. NS sluit bovendien kort de stationswinkels.

Ontmoetingsplaats vandaag 12:05

Preek van de Leek dit keer door Mireille Pondman

Mireille Pondman houdt op zondag 21 april, vanaf 16u00 haar Preek van de Leek in de Sint-Joostkapel. Als bestuurskundige & museoloog zet zij zich in voor openbare bibliotheken en musea. Sinds 2022 is ze zakelijk directeur van de Anne Frank Stichting en in haar vrije tijd voorzitter van Poetry International. Haar Preek van de Leek is getiteld: ‘Een pleidooi voor meer nieuwsgierigheid’. Deze Preek van de Leek is de laatste van een serie van vier in het voorjaar 2024. 

Advertorial Voor Kinderen vandaag 11:42

Kinderboerderij viert 50-ste verjaardag met heropening opgeknapte varkensstal

Er is de afgelopen weken op Kinderboerderij De Goudse Hofsteden hard gewerkt in de varkensstal. De muren en kozijnen zijn geschilderd en de nieuwe hekken geplaatst. Op zondag 21 april wordt de stal heropend. Tijdens deze feestelijke dag viert de kinderboerderij ook de start van het bijzondere jubileumjaar. Kinderboerderij De Goudse Hofsteden bestaat namelijk 50 jaar!

Advertorial Winkels vandaag 11:20

Feestelijke opening Action Winkelcentrum Bloemendaal

Action Winkelcentrum Bloemendaal is zaterdagmorgen om 8u30 feestelijke open gegaan. Het is de 416de vestiging in Nederland en de tweede in Gouda. De populaire winkelketen heeft in het winkelcentrum zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.

Sport vandaag 10:55

Bekeravontuur Goudse hockeydames voorbij

Er komt niets na Groningen. Het prachtige bekeravontuur van de dames van GMHC kwam vrijdagavond met een 3-0 nederlaag tegen GHBS ten einde. Dat lijkt een kansloze nederlaag, maar dat was het absoluut niet. De ruim honderd met bus en auto’s meegereisde supporters zagen hun favorieten de eerste klasser zeer goed partij geven.

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00.